Kako kompletno zaustaviti Windows 10 automatska ažuriranja?

Ako je Windows po nečemu poznat to su ažuriranja koja umeju da se pokrenu kada to najmanje želimo. U poslednje vreme korisnici se žale na to i sve više i više njih traže rešenje da zaustave automatska ažuriranja. U ovom članku pišem upravo o tome: kako ih zaustaviti bez instalacije dodatnih alata.

Napomena: ovaj metod će raditi samo ukoliko imate Windows Pro ili Enterprise. Windows Home korisnici nemaju ovu opciju.

Uputstvo

1) Otvorite „gpedit.msc“ tako što ćete pritisnuti Win + R na tastaturi i u polje koje se pojavilo kopirati „gpedit.msc“ (bez navodnika).

windows 10 disable automatic updates

2) Sad u levom panelu idite do ove putanje:

Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update

3) Kliknite dva puta na „Configure Automatic Updates“ stavku koja se nalazi sa desne strane

4) Kada se otvori prozor za podešavanja, podesite ovako:

  • U gornjem levom uglu izaberite „Enabled
  • Ispod toga u Options panelu izaberite iz padajućeg menija „2 – Notify for download and auto install
windows 10 disable automatic updates

Ova podešavanja su „sigurna“ jer ćete dobijati obaveštenja kada se pojave nova ažuriranja, a vi ćete moći da birate da li želite da ih instalirate ili ne. Ako izaberete „Disabled“ onda vam neće stizati ništa, što može biti rizično ukoliko je potrebno instalirati kritična sigurnosna ažuriranja.

5) Sačuvajte klikom na „Ok“ pa ponovo pokrenite računar

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Odlicno,hvala vam na detaljima. Moj stari windows 10 pro iz 2018. je zamalo azuriran u najnoviju verziju win 10 koju sam vec isprobao i razocarao sam se. Ustanovio sam da sve te aplikacije i protokoli koce racunar i usporavaju internet.

  2. Instaliram proverenu verziju preinstaliranog Win 10 na Lenovo T500. Sve je u redu dok ne ukljucim WI-FI. Tada nastupa ometajuci ekran i vise se nista ne moze uraditi. Tj. mozete podizati sta hocete, ali sve ostaje u task baru, nema prozora. Da li je hardverska ili softverska greska?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *