Kako ukloniti strelice sa prečica (Windows 10)

Kada u Windows-u kreirate novu prečicu pojavi se mala strelica u donjem levom uglu ikonice te prečice. Ta mala strelica daje korisniku do znanja da je to prečica, a ne originalni fajl. Svakako, ta informacija je korisna (pogotovo ako želimo da obrišemo tu ikonicu) ali neke ljudi to jednostavno nervira. Zato, u ovom članku pišem uputstvo kako da uklonite tu strelicu sa svih prečica u Windows 10 operativnom sistemu!

Za Windows 7 i starije

Ako imate Windows 7 i stariji sistem, pročitajte ovo uputstvo koje sam pisao pre četiri godine. Ne znam da li još uvek radi, nemam Windows 7, pa morate sami isprobati.

Uputstvo za Windows 8/10

1) Pokrenite regedit.exe

Ovaj alat možete pokrenuti tako što ćete pritisnuti Win+R i u polje koje se pojavilo ukucati (bez navodnika) „regedit„. Nakon toga pritisnite Enter ili Ok. Ako iskoči neko pitanje, pritisnite „Yes“.

windows 10 ukloni precicu strelicu

2) Otvorite ovu putanju:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer

Kada otvorite regedit na vrhu ćete videti polje za putanju. Najnovija verzija Windows 10 sistema nudi mogućnost da jednostavno nalepite putanju. Kod starijih verzija sistema morate „peške“ ići do te putanje pomoću panela sa leve strane.

windows 10 ukloni precicu strelicu

3) Kreirajte novi ključ „Shell Icons“

Uočite folder „Explorer“ u levom panelu. Kliknite desni klik na njega pa izaberite „New > Key„, a za ime unesite (bez navodnika) „Shell Icons„.

windows 10 ukloni precicu strelicu

Napomena: ovaj folder možda već imate! Ako je to slučaj kod vas, onda ne morate kreirati opet. Ukoliko pokušate da ga opet kreirate pisaće da postoji već.

4) Dodelite vrednost ključu

Desni klik na novi ključ „Shell Icons“ pa izaberite „New > String value„. Za naziv unesite broj 29

windows 10 ukloni precicu strelicu

5) Izmenite vrednost ključa 29

Sad dva puta brzo kliknite na novu vrednost „29“ i videćete polje „Value data„. Tu trebate da nalepite ovo:

%windir%\System32\shell32.dll,-50

windows 10 ukloni precicu strelicu

6) Sačuvajte

I još ostaje da kliknete na „OK“ kako biste sačuvali novu vrednost, i da ponovo pokrenete računar kako bi ona bila u funkciji.

Nakon restarta računara ikonice više neće imati te male strelice u donjem levom uglu – ta da!

Ako želite da ih vratite, samo obrišite ključ „29“ i ponovo pokrenite računar.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *