Očistite računar od nepotrebnog softvera pomoću ovog alata

Kada kupujete računar/laptop sa preinstaliranim Windows operativnim sistemom obično vam napakuju još tonu dodatnog softvera. To su uglavnom promotivni softveri koje instalira proizvođač računara kako bi reklamirao sebe, svoj brend, svoje proizvode, i potencijalno dodatno zaradio. Neki alati su tu samo radi reklame, neki su u probnom periodu, a neki su i korisni.

Problem nastaje kada manje iskusan korisnik ne ume da razlikuje alate koji će mu koristiti od alata koji su tu radi promocije. I tu u pomoć priskaču drugi (iskusniji) korisnici koji kreiraju zajednicu oko nekog servisa/alata.

hp junk softwares
Slika: notebookreview.com

Jedan takav servis/alat je „PC Decrapifier“ i tu je da pomogne svim korisnicima da uoče i uklone nepotrebne softvere iz računara. Pisao sam davno o još jednom, veoma sličnom, alatu „Should I remove it?„, pa probajte i taj.

Ono što PC Decrapifier odlikuje jeste lakoća upotrebe. Korišćenje programa je veoma jednostavno:

1) Pokrenite analiziranje računara

PC Decrapifier

2) Označite stavke za uklanjanje

PC Decrapifier

3) Proverite još jednom

PC Decrapifier

4) Kraj

PC Decrapifier

Kada pokrenete analiziranje alat će vam kreirati listu instaliranih programa koji su označeni kao nepotrebni od strane njih ili zajednice.

Svi programa iz kartice „Recommended“ su sigurni za brisanje, neće naneti nikakvu štetu računaru i nećete izgubiti bitne funkcije.

Programe iz kartice „Questionable“ možete ukloniti, ali na svoju odgovornost. Tu se nalaze programi za koje ne postoji dovoljno pozitivnih utisaka za uklanjanje.

Svi ostali programi se nalaze u kartici „Everything else“ i tu možete samo pogledati listu.

Na zvaničnom sajtu možete pogledati i listu programa koji se najčešće uklanjaju – link.

Alat je naravno besplatan i možete ga preuzeti sa zvaničnog sajta – Download. Ukoliko želite više opcija, kao što je lista omiljenih, vraćanje obrisanih programa, brže uklanjanje, ili želite da ovaj alat koristite u komercijalne svrhe, možete kupiti Pro verziju za 25 dolara.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *