Čemu služi „Screensaver“ i da li nam još uvek treba?

Danas retko kod koga viđam Screensaver, a nekada smo provodili dane u potrazi za nekim zanimljivim. Čemu služi Screensaver i da li nam je u današnje vreme potreban? Ukratko: i ne i da.

Zašto je Screensaver nastao?

Screensaver je izmišljen zbog zaštite CRT monitora: Screen – ekran, Saver – zaštitnik. To su oni stari veliki i teški monitori koji su radili na poptuno drugačiji način nego današnji. Pisao sam poduži članak o LCD monitorima gde sam opisao i rad CRT, pa se neću ponavljati.

Ali, evo ukratko ko ne želi da čita onaj članak: sa unutrašnje strane CRT ekrana se nalazi sloj od hiljade fosfornih tačkica. Na drugom kraju se nalaze tri elektronska topa – svaki za jednu boju fosfora. Određeni elektronski top ispaljuje elektrone koji se usmeravaju ka česticama fosfora pomocu snažne, pozitivno naelektrisane anode, smeštene blizu ekrana. Fosfor svetli kada ga zagreju elektroni.

princip rada lcd monitora

Sve je to lepo ali problem je što fosfor ne sme dugo da se greje. Ako se to desi, tj. ako jedna ista slika stoji na ekranu duži vremenski period, javlja se burn-in. Kada se desi burn-in deo slike ostaje zauvek vidljiv na ekranu.

Screensaver je predstavljen da bi sprečio nastajanje tog problema jednostavnim prikazivanjem pokretnih slika. Te pokretne slike se pojavljuju kada korisnik ništa ne radi na računaru određeni broj minuta/sati. Pokretne slike ne dozvoljavaju fosforu da se previše zagreje, i problem rešen.

crt-burn-in
CRT burn-in / Slika: Wikimedia Commons

Možda će se neko pitati zašto ne isključiti monitor skroz kada se računar ne koristi? CRT monitori povlače dosta struje prilikom uključivanja pa stoga nije poželjno isključivati ga ukoliko će rad na računaru biti nastavljen ubrzo.

Era LCD monitora

LCD monitori, s druge strane, rade na drugačijem principu: nema fosfora, nema burn-in tragova, mogu se uključivati i isključivati bez posledica, nema potrebe za Screensaver-om. I to je tačno, nema potrebe za njima, ali su ostali tu iz više razloga: 1) zabava, 2) povećavaju sigurnost, 3) OLED monitori.

Screensaver može biti neka crna pozadina sa slovima koji se kreću po ekranu, a može biti i nešto skroz drugačije, šareno i zabavno. Neki ljudi ih još uvek koriste da li zbog zabave ili da se prosto podsete vremena kada su CRT ekrani bili popularni.

Neki pak koriste Screensaver da povećaju sigurnost. Operativni sistemi nude opciju da se nalog zaključa kada se Screensaver prekine. Tako da korisnik može uključiti tu opciju i postaviti da se Screensaver pojavi nakon, recimo, 5 minuta mirovanja. Kada neko prekine Screensaver pojaviće se polje za unos lozinke.

screensaver password

A treći razlog su OLED ekrani koji imaju burn-in problem takođe. Da, ova najnovija tehnologija ekrana je podložna burn-in problemu pa Screensaver zapravo i dobro dođe. Više o OLED ekranima pročitajte u ovom članku.

Zaključak

Da li nam Screensaver treba i danas? Ako imate LCD monitor – NE, ako imate OLED monitor – DA, ako imate CRT monitor – DA (i razmislite da kupite LCD).

Izvori: 1. quora 2. thewindowsclub 3. howtogeek
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *