Google gasi Google+ za regularne korisnike sledeće godine

Google+ je jedina društvena mreža na kojoj sam mogao da nađem samo kvalitetan sadržaj, i dobijem iskrene i korisne savete. Ali, mnogi nisu prepoznali potencijal ove društvene mreže i zbog toga je bilo veoma malo aktivnih korisnika.

Međutim, manjak aktivnih korisnika nije razlog zbog kojeg je Google odlučio da ugasi Google+ za regularne korisnike.

> Pogledajte listu poznati i manje poznatih Google servisa koji su ugašeni

Naime, Google je početkom ove godine započeo projekat pod nazivom „Project Strobe„. Ovaj projekat je jednostavno zadatak za Google da pregleda i pojača privatnost i sigurnost korisničkih podataka na svim njihovim proizvodima. U te proizvode spadaju API za aplikacije trećih strana, Android, i mnogi drugi servisi. Jedan od zaključaka do kojeg su došli jeste da više nije isplativo održavati Google+ za regularne korisnike.

Ali, ono ono što je najviše uticalo na odluku jeste bag koji se nalazio u Google+ People API-ju. Ovaj bag je ugrozio privatne podatke više od 500.000 korisnika! Kako? Omogućio je developerima aplikacija trećih strana za Google+ da pomoću API-ja pristupe privatnim podacima korisnicima. Među tim podacima su email adresa, lokacija, pol, godište… a bag ih je otkrivao čak iako su bile privatne.

Bag je otkriven marta ove godine, a postojao je još od 2015. godine. Da stvar bude još gora, Google čuva API log fajlove samo dve nedelje, što znači da ne znaju koji su korisnici tačno ugroženi. Ipak, procenjuje se da se radi o listi od oko 500.000 korisnika.

Sa druge strane, nema dokaza da je ovaj bag bio korišten, a ni da su developeri aplikacija bili svesni da on postoji. Inače, čak 438 aplikacija koristi ovaj API. Isto tako ne postoje dokazi da su podaci korisnika ukradeni, prodati, ili na neki drugi način nezakonito korišteni.

Bag je zakrpljen za dve nedelje nakon što je otkriven, a najveći deo vremena Google je samo analizirao podatke o bagu. U blog postu objavili su da se 90% korisnika na Google+ zadrži svega 5 sekundi – što je zaista loše.

Zbog svega toga Google će ugasiti Google+  kao servis za korisnike do kraja avgusta 2019. godine i ostaviti ga samo kao Enterprise servis.

Na kraju, Google će poboljšati sistem verifikacije dozvola za aplikacije trećih strana za njihove proizvode. Pa tako će od sada korisnici morati da dozvole ili odbiju svaku stavku ponaosob, umesto da samo kliknu „Allow“ ili „Deny“ za sve odjednom. Na slici ispod je ilustrovan taj proces:

unbundled-calendar-drive-taps

Recimo, ako aplikacija zahteva dozvole za „Kalendar“ i „Drive“, moći ćete da dozvolite samo jedno od ta dva, ili oba, ili nijedno – imate punu kontrolu. Isto tako, u buduće neće sve aplikacije moći da zatraže pristup sadržaju Gmail poruka, već samo specijalne aplikacije kao što su Email klijenti i bekap servisi.

A što se tiče Android aplikacija, uskoro će dozvolu za čitanje SMS poruka i istorije poziva imati samo podrazumevane aplikacije za to. Tako da ako podesite da aplikacija za pozivanje bude ona koja dolazi uz telefon, nijedna druga aplikacija neće moći da ima uvid u istoriju poziva. Isto će važiti i za SMS.

Izgleda da će „Project Strobe“ imati pozitivnog uticaja na privatnost korisnika jer će imati veću kontrolu nad privatnošću svojih podataka vezanih za Google. Ove vesti koje je Google podelio su svakako dobre, ali jedino je šteta što se gasi Google+.

Izvori: 1. theverge 2. engadget 3. 9to5google
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Postovani,

    Na google+ cuvam sve slike i sad ne zna kako da ih skinem i sacuvam😔 Da li postoji sad druga aplikacija na googlu gde se cuvaju slike?
    Zamolila bih Vas za pomoc

    Unapred zahvalna

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *