Kako blokirati pristup „D“ particiji korisnicima u računaru?

Ako delite svoj računar sa još nekim, sigurno ste napravili zaseban nalog samo za tu osobu. Ali, vi želite da onemogućite toj osobi pristup D: (ili nekoj drugoj) particiji gde su vaši lični fajlovi. Kako to učiniti? Nije vam potreban nikakav program jer Windows ima tu opciju ugrađenu.

Uputstvo

1) Otvorite podešavanja particije

Desni klik na particiju čiji pristup želite da ograničite > Properties

blokiraj pristup d particiji

2) Izaberite opcije za sigurnost

U prozoru koji se pojavio kliknite na karticu „Security„, a zatim na „Edit„.

blokiraj pristup d particiji

3) Dodajte korisnika kojem želite da ograničite pristup particiji

Ukoliko se taj korisnik već ne nalazi na listi koju vidite, kliknite na „Add…“ da biste ga dodali.

blokiraj pristup d particiji

4) Unesite ime korisnika

Ime korisnika je ono ime koje piše na nalogu. Ali, pre imena morate uneti grupu kojoj pripada. To je obično ime vašeg računara. Ne znam šta je podrazumevano podešeno, ali možete videti na listi u prethodnom koraku ime grupe kod drugih korisnika.

Ovako bi trebalo da bude na kraju: imegrupe\ime korisnika

blokiraj pristup d particiji

Ukoliko ne možete da se setite tačnog imena, kliknite na „Advanced“ pa na „Find“ i videćete listu svih korisnika.

5) Onemogućite pristup za korisnika

Sada će se taj mali prozor zatvoriti i videćete onaj prethodni sa listom korisnika. Izaberite tog kojeg ste dodali. U donjem delu ćete videti dozvole koje ime, samo kliknite na „Deny“ za stavke koje želite. Ako kliknete na prvu stavku onda će se automatski štiklirati ostale opcije.

blokiraj pristup d particiji

Ukoliko želite da zabranite samo, recimo, upis novih podataka na particiju, štiklirajte „Deny“ za sve sem za „Write“ stavku. Ako želite da zabranite modifikovanje podataka, štiklirajte sve sem „Modify“. I tako dalje.

Nakon što kliknete „Apply“ ili „Ok“, počeće proces izmene sigurnosnih podešavanja za particiju i sav sadržaj na njoj. To može potrajati u zavisnosti od sposobnosti vašeg računara.

Kada se sve završi, možete se prijaviti na taj drugi nalog i probati da pristupite particiji. Ukoliko dobijete poruku „Access is denied“ sve je prošlo kako treba.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *