Kako napraviti video snimak ekrana i poslati preko Mail-a?

Naravno, postoji dosta načina za snimanje ekrana, i mnogima je to prosta radnja, ali šta je sa prosečnim korisnicima? Šta ako neko, ko se slabije razume u računare, želi da napravi video snimak ekrana i pošalje ga?

Problem

Lično koristim Camtasia alat za snimanje i editovanje video snimaka ekrana, ali taj alat ne mogu da preporučim prosečnom korisniku računara. Dva razloga stoje iza toga: 1) nije baš jednostavan i 2) dosta zuzima. Koje je onda rešenje?

Tražio sam najjednostavniji alat za snimanje ekrana i najjednostavniji način za slanje snimka preko Mail-a. Uslovi su bili:

 • sve mora biti prosto za korišćenje
 • instalacija mora biti jednostavna
 • sve je besplatno

Ideja

 1. Preuzeti alat i instalirati ga što jednostavnije
 2. Snimiti ekran što jednostavnije
 3. Ako je potrebno kompresovati fajl brzo i jednostavno
 4. Poslati na internet
 5. Poslati osobi da preuzme

Uputstvo

Faza 1: snimanje ekrana

Najjednostavniji alat za snimanje ekrana koji sam mogao da nađem,a da je besplatan, je „SRecorder„. Sledi uputstvo za njegovo korišćenje.

1) Prvo će biti potrebno da preuzmete alat sa zvaničnog sajta – link. Kliknite na narandžasto dugme sa natpisom „Download Now„. Fajl zauzima 10MB i preuzimanje neće dugo trajati.

2) Instalirajte taj program. Instalacija je krajnje jednostavna: samo klikćite Next, Next… dok se ne završi. Usput se neće instalirati nikakvi prateći programi i malveri, lično sam testirano.

3) Kada se instalacija završi, program će se sam pokrenuti (tako je podešeno u poslednjem koraku instalacije). Ako ne, možete ga pokrenuti dvoklikom na ikonicu koja se pojavila na radnoj površini.

4) Program nema nikakv interfejs, već će se pojaviti u onom delu pored sata u Start traci. Ako ga ne vidite tamo, kliknite na strelicu da se prikažu sve ikonice.

poslati video preko mejla

5) Kada kliknete levim klikom na ikonicu i ekran će se zatamneti i to je znak da morate odabrati region za snimanje. Region selektujete tako što kliknete levim klikom na početnu tačku i vučete dijagonalno do krajnje tačke (kao kada selektujete bilo šta drugo). Ako želite da snimite ceo ekran, kliknite u gornji levi ugao ekrana i vucite do donjeg desnog ugla. Nakon toga samo pustite levi klik.

poslati video preko mejla

6) Sada će se pojaviti traka sa akcijama. Tu je potrebno samo da kliknete na crvenu tačku i snimanje će početi.

poslati video preko mejla

7) Kada snimite šta želite, na toj istoj traci kliknite na crveni kvadrat da završite snimanje.

poslati video preko mejla

8) Nakon toga imaćete nekoliko opcija, a vi kliknite na prvu – „Save„.

poslati video preko mejla

9) Pojaviće se prozor u kojem je potrebno da izaberete lokaciju i ime fajla video klipa koji ste snimili upravo. Možete sačuvati i na radnoj površini, nije bitno, samo zapamtite gde je. Naziv ne morate da menjate ako ne želite. Kliknite „Save“ da sačuvate.

poslati video preko mejla

Faza 2: kompresovanje fajla (opciono)

Ovaj korak nije obavezan, ali preporučujem da ga uradite ukoliko ste snimili dugačak klip, ili vam je internet spor. U ovom koraku ću vam pokazati kako da smanjite veličinu klipa kako bi se što pre preneo na internet.

1) Preuzmite i instalirajte besplatan program „Handbrake“ – link. Kliknite na crveni taster sa natpisom „Download Handbrake“.

2) Kada pokrenete program kliknite na „Open a single video file„, kao što je prikazano na slici ispod.

handbrake short tut

3) Sada će se pojaviti prozor u kojem je potrebno da izaberete onaj fajl koji ste sačuvali nakon snimanja ekrana. Kliknite na njega 2x da ga izaberete, ili kliknite jednom pa onda na „Open“.

handbrake short tut

4) Sada je taj video učitan u Handbrake i potrebno je da izaberete profil za kompresiju. Ovo je putanja do jednog solidnog profila: Presets > Presets > Legacy > Hight Profile

handbrake short tut

5) Kada ste to izabrali, potrebno je da odredite lokaciju i naziv kompresovanog fajla. Kliknite na dnu programa na „Browse„, pa u prozoru koji se pojavio idite do foldera gde želite da sačuvate fajl (može i desktop), za ime morate uneti nešto, i kliknite „Save„.

handbrake short tut

6) Ostaje još da pokrenete kompresovanje. Na vrhu programa kliknite na zeleni taster sa nazivom „Start Encode„.

handbrake short tut

7) Sačekajte da se završi. Vreme koje je potrebno za to zavisi od jačine vašeg računara.

Faza 3: slanje fajla

Sada je potrebno da pošaljete video fajl na email. Pošto većina email servisa ne prihvata velike fajlove, alternativa je servis pod nazivom „WeTransfer„. On je jednostavan za korišćenje i možete besplatno poslati fajl do 2GB – što je sasvim dovoljno.

Napomena: WeTransfer čuva fajl 7 dana na svom serveru! Zato, ta osoba kojoj šaljete fajl mora da ga preuzme u tom roku.

1) Idite na WeTransfer.com i ako vas pita za plan, izaberite „Free„. Ako vas pita još nešto, kliknite na „I agree„.

poslati video preko mejla

2) Sada ćete videti formu za slanje fajla na email. Kliknite na „Add your files„.

poslati video preko mejla

3) Pojaviće se prozor za biranje fajla iz računara. Samo idite do foldera gde ste sačuvali video i izaberite ga.

Ukoliko video fajl niste kompresovali, onda izaberite taj jedan jedini koji imate sačuvan. Ukoliko ste kompresovali fajl, onda izaberite taj novi kompresovani fajl.

poslati video preko mejla

4) U prvo polje unesite Email osobe kojoj šaljete fajl. U drugo polje unesite svoj email. U treće možete uneti neku poruku (ukoliko želite). I na kraju kliknite na plavi taster sa natpisom „Transfer„.

poslati video preko mejla

5) Sačekajte da se fajl upload-uje na njihov server. Videćete koliko je procenata poslato, a ispod piše koliko je poslati megabajta.

Bitno: ne zatvarajte tu karticu dok se slanje ne završi!

poslati video preko mejla

6) Kada se slanje završi, pisaće poruka da je email poslati i to je to!

Preuzimanje fajla

1) Ta osoba kojoj ste poslali email će dobiti jedan link preko kojeg preuzima fajl. Kada otvori email potrebno je da klikne na „Get your files“ – kao na slici ispod.

poslati video preko mejla

2) Taj link vodi do WeTransfer sajta na kojem je još samo potrebno kliknuti na „Download“ i to je to. Kada ta osoba preuzme fajl, vama će stići na email obaveštenje da je fajl preuzet.

poslati video preko mejla

Za kraj

Tutorijal jeste poduži ali to je zato što sam se trudio da budem što detaljniji. Ceo proces je dosta jednostavan zapravo, nema mnogo akcija koje morate da uradite. To je najjednostavniji način koji sam pronašao, a da je sve besplatno. SRecorder je veoma jednostavan za korišćenje u odnosu na druge, a testirao sam na desetine za potrebe ovog članka. Ako vam je potrebno dodatno objašnjenje za nešto u vezi ovog procesa, pišite dole u komentaru.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

 1. Izvinite kako mogu da sacuvam snimak koji dobijem putem We transfer-a?
  Dobila sam jedan snimak i jako mi je bitan, ali ne znam kako da sacuvam isti. Da li mi mozete pomoci.
  Unapred zahvalna.

  Jasmina

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *