Samsung smestio kameru ispod ekrana – Notch nije potreban!

Notch je najveća mana pametnih telefona danas – tačka. Velikoj većini korisnika je upravo to glavni razlog zbog kojeg ne kupuju telefon, kao i meni. Ali, Samsung je pronašao rešenje.

Istina, Notch je samo prelazno rešenje dok kompanije ne pronađu način da sve komponente sa prednje strane smeste ispod ekrana. Korisnici su zahtevali sve veće i veće ekrane, a manje i manje telefone, pa je Notch bio jedino rešenje. Iako je danas prisutan kod dosta pametnih telefona, on nije opšte prihvaćen. Štaviše – smatra se manom. Naravno, proizvođači telefona su ispričali priču i pokušali da ubede korisnike da je Notch ok, i mnogi su prihvatili to, a ostali jedva čekaju da ta era prođe.

Samsung je jedna od retkih kompanija koja ne koristi Notch, a opet prave telefone sa velikim Screen-to-body odnosom. Ipak, ni Samsung nije uspeo da napravi telefon sa 100% StB odnosom, ali će se to uskoro promeniti. Evo i zašto.

Samsung Display je 18. oktobra održao „2018 Samsung OLED Forum“ u Kini i predstavio zanimljive inovacije. Pričali su o raznim under-display opcijama koje razvijaju, među kojima su:

  • FoD – Fingerprint on Display
  • UPS – Under Panel Sensor
  • HoD – Haptic on Display
  • SoD – Sound on Display
  • Under Screen Camera

Posebno je zanimljiva kamera ispod ekrana, a po svemu sudeći radiće na sledeći način: ekran iznad kamere postaje skroz providan kada se ona aktivira, a u suprotnom prikazuje sliku.

Ovo su sve tehnologije na kojima Samsung radi, a upravo je to pravac u kojem Samsung ide po pitanju dizajna telefona za narednu godinu. Tako da možemo vrlo uskoro očekivati Samsung telefone koji će imati možda i 100% pokrivenost ekrana na prednjoj strani telefona. Ako se to desi, Samsung će uspešno preskočiti Notch eru i, nadajmo se, okončati je.

Izvori: 1. XDA 2. Oce universe
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *