Šta su „Seeder“, „Peer“ i „Leecher“?

Ako ste ikada imali prilike da koristite, ili makar vidite kako neko koristi, Torrent klijent onda ste sigurno videli i pojmove „Seeder„, „Peer“ i „Leecher„. Što ti pojmovi zapravo predstavljaju?

Pošto je ovo Tech blog, pojmovi se odnose na tu sferu, a konkretno na Torrent. Kada pokrenete Torrent i započnete preuzimanje nekog fajla, možete videti pomenute pojmove. Oni se često susreću u Torrent klijentima jer je to korisna informacija za korisnika.

Inače, već sam pisao o tome kako Torrent funkcioniše pa pročitajte ovde, da se ne bih ponavljao.

U tom članku sam samo ukratko pisao o Peer i Seed, a Leecher-e nisam ni pomenuo. Zato pišem ovaj članak kao dopunu.

Šta je Peer?

Torrent je P2P mreža, odnosno mreža međusobno povezanih računara bez posredstva servera. Fajl koji se preuzima se zapravo nalazi u računarima drugih korisnika. Svi računari, tj. korisnici, su povezani u Torrent mrežu i svaki korisnik se naziva „Peer“.

šta je torrent

Otuda i skraćenica P2P: Peer – to – Peer ( u englsekom jeziku „To“ se često zamenjuje sa brojem 2 jer se isto izgovara). Dakle, u prevodu: P2P: korisnik – ka – korisniku.

Kao što ste zaključili, Peer ste i vi od onog trenutka kada se priključite Torrent mreži.

Šta je Leecher?

Ovaj pojam se često meša sa Seeder, ali postoji jedna bitna razlika. Naime, svaki Peer (korisnik) jer Leecher u toku preuzimanja fajla. Dakle, pokrenuli ste preuzimanje i vi uzimate od drugih korisnika delove fajlova, ali isto tako i šaljete te delove dalje.

leecher torrent
„Leecher“ u Torrent klijentu

Leecher ste sve dok ne preuzmete fajl do kraja – i to je glavna razlika. Vi Torrent mreži kao Leecher možete ponuditi samo delove fajla, ali ne i ceo fajl. Zbog toga Leecher-i imaju manji „Ratio“ nego Seeder-i.

Šta je Seeder?

To su u suštini Leecher-i koji su preuzeli fajl kompletno i sada ga samo šalju. Seeder-i su, dakle, korisnici koji su uspešno preuzeli ceo fajl sa Torrent-a (od drugih korisnika) i sada ga šalju.

seeder torrent
„Seeder“ u Torrent klijentu

Da nema Seeder-a niko nikada ne bi mogao da preuzme ceo fajl u potpunosti. Zato, kada izvorni računar pošalje fajl u Torrent mrežu, on postaje prvi Seeder. Kada taj fajl u potpunosti preuzme još neko, i ostavi Torrent klijent da šalje dalje, i on postaje Seeder.

Šta beše „Ratio“?

To je odnos dolaznog i odlaznog saobraćaja ostvarenog u Torrent klijentu. Leecher-i, kao što sam napisao, preuzimaju fajl ali šalju samo njegove delove. Zbog toga je download saobraćaj veći nego upload. Kako bi se taj odnos popravio, korisnik mora da bude Seeder neko vreme, tj. dok ne pošalje nazad isto koliko je preuzeo.

ratio torrent client
„Ratio“ u Torrent klijentu

Ovaj odnos je nekada bio bitan, recimo u doba kada je eMule bio popularan. Međutim, danas, sem ukoliko ne koristite privatne trakere, većina Torrent distributera (kao recimo TPB) ne uzimaju ovo u obzir. Ipak, svi oni ostave poruku sa molbom da šaljete fajl nakon što ga preuzmete kako bi ostao na Torrentu što duže.

Odricanje odgovornosti: ovaj tekst je pisao isključivo u edukativne svrhe! S toga, autor ovog teksta nije odgovoran za posledice po vas, ili vaš računar, nastale usled korišćenja informacija iz ovog članka.

Izvori: 1. reddit 2. urbandictionary
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *