Zbog odluke EU cene Android telefona će uskoro skočiti!

Evropska komisija je nedavno naplatila Google-u pet milijardi dolara zbog „zloupotrebe dominacije njihovog Android operativnog sistema i ometanje konkurencije“. Zato je Google odlučio da naplaćuje integraciju svojih aplikacija EU proizvođačima telefona.

Što znači da će od sada EEA proizvođači telefona morati da plaćaju Google-u ukoliko žele da u svoje Android telefone instaliraju inače besplatne Google aplikacije. U tu listu spadaju Google Search, Chrome, Gmail, Youtube, Google Maps… i mnoge druge poznate Google aplikacije, pa čak i sam Play Store!

Sve te aplikacije su inače dolazile preinstalirane u sam Android telefon, što je korisnicima olakšavalo početno podešavanje telefona.

Pošto nam je preinstaliranje Google Search i Chrome-a, zajedno sa ostalim aplikacijama, pomoglo da finansiramo razvoj i besplatnu distribuciju Android-a, sada ćemo uvesti plaćeni sporazum o licenciranju za pametne telefone i tablete koji se prodaju u EEA. Android će ostati besplatan i otvorenog kôda.“ – naveo je Google u svom blog postu.

Google je investirao milijarde dolara u izgradnju Android operativnog sistema, a još uvek ulaže milione da održi taj projekat. Da bi njihov OS ostao besplatan i otvorenog kôda, Google ima dogovor sa proizvođačima telefona da instaliraju popularne Google aplikacije koje će im generisati prihod. Ova praksa je dobra i za Google, i za korisnike, a proizvođačima nije na štetu. Jer, Google generiše prihod, a korisnici dobiju preinstalirane Google aplikacije pa ne moraju sami to raditi.

Ali, Evropska komisija je morala da se umeša  (svi srećni i zadovoljni sve dok se oni ne pojave kao i uvek) pa je zabranila Google-u da to radi. Zapravo, oni su zabranili Google-u da forsira proizvođače da „nelegalno“ instaliraju njihove aplikacije i servise (naročito Chrome i Google Search) u Android, jer nije fer blokirati konkurente da dođu do korisnika.

Google je trenutno u procesu isplate kazne, ali su naveli da će njihova nova odluka stupiti na snagu od 29. oktobra i važiće za sve EU države plus za EEA članice, što se odnosi na Island, Lihtenštajn i Norvešku.

Tako da će proizvođači telefona sa teritorije EU imati dve opcije što se tiče licenci, a ukupno tri koje mogu da biraju:

  1. da instaliraju sve kao i do sada što su (najskuplja opcija),
  2. da instaliraju ali da izostave Chrome i Search (nešto jeftnija opcija),
  3. da u svoje uređaje ne instaliraju Google aplikacije uopšte (besplatno)

Spominje se i četvrta opcija koja dozvoljava proizvođačima da instaliraju bez naknade sve Google aplikacije, ali bi morali da instaliraju i aplikacije konkurencije (što se korisnicima neće dopasti).

I na kraju, ako proizvođači odluče da troškove za Google aplikacije stave na teret krajnjih korisnika, to će učiniti tako što će povećati cene samih telefona i tableta.

Da li će Srbija biti pogođena ovim? Direktno – ne, indirektno – da. Ako budete želeli da kupite nov telefon koji je proizveden ili prodavan u državama članice EEA, platićete veću cenu. Dosta uvoznika kod nas uvozi telefone upravo iz tih država, što znači da će sada i oni podići cenu.

Update (21.10.2018.): prema najnovijim informacijama, cene telefona će se povećati sigurno, ali će poskupljenje zavisnosti od gustine piksela ekrana. Ovako će se kretati poskupljenje u zavisnosti od PPI (pixel per inch):

  • 500 PPI i više: 40$
  • 400-500 PPI: 20$
  • Ispod 400 PPI: 10$

Dok će uređaji sa zaista slabom konfiguracijom poskupeti za nekih 2.5$

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

  1. Ne smeta mi što sa androidom dolazi gomila guglovih aplikacija, ali mi smeta to što ne možeš da ih deinstaliraš bez root-ovanja telefona.

    To je ono što po meni nije fer i što je suzbijanje konkurencije.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *