Zbog odluke EU cene Android telefona će uskoro skočiti!

4

Evropska komisija je nedavno naplatila Google-u pet milijardi dolara zbog „zloupotrebe dominacije njihovog Android operativnog sistema i ometanje konkurencije“. Zato je Google odlučio da naplaćuje integraciju svojih aplikacija EU proizvođačima telefona.

Što znači da će od sada EEA proizvođači telefona morati da plaćaju Google-u ukoliko žele da u svoje Android telefone instaliraju inače besplatne Google aplikacije. U tu listu spadaju Google Search, Chrome, Gmail, Youtube, Google Maps… i mnoge druge poznate Google aplikacije, pa čak i sam Play Store!

Sve te aplikacije su inače dolazile preinstalirane u sam Android telefon, što je korisnicima olakšavalo početno podešavanje telefona.

Pošto nam je preinstaliranje Google Search i Chrome-a, zajedno sa ostalim aplikacijama, pomoglo da finansiramo razvoj i besplatnu distribuciju Android-a, sada ćemo uvesti plaćeni sporazum o licenciranju za pametne telefone i tablete koji se prodaju u EEA. Android će ostati besplatan i otvorenog kôda.“ – naveo je Google u svom blog postu.

Google je investirao milijarde dolara u izgradnju Android operativnog sistema, a još uvek ulaže milione da održi taj projekat. Da bi njihov OS ostao besplatan i otvorenog kôda, Google ima dogovor sa proizvođačima telefona da instaliraju popularne Google aplikacije koje će im generisati prihod. Ova praksa je dobra i za Google, i za korisnike, a proizvođačima nije na štetu. Jer, Google generiše prihod, a korisnici dobiju preinstalirane Google aplikacije pa ne moraju sami to raditi.

Ali, Evropska komisija je morala da se umeša  (svi srećni i zadovoljni sve dok se oni ne pojave kao i uvek) pa je zabranila Google-u da to radi. Zapravo, oni su zabranili Google-u da forsira proizvođače da „nelegalno“ instaliraju njihove aplikacije i servise (naročito Chrome i Google Search) u Android, jer nije fer blokirati konkurente da dođu do korisnika.

Google je trenutno u procesu isplate kazne, ali su naveli da će njihova nova odluka stupiti na snagu od 29. oktobra i važiće za sve EU države plus za EEA članice, što se odnosi na Island, Lihtenštajn i Norvešku.

Tako da će proizvođači telefona sa teritorije EU imati dve opcije što se tiče licenci, a ukupno tri koje mogu da biraju:

 1. da instaliraju sve kao i do sada što su (najskuplja opcija),
 2. da instaliraju ali da izostave Chrome i Search (nešto jeftnija opcija),
 3. da u svoje uređaje ne instaliraju Google aplikacije uopšte (besplatno)

Spominje se i četvrta opcija koja dozvoljava proizvođačima da instaliraju bez naknade sve Google aplikacije, ali bi morali da instaliraju i aplikacije konkurencije (što se korisnicima neće dopasti).

I na kraju, ako proizvođači odluče da troškove za Google aplikacije stave na teret krajnjih korisnika, to će učiniti tako što će povećati cene samih telefona i tableta.

Da li će Srbija biti pogođena ovim? Direktno – ne, indirektno – da. Ako budete želeli da kupite nov telefon koji je proizveden ili prodavan u državama članice EEA, platićete veću cenu. Dosta uvoznika kod nas uvozi telefone upravo iz tih država, što znači da će sada i oni podići cenu.

Update (21.10.2018.): prema najnovijim informacijama, cene telefona će se povećati sigurno, ali će poskupljenje zavisnosti od gustine piksela ekrana. Ovako će se kretati poskupljenje u zavisnosti od PPI (pixel per inch):

 • 500 PPI i više: 40$
 • 400-500 PPI: 20$
 • Ispod 400 PPI: 10$

Dok će uređaji sa zaista slabom konfiguracijom poskupeti za nekih 2.5$

Izvori thehackernews theverge Google Blog
Povezano:
4 komentara
 1. tola kaže

  Linux 😁

 2. Ja kaže

  Ne smeta mi što sa androidom dolazi gomila guglovih aplikacija, ali mi smeta to što ne možeš da ih deinstaliraš bez root-ovanja telefona.

  To je ono što po meni nije fer i što je suzbijanje konkurencije.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Slažem se. Neka ih stave ali neka ostave opciju da se uklone.

  2. Anđelko Stojšin kaže

   Zadovoljan sam što bar mogu da ih onemogućim da ne troše ram i što sam sa Tesla tableta bez rotovanja uspeo da deinstaliram bespotrebnu aplikaciju Telegraf koja čak nije mogla da se onemogući.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.