5 Chrome dodataka za produktivnost koje koristim svakodnevno

Jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojeg volim Chrome jeste gomila besplatnih dodataka. Koristim ih dosta, i to samo one koji su (meni) korisni. U ovom članku ću predstaviti 5 dodataka za Chrome koji mi pomažu da povećam svoju produktivnost svakoga dana.

Pre nego što počnem, predlažem da pogledate i članak u kojem sam predstavio 6 mobilnih aplikacija za produktivnost.

1# Google Keep

google keep android app

Ovaj servis sam preporučivao više puta, i preporučivaću ga i dalje jer je najbolji za hvatanje beleški. Keep Notes je aplikacija, dodatak za veb pregledač, sajt… koji vam pomaže da brzo i lako hvatate beleške. Te beleške možete označiti, podeliti sa prijateljima, obojiti, pisati rukom, dodati slike, listu za kupovinu… SVE! To je ultimativan servis za beleške, a pored svega toga sinhronizuje se u realnom vremenu na svim vašim uređajima, i sve je besplatno. Isprobao sam sve popularne slične servise, i svaki je imao makar neku manu, i zbog toga se uvek vraćam na Keep Notes. Bukvalno svaku misao, podsetnik, listu za kupovinu, ideju za članak… upisujem tu, sortiram, bojim, označavam, i pomaže mi mnogo da se organizujem tokom dana.

Glavne karakteristike:

 • Besplatno je
 • Lep i minimalan dizajn
 • Ima gomilu opcija

2# Stay Focusd

stay focused chrome

Ako imate problema sa fokusiranjem na bitne stvari, ovaj dodatak će vam biti od velike koristi. Pomoću njega možete odrediti koliko vremena možete provesti na nekom sajtu. Kada to zadato vreme istekne, tj. kada provedete više vremena na određenom sajtu nego što ste zadali, taj sajt će vam postati nedostupan do kraja dana. Recimo, možete ograničiti Facebook, Twitter, Reddit… na nekoliko sati na dan, i kada taj limit prekoračite – nema više. Dodatak ima dosta opcija pa tako možete podesiti pravila za ceo sajt, pod-domen, određenu stranicu, itd.

Glavne karakteristike:

 • Dosta je prilagodljiv
 • Ne čuva vaše lične i podatke o korišćenju sajtova

3# VisualPing

visualping-chrome-extension
Slika: saznajnovo.com

Ovaj dodatak postoji da vam olakša život. Ono što on radi jeste povremeno proveravanje web stranica u potrazi za izmenama. Recimo, ako se pojavi naki članak u kojem je autor napisao da će biti ažuriran uskoro, ja zadam zadatak ovom dodatku i on čeka te promene i obavesti me kada se dese. Tako da ja mogu da se posvetim poslu dok dodatak „ide“ po sajtovima i proverava sadržaj za mene. Možete podesiti da se prate promene na celoj stranici, u nekom HTML div-u, ili prosto označiti kursorom koji deo stranice da se prati. Zadatke možete kreirati u samom Chrome-u, ili na njihovom serveru. Kada se promena desi, stiže vam obaveštenje i možete pogledati uporedo staru verziju stranice i novu.

Glavne karakteristike:

 • Lako zadavanje zadataka
 • Može da prati i vizuelne i promene u kodu

4# Checker Plus for Gmail™

checker plus for gmail

Ako želite da budete produktivni, morate da redovno čitate email poruke i odgovarate na njih što pre – jer to svi cene. Ukoliko ne koristite nijedan Email klijent za Gmail u računaru, onda će vam ovaj dodatak dobro doći. Ovaj dodatak vas obaveštava čim dobijete novi email u Gmail-u. Radi, naravno, i kada je Gmail zatvoren, što je glavna karakteristika ovog dodatka. Međutim, to nije sve, ovaj dodatak može da proverava više naloga odjednom! Pored svega toga, ne morate nigde unositi svoje login podatke, dovoljno je samo da ste prijavljeni u Gmail u Chrome-u. U prevodu: instalirate dodatak i to je to!

Glavne karakteristike:

 • Jednostavan za upotrebu
 • Prati više naloga odjednom
 • Ne morate nigde unositi lične podatke

5# Noisli

noisli chrome

Ovaj dodatak sam ostavio za kraj jer je malo dugačiji. Noisli je tu da vam omogući prijatniju atmosferu za rad, što će (nadam se) povećati i vašu produktivnost. Ukratko: možete kreirati prema svom ukusu pozadinske zvuke. Recimo, krenete sa zvukom šume, dodate malo kiše, pa malo vatre, žubor reke… i dobijete prijatan ambijent za rad. Ovaj dodatak (ali u vidu sajta) sam već predstavio u članku „5 zanimljivih sajtova (2. deo)„.

Glavne karakteristike:

 • Minimalistički dizajn
 • Jednostavnost upotrebe
 • Tajmer
 • Predefinisani zvuci (rad, spavanje…)

Ako imate i vi neki dodatak koji vam pomaže da povećate svoju produktivnost iz dana u dan, predložite u komentaru ispod.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *