Kako pratiti let aviona uživo online?

Praćenje letova aviona uživo je sada jednostavno i dostupno svima zahvaljujući tehnologijama koje imamo. Avio kompanije korisnicima nude zaista dosta informacija o letovima, i zbog toga je moguće veoma jednostavno pratiti neki uživo.

Recimo, ako vam neko dolazi u posetu avionom, može vam poslati broj leta i vi možete pratiti online taj let uživo. Ili ako vi putujete i želite da znate gde se trenutno nalazite, to možete saznati u par klikova.

Najpoznatiji sajt za praćenje letova uživo je „Flight Radar 24„. Evo nekoliko reči o njemu.

Dakle, kada odete na https://www.flightradar24.com/ ugledaćete mapu sa avionima. Ako obratite pažnju na avione videćete da se pomeraju. Tako možete pratiti gde se avioni nalaze u bilo kom trenutku.

Praćenje određenog leta

Ali, ono što nas najviše zanima jeste određeni avion, odnosno let. Na toj mapi možete kliknuti na bilo koji avion i videćete sa leve strane sve detalje o tom letu: polazak, destinacija, vremena, predviđeno vreme dolaska, razdaljinu, GPS koordinate… a dodatno uz to njegova putanja će biti istaknuta.

E sad, ako želite da pratite određeni let pomoću broja leta, to je veoma jednostavno: samo nalepite taj broj u polje za pretragu u gornjem desnom uglu. Nakon što sistem pronađe taj let, kliknite na njega i automatski će se mapa centrirati na taj avion. Sa leve strane će se pojaviti onaj panel sa informacijama.

pracenje leta aviona pracenje leta aviona

Vrste mapa

Sa desne strane, odmah pored polja za pretragu, nalazi se padajući meni sa izborom mape. Tu možete izabrati klasičan prikaz (podrazumevano), multi-select, i Delay view.

  • Klasičan prikaz podrazumeva prikaz jednog leta u nekom trenutku
  • Multi-select vam dozvoljava da izaberete više letova i pratite ih istovremeno
  • Delay view će vam prikazati sva kašnjenja

Ispod toga imate još podešavanja za prikaz, recimo vremenski uslovi, teren, dan/noć, prikaz aerodroma…

pracenje leta aviona

Cena: 0 – 50$

Ono što vredi napomenuti jeste cena ovog servisa. Iako su one osnovne informacije besplatne, neke se plaćaju. Zapravo, mislim da su u besplatnoj verziji dali premalo informacija. No dobro, servis je jednostavan, ažuran, brz, i u besplatnoj verziji nudi sve ono što prosečnom korisniku treba. Nije potrebna nikakva registracija za besplatnu verziju, samo uđite na sajt i koristite ga.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *