Saveti za kupovinu mobilnog telefona

Kupujete nov telefon i ne znate odakle da krenete, na šta obratiti pažnju, šta je dobro a šta ne…? Ostanite uz ovaj članak i saznajte sve to.

Uvod

Pratim svet mobilnih telefona duži niz godina, još od pojave prvog Android-a pa do dan danas. Pratim tržište, novitete, inovacije, akcije kompanija, uspone i padove… Kada kupujem telefon za sebe, taj proces može da traje i nekoliko meseci pa čak i godina, a objasniću i zašto.

Taj proces biranja se sastoji iz nekoliko koraka, ali sam ja vremenom skratio proces sebi. U ovom članku ću napisati nekoliko saveta koji će vam (nadam se) pomoći da izaberete najbolji telefon za sebe.

Ovaj članak pišem tako da ne zavisi od vremena. Ja ću svakako napisati šta je trenutno aktuelno i dobro, ali principi za biranje telefona ostaju isti.

Ako planirate da kupite polovan telefon, predlažem da pročitate i ovaj članak: Šta obavezno proveriti pre kupovine polovnog telefona?

Savet 1: zapitajte se šta vam treba

Pre svega, morate se zapitati:

 1. šta želite od telefona
 2. za šta ćete ga najviše koristiti
 3. koliko dugo planirate da ga koristite

Kada odgovorite na ova tri pitanja bez premišljanja ostatak potrage, za savršenim telefonom za vas, je lak.

1) Šta želite od telefona?

Kada se radi od pametnim telefonima, danas korisnici u suštini imaju 2 opcije: Android i iPhone (iOS).

 • Da li želite telefon koji ćete moći da prilagodite svojim potrebama do najsitnijih detalja? Uzmite Android.
 • Da li želite telefon koji će jednostavno da radi nakon nekoliko prostih podešavanja? Uzmite iPhone.

Android i iOS su dva potpuno različita operativna sistema. Android se nalazi na mnogo uređaja i zbog toga imate veći izbor. iOS se nalazi samo u Apple proizvodima, u ovom slučaju u iPhone telefonima, i tu nemate mnogo opcija.

Svaki OS ima svoje prednosti i mane:

Android je otvoren, slobodan, imate gomilu opcija, možete ga prilagoditi sebi, uraditi mnogo toga… ukratko: najbolji odnos cene i onoga šta dobijete za te pare.

iOS je zatvoren, nema mnogo opcija, možete da radite neke osnovne stvari, ali je zato dobro integrisan u iPhone i lepo radi.

Ako ste se odlučili za Android – nastavite sa čitanjem. Ako ste se odlučili za iOS – nemate mnogo opcija i onda vam ovaj članak nije potreban.

2) Za šta ćete najviše koristiti telefon?

Možda za fotografisanje? Slušanje muzike? Gledanje video klipova? Igranje igrica? Ovo je veoma bitno da znate jer ćete teško naći telefon koji može baš sve.

Ako se odlučite za fotografisanje onda tražite telefon sa dobrom kamerom. Ako želite za slušanje muizike, onda tražite telefon sa dobrim čipom za zvuk i dobrim zvučnicima. I tako dalje, razumete poentu.

E sad, kako naći to sve? Postoji alat koji će vam mnogo pomoći u pretrazi telefona prema specifikaciji, ali o tome kasnije.

Evo nekoliko primera trenutnih telefona:

za ljubitelje muzike:

 • Galaxy S9+: ima ulaz za slušalice, zvučnike po AKG standardu, ali nema napredni DAC
 • Razer Phone 2: ima 24-bit DAC, jake zvučnike sa prednje strane, ali nema ulaz za slušalice

za ljubitelje fotografije:

 • Galaxy Note 9: odličan senzor, stabilizacija, noćno fotografisanje, usporen snimak…
 • Huawei P20 Pro: solidan AI, solidan hardver, ništa specijalno.
 • Google Pixel 3 (XL): softverski jako dobro obrađuje fotografije, senzor nije za pohvalu

za ljubitelje igrica:

za one koji žele „sve u jednom“:

 • Galaxy Note 9
 • Galaxy S9+
asus-rog-phone-gaming
Asus ROG Phone je idealan za gejming (slika: Mashable)

3) Koliko dugo planirate da ga koristite?

Od ovoga će možda zavisiti kompletna vaša odluka. Zašto? Ako želite telefon koji će vam trajati dugo, onda ćete morati da žrtvujete nešto – uglavnom novac.

Ja uvek savetujem ljudima da kupuju Flagship telefone (opširnije o njima) jer oni najduže traju. Ti telefonu su dizajnirani i izrađeni tako da traju dugo, odnosno da se ne kvare nakon više godina. Pročitajte i nekoliko mojih saveta kako da vam telefon traje što duže.

U jednom članku sam objasnio kako neki kineski telefoni mogu da imaju specifikacije kao Flagship modeli, a da budu jeftini. Obratite pažnju na stavku pod rednim brojem 5 jer je tu suština – pročitaj.

To je što se tiče hardvera, a što se tiče softvera: oni imaju najdužu podršku zajednice.

Vidite, Android je sistem otvorenog koda i postoji ogromna zajednica developera (recimo XDA). Ta zajednica pokušava da održi telefone „u životu“ što duže. To rade tako što kreiraju Custom ROM-ove za Flagship telefone i nakon što istekne zvanična podrška za njih.

Proizvođači mobilnih telefona šalju ažuriranja za sistem otprile 2 godine, a posle toga telefon polako  zastareva. Aplikacije zahtevaju novije i novije verzije sistema, a telefon nema ažuriranja, i postaje neupotrebljiv. E pa zajednica nastavlja da portuje (prilagođava, konvertuje…) noviji Android od novijih telefona tako da se mogu instalirati u one starije.

Sve to rade uglavnom za Flagship telefone. Recimo, ja sada imam Android 8.0 na Galaxy S2 telefonu koji je 2011. godine bio Flagship telefon. Da sam kupio, recimo, neki Huawei ili Xiaomi – mogao bih da zaboravim na to.

I zbog svega toga ja uvek predlažem upravo te telefone umesto jeftinih, tj. budžetskih. U članku o Flagship telefonima, koji sam linkovao iznad, možete saznati kako da prepoznate Flagship telefon.

Ako želite da prođete nešto jeftinije, a da imate telefon koji duže traje, predlažem LG „G“ i „V“ seriju telefona. Uvek će imati top specifikacije, kvalitetni su, a jeftiniji od Samsungove „S“ i „Note“ serije.

Savet 2: pratite tržište

Ne morate telefon da izaberete sad odmah (sem ukoliko vas neko ne prisiljava iz nekih razloga). I najjeftiniji pametni telefoni koštaju previše za naš standarad. Prosečna plata je 200 evra, a toliko košta neki jeftiniji Android telefon. Zbog toga ne želite da date minimum čitavu platu na nešto pa da se posle pokajate.

Recimo, ja telefon biram od nekoliko meseci do nekoliko godina. Kako to? Jednostavno pratim trend na tržištu. Već znam kada će Samsung da predstavi inovativni a kada „ispolirani“ telefon. Isto tako znam kada će Huawei da krene u ofanzivu i pokušati da pretekne Samsung, pa i podigne cene. Znam kada će cene pasti, kada će skočiti…

Zbog svega toga znam kada da kupim najbolji telefon za najmanje para koji će mi najduže trajati. Praćenjem trenda pada cene prethodnih modela moguće se predvideti pad cena i telefona koji slede.

Trenutno računam kada će biti najbolji trenutak za kupovinu Samsung telefona:

Galaxy S8 iz 2017. godine je imao dosta ran pad cene, već nakon nekoliko dana. Međutim, taj telefon je izgubio na ceni još više julu, a nakon toga je usledilo još jedno spuštanje u novembru. Inače pušten je u prodaju aprila 2017. godine.

Galaxy S9 prati sličan trend. Pojavio se na tržištu marta 2018. godine da bi već u aprilu, maju i junu cene značajno padale. Za „Crni Petak“ cene su dodatno pale.

Galaxy Note9 se pojavio avgusta ove godine i već je imao značajne padove u oktobru i novembru. Ovaj model prati pad cena svog prethodnika Galaxy Note8. Taj model je pušten u prodaju septembra 2017., a cena mu se spustila već u oktobru za nekih 100 dolara. Isto tako cena je nastavila da pada u novembru, pogotovo oko „Crnog Petka“.

Već vidimo trend što se tiče spuštanja cena i možemo zaključiti da će najbolje vreme za kupovinu Galaxy Note9 telefona biti negde u maju/avgustu 2019. godine.

Preskakanje svake druge verzije telefona. Šta to tačno znači?

Vidite, Galaxy S6 je bio velik napredak za „S“ liniju telefona, a li je to bio samo ulazak u novu eru. Bio je nešto novo, inovativno, imao je napredne funkcije, odličnu kameru… pravo osveženje u odnosu na Galaxy S5.

Sledeći model je bio S7 i to je zapravo „ispolirana“ verzija S6 modela. Ako se sećate S7 je dobio dual-pixel fokus tehnologiju, imao je tada najbolju kameru, čvrsto kućište, fenomenalan ekran… to je bio „sve u jednom“ telefon. Dakle, to je usavršena verzija inovativnog telefona – Galaxy S6.

Nakon toga došao je Galaxy S8 i prošao kroz svet kao duh. Samsung je opet predstavio nešto inovativno – Infinity display – i još po nešto, i tu se priča završava. Ista situacija kao sa Galaxy S6 telefonom.

Zatim smo dobili Galaxy S9 koji je „ispolirana“ verzija S8 modela. Sada imamo 2 kamere od kojih jedna ima promenljiv otvor blende. Pored toga još gomilu drugih inovacija (super slow-mo, AR, Intelligent Scan…), a sve dobro osmišljeno i spakovano na osnovu povratnih informacija od korisnika S8 modela.

I već vidimo šablon koji se ponavlja: jedne godine imamo inovativni telefon koji nije baš savršen, naredne dobijemo „ispoliranu“ verziju. E pa ta „ispolirana“ verzija je ona verzija koju želite.

U ovom trenutku to će biti Galaxy S20. Ako uzmemo u obzir sve glasine oko Galaxy S10 telefona (koji će biti predstavljen početkom 2019. godine) on će biti inovativan, ali zato ne i savršen. Očekuje nas dosta nove i zanimljive tehnologije, ali ipak taj model preskačem. Galaxy S20 će biti „ispolirana“ verzija Galaxy S10 telefona, i to je verzija koju treba razmotriti i kupiti krajem leta 2021. godine.

Kao što vidite 3 godine unapred sam isplanirao koji telefon kupiti samo prateći trendove i šablone. Ako se pitate koji sada telefon imam, odgovor je Galaxy S7. To znači da će za mene S20 biti idealano rešenje, moj S7 će tada imati 4 godine što je pravo vreme za prelazak na novi telefon.

Napomena: Samsung sam uzeo za primer iz razloga što postoje dugo na tržištu i imaju jasno definisane linije telefona. To olakšava praćenje trenda i davanje primera.

Koji bih sada kupio telefon?

Da sada moram da kupim telefon iz trenutne ponude, kupio bih Galaxy S9 ili Note9 (zavisi koliko sam spreman da dam para). Oba telefona sada imaju velik pad cene, a još uvek su aktuelni i imaju odličan hardver.

Ako bih želeo da uštedim malo, Galaxy S8 ne bi bio u opticaju zbog onog „preskakanja“ modela, a Galaxy S7 već imam. Tako da bih morao da se odlučim za Samsung Galaxy A8+

Zašto Samsung Galaxy A8+ kao mid-range alternativa?

 • IP68 sertifikat
 • AMOLED ekran
 • Always-on display (nice to have)
 • Exynos procesor
 • Memorija: 64 GB, 6 GB RAM
 • Kamera: 16MP f/1.7
 • 3.5mm ulaz za slušalice
 • GPS sa Glonass
 • Brzo punjenje
 • Nema Notch

Negativne strane:

 • Senzor otiska prsta je sa zadnje strane (zašto je ovo mana?)
 • Nema AptX
 • Baterija 3.500 mAh
 • Kamera nije za snimanje

Ima nekoliko mana, ali to ne znači da će i vama isto to smetati.

Ukoliko želite nešto još jeftinije, predlažem Pocofone F1. Taj telefon je tzv. „Flagship killer“, odnosno kreiran je sa ciljem da „uništi“ Flagship telefone. Kako tačno? Tako što će biti jeftin a imati najbolje specifikacije na tržištu. Ipak, ovaj telefon ima Notch pa mi nije u opticaju, ali ako vama ne smeta – preporučujem.

Savet 3: gledajte specifikaciju a ne reklamu

Mobilni telefoni su tehnički uređaji što znači da ih definiše njihova specifikacija. Telefon nije banana pa da kažete „Ovaj je žut, dakle dobar je“, i slično. Kompanije će svakako pokušati da vam prodaju svoj telefon po svaku cenu, a najčešće koristeći metodu „bolja verzija tebe„.

Ta metoda je veoma prosta, a opet efektivna (barem kod ljudi koji ne razmišljaju svojom glavom): ne prodaje se proizvod već bolja verzija vas. Dobro poznati primeri: ako pijete ovo piće dobićete krila, ako pijete ove tablete smršaćete, ako koristite ovaj telefon bićete produktivniji…

Korisnici željni bolje verzije sebe padaju na te marketinške trikove i kupuju impulsivno telefon bez razmišljanja. Nakon nekog vremena se osveste i shvate da su pogrešili.

Nemojte to raditi, kupujte telefon na osnovu specifikacije i iskustava drugih korisnika. Specifikacija je tu pa je tu, takva je kakva je, čista činjenica o telefonu bez „pumpanja“ (mada ima i toga, ali zanemarljivo).

Evo nekoliko pasusa o specifikaciji telefona

1) Ekran

Bitna stavka ukoliko želite da gledate video sadržaj. OLED ekrani su najbolja opcija danas, ali i najskuplja. Ja uvek predlažem OLED jer daju najbolji kontrast, boje, i vidljivost na otvorenom pod jakim svetlom. Ko jednom koristi telefon sa ovim ekranom teško će se vratiti na IPS.

IPS je druga najpopularnija vrsta ekrana i dosta jeftinija opcija. Današnji IPS ekrani su dosta napredni pa se taj razmak između njih i OLED smanjuje, ali nikada neće nestati. Ako vam je bitno da uštedite novac, onda gledajte telefon sa IPS panelom.

Predlažem da pročitate moj članak „Razlike između AMOLED, LCD, Infinity Display i Retina ekrana„.

ips-lcd-vs-amoled-ekrani
Slika: androidauthority.com

Kod ekrana imamo još i rezoluciju kao jedan od faktora za poređenje, ali danas manje-više svi imaju solidnu rezoluciju, pa se neću tu mnogo zadržavati. Pomenuo bih samo da Flagship telefoni imaju obično makar 1440p rezoluciju, a oni iz srednje i niže klase 1080p.

Osvežavanje ekrana je uglavnom 60Hz, a gejming telefoni – pomenuo sam ih gore – imaju i do 120Hz! Da li se primeti razlika? Nisam lično iskusio 120Hz kod telefona ali oni koji jesu kažu da se i te kako primeti.

2) Procesor

Što se procesora tiče, uglavnom ćete nailaziti na 4 proizvođača:

 • Exynos (Samsung)
 • Snapdragon (Qualcomm)
 • MediaTek
 • HiSilicon (Huawei)

Exynos procesore proizvodi Samsung i pronalazićete ih uglavnom u Samsung telefonima namenjenim za evropsko tržište. Snapdragon procesore proizvodi Qualcomm i uglavnom ćete ih videti u verzijama za USA i globalno tržište. MediaTek je kompanija koja pravi jeftinije procesore uglavnom za kineske telefone i kinesko tržište. HiSilicon je kompanija koju drži Huawei i njihove procesore ćete pronaći u Huawei telefonima naravno.

Svaki ima svoje prednosti i mane, ali u suštini ja uvek predlažem Exynos procesore. Oni su se dobro pokazali u svakodnevnom radu telefona, dok su se Snapdragon procesori bolje pokazali u gejmingu.

Ako želite telefon iz srednje klase, predlažem da pogledate video snimak u kojem je Gary objasnio koji je CPU u toj klasi najbolji. Ukratko: Snapdragon 710 je pobednik, ali imate još opcija.

3) Memorija

Ovde nema mnogo šta da se kaže: ako vam treba više memorije – kupite telefon sa više memorije. Što se interne memorije tiče, 32GB je sada standard, a 64GB je srednja i viša klasa,a ide se i do 128GB. Ukoliko želite da uštedite novac na memoriji, onda predlažem da gledate da telefon ima slot za SD karticu.

SD kartica ima svoje prednosti i mane pa predlažem da pročitate članak o tome: prednosti i mane memorijske kartice u telefonu.

A što se RAM-a tiče: što više to bolje. RAM vam služi za multi-tasking, i zaista je dobro imati što više. Zato, gledajte telefon sa makar 4GB jer je to neki minimum danas.

4) Kamera

Ovo je mnogima dosta bitna stavka i predlažem da dobro istražite kameru telefona koji želite da kupite. Moj savet je da gledate „blind test“, odnosno „testove na slepo“.

To su testovi koji zahtevaju od vas da izaberete broj/slovo slike koja vam izgleda najbolje u poređenju sa ostalim. Tako imate nekoliko slika, sve iz različitih situacija (dan, noć, unutra, napolje, kontrast..) i birate broj/slovo iz svake situacije. Na kraju vidite koji telefon ima koji broj/slovo.

Samo tako ćete moći objektivno oceniti kvalitet fotografije, a možda ćete se i (ne)prijatno iznenaditi rezultatom.

Dalje, imate i sajt Dxomark na kojem se nalazi spisak telefona sa najboljim kamerama. Oni ocenjuju i rangiraju kameru na osnovu tehničkih detalja, rezultata testova, svojoj proceni, ali mnogi se ne slažu sa njihovim ocenama – kao ni ja.

Šta je bitno da gledate kod kamere:

1. Otvor belnde

Ovaj broj se izražava u formatu „f/x.x“, recimo „f/1.7“. Što je taj broj manji, otvor belnde je veći i to znači da u jednom trenutku može da uđe više svetlosti. Dakle, gledate da kamera ima što veći otvor blende ako želite jasnije slike čak i u mraku.

2. Stabilizacija

Danas je gotovo pa obavezno da telefon ima stabilizaciju slike. Svaki Flagship telefon ima optičku stabilizaciju (OIS), a mnogi i kombinaciju sa digitalnom.

Nešto jeftiniji telefoni imaju samo digitalnu stabilizaciju, a moj predlog je da ipak date više para pa uzmete telefon koji ima OIS.

Više o stabilizaciji slike kod telefona pročitajte u članku „Šta je to optička stabilizacija slike (OIS)?„.

3. Broj piksela?

Ovo stoji pod znakom pitanja jer broj piksela ne igra veliku ulogu kod današnjih kamera u telefonima. Ipak, više piskela znači i više detalja, ali ti detalji vam ne vrede ukoliko se ne vide zbog malog otvora blende. Zato, broj piksela ne uzimajte za ozbiljno, sem ukoliko niste fanatik za tim.

4. Druge tehnologije

Ovde bih smestio sve one razne tehnologije koje kompanije integrišu u kameru kako bi bili unikatni, i bolji. Recimo, Galaxy Note 9 ima promenljiv otvor belnde na kameri – fenomenalno! Neki telefoni imaju laserski auto-fokus, pa recimo dual LED, ili dual-pixel fokus, veštačku inteligenciju…

Sve te zanimljive i koriste tehnologije vezane za kameru možete saznati na sajtovima proizviđača telefona. Oni uglavnom na stranici konkretnog modela istaknu sve te dodatne funkcije, ali pazite se da vas ne „upecaju“ sa stručnim detaljima i lepim slikama. To je deo marketinga o kojem sam pričao na početku članka. Možete pogledati ali nemojte da se odlučite za neki telefon samo zbog te neke jedne opcije koju kamera poseduje.

5. Multi-cam 

Neki čudan trend sada je da se u telefon strpa što više kamera. Meni je to ružno i ne bih uzimao telefon sa više od jedne kamere sa zadnje i jedne sa prednje strane (mada mi napred ni ne treba). Ali, ako vi mislite da će vam biti korisno – super.

Dodatne kamere se ugrađuju iz nekoliko razloga:

 • Širok ugao
 • Bolji osećaj dubine
 • Uveličanje bez gubitka kvaliteta
 • Precizniji i brži fokus

Opet, nemojte kupovati telefon čim vidite da ima, recimo, wide kameru pored ove standardne. Zapitajte se: koliko često ćete je koristiti? Isto važi za sve te pomoćne kamere, koliko često ćete ih koristiti? Zamislite jedan dan sa tim telefonom i tim kamera, ali jedan dan nakon godinu dana korišćenja tog telefona, da li vidite sebe da idalje koristite te dodatne kamere?

6. Video

Ukoliko želite da kameru primarno koristite za snimanje, onda gledajte specifikacije za to. Recimo, da li vam treba usporen snimak? Da li vam treba 4K? Snimanje sa više kamera u isto vreme?

U specifikaciji obično piše u kojoj rezoluciji kamera može da snima u koliko frejmova u sekundi (FPS). Ako vam je to bitno, gledajte onda što više FPS u što većoj rezoluciji da ima.

Obavezno proverite i da li je kamera sposobna da snima u, recimo, 4K sa optičkom stabilizacijom slike i u HDR modu. Naveo sam primere samo, ali dešava se da kamera može da snima i 4K, i u HDR, i u 720 FPS, ali se ne može sve to koristiti zajedno.

7. Prednja kamera?

Ne znam da li je prednja kamera još uvek popularna, ali ako je vama korisna – ok. Ovde preporučujem da gledate koji je ugao snimanja i slikanja sa ovom kamerom. Pretpostavljam da koristite ovu kameru za selfi, pa biste sigurno želeli da što više ljudi stane u sliku. I ovde važi otvor blende, stabilizacija, HDR…

5) Funkcije i senzori

E ovo je stavka u kojoj se mnogi proizvođači takmiče. Recimo, korisno je ako telefon ima bežično punjenje, 3.5mm ulaz za slušalice, GPS sa Glonass podrškom, NFC… ali sve zavisi od vas, šta vama treba.

Možda će vam super izgledati na papiru opcija „Barometar“ ili „Merač otkucaja srca“, ali vi morate da razmislite i zapitate se da li ćete to koristiti. Recimo, ja lično koristim merač otkucaja srca i nivoa kiseonika u krvi svakodnevno, pa mi je Samsung telefon pravi izbor.

Ako vam ne treba NFC, nemojte uzimati to u obzir. Ako vam nije bitno bežično punjenje, onda možete u razmatranje uzeti i telefone sa metalnom poleđinom. I tako dalje.

Ovde bih uvrstio i vodootpornost telefona. Nije obavezno ali je veoma dobro da vam je telefon otporan na vodu i prašinu. Nikad ne znate kada će vam upasti u kadu, baru, blato, pokisnuti… Pročitajte članak u kojem sam objasnio IP sertifikate i generalno otpornost na vodu kod telefona.

6) Baterija

Broj miliampera ne mora ništa da znači. Da biste znali koliko je baterija u nekom telefonu dobra predlažem da na internetu potražite SOT za vaš uređaj. Šta je SOT? Pročitajte u ovom članku.

Isto tako predlažem da pronađete na internetu testove baterija koje su radili drugi korisnici. Gotovo uvek neko snimi video u kojem upoređuje najnoviji Flagship telefon sa ostatkom.

Alat: pretraga telefona prema specifikaciji

Već sam pisao o sajtu na kojem možete u najsitnije detalje pretražiti telefon prema specifikaciji. Možete odabrati tip ekrana, broj i format SIM kartica, Notch da/ne, NFC, Bluetooth… ma sve moguće – LINK.

gsmarena advanced search example

Evo šta od svih specifikacija ja gledam kada tražim telefon:

 • Kamera: minimum f/1.7, OIS
 • Fingerprint: front ili ispod panela
 • RAM: minimum 4GB
 • Card slot: da
 • Ekran: minimum QHD, AMOLED, bez Notch-a
 • Audio: 3.5mm Jack
 • Senzori: Gyro, Hearth Rate
 • Komunikacija: NFC, Bluetooth, GPS + Glonass

Savet 4: zaobiđite mobilne operatere

Da li ste znali da ako NE uzmete mobilni telefon kod mobilnog operatera na ugovor možete uštedeti i preko 20.000 dinara?!

Prošle godine sam malo istražio, izračunao par brojeva, i došao do sledećih rezultata: Galaxy S8+ na pretplatu je izašao oko 23.000 dinara više nego u slobodnoj prodaji. Isti slučaj je svake godine sa većinom mobilnih telefona, pogotovo sa onim popularnim i skupljim.

Moj predlog je da, ako već želite postpaid, uzmete željeni paket bez uređaja i tako ostvarite popust od na pretplatu (uglavnom prepolove cenu). Mobilni telefon uzmite u gotovini u slobodnoj prodaji, ali kod prodavaca koji prodaju isključivo mobilne telefone! Tu ne spadaju one neše popularne IT prodavnice koje takođe drže visoke cene.

Evo primer za aktuelni Galaxy S9 64GB

Uzeo sam za primer srednju tarifu jednog paketa kod domaćeg operatera, ugovorna obaveza na 2 godine.

1. Kod operatera

 • Jednokratna cena uređaja: 69.000 RSD
 • Mesečna pretplata: 2.000 RSD
 • Cena uređaja nakon 2 godine: 117.000 RSD

2. U slobodnoj prodaji:

 • Jednokratna cena uređaja: 67.000 RSD
 • Mesečna pretplata: 1.100 RSD
 • Cena uređaja nakon 2 godine: 93.400 RSD

3. Ušteda: 23.600 RSD

Za te pare možete kupiti još jedan jeftiniji telefon, ili smart TV, ili monitor za računar…

Ako vas zanima više detalja oko ovoga, predlažem da pročitate moj članak „Zašto ne treba uzimati telefon kod mobilnog operatera?!

Za kraj

Dakle, to su neka 3 koraka koja pratim kada kupujem nov telefon:

 1. zapitam sebe za šta mi treba telefon najviše
 2. pogledam šta je aktuelno i šta će se pojaviti
 3. pogledam specifikacije pa uporedm nekoliko modela

Kada odredim za šta ću koristiti telefon primarno u naredne 4 godine, onda gledam koji će se telefoni pojaviti uskoro i šta se trenutno na tržištu nalazi.

Ako trenutno postoji nešto što bih kupio, onda izaberem nekoliko modela pa upoređujem specifikacije i cene. Ako ne, onda gledam šta će se pojaviti pa čekam da uporedim specifikacije i cene.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao, ako imate nekih pitanja i nedoumica, pišite dole u komentaru.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

15 komentara

 1. Dobar dan.Dvomim se oko kupovine huawei p 9 lite i honor 8s,sta mi preporucujete,koji je bolji ili su tu negde u rangu?Hvala.

 2. Poštovani Stefane,
  vidim da ne odgovaraš, pa se nadam da se nisi nešto uvredio. Ja se jesam našalila oko donacije bubrega, ali za dobru informaciju sam zaista spremna da platim jer ovo je 21. vek, doba informacija. Ako advokat ili profesor može da naplati svoj savet/znanje, zašto bi tvoje bilo manje cenjeno? Mene nema zaista ko da posavetuje. Stvar je u tome da ja zato i ne čekam da mi neko sve „sažvaće“ i servira nego sam prosto zbunjena. Pročitala sam tvoj članak s pažnjom, skAPIRALA šta je flagship (i flagship killer, bacila sve na papir čak itd.), ali je jednostavno prošlo dosta vremena – članak je iz 2018. i ona tvoja fina procena oko samsunga više ne važi jer se posle Galaxy-ja 10 nije pojavila „ispolirana“ varijanta S11 nego je Samsung odmah „skočio“ na S20 (i to sam, eto izguglala, ja te informacije nemam u malom prstu) koji je trenutno preskup za moj relativno plitak džep. S10 kako reče po onoj analogiji nije model koji nam treba, a kupovati S9 2020. godine (G4 mreža, a planiram da ga koristim nekoliko godina) isto mi se ne čini dobra ideja. Od Huawei-a kako rekoh, odustala sam, naročito u svetlu ovih najnovijih dešavanja da se tako izrazim. Dakle, nije da ne guglam i da čekam da mi neko servira dobru informaciju nego nemam skill set, znanje za odabiranje telefona, a treba da ga kupim što pre jer su pare koje sam krvavo uštedela počele polako da se tope.
  Izvinjavam se ako si bilo šta shvatio pogrešno i usrdno molim da pomoć oko izbora telefona. Hvala unapred. :)

 3. Poštovani Stefane,
  uvažila sam savet i odustala od Huaweia naročito što je vučić, verovatno ni ne znajući u Americi potpisao sporazum kojim će ignorisati uvođenje 5G mreže od strane Kineza. Dakle, Huawei otpada iz mnogo razloga. Ako nisam previše bezobrazna i slobodna, da li mogu da te pitam za savet: koji telefon da kupim, a da je do 450 evra tops. ja isto jakooo pažljivo biram telefon jer želim da mi traje nekoliko godina (3-4 npr.), a ovo nisu male pare, naravno. Telefon mi treba za uobičajene stvari: dobra kamera za slike (ako može i širokougaona za te pare da se ubudži), muzika (dok se bavim sportom npr.), igrice, ali one uobičajene candy crush i tog tipa, ništa gejmerski i recimo, solidna memorija i baterija koja traje.
  Cenim tvoje mišljenje jer smo se u mnogome složili: i ja sam protiv kupovine telefona na paket, i ja mesecima biram telefon, međutim, sad je vreme da ga definitivno kupim jer, em nemam normalan telefon, em ću potrošiti pare koje sam uštedela.
  Unapred vrlo zahvalna na odgovoru (možda i doniram – ne bubreg, novac). :)

 4. Cao Stefane,
  Tvoj clanak mi je veoma koristan i recimo, slazemo se u tome da telefon ne treba kupiti kod operatera – nikad nisam kupila telefon „za dinar“, uvek u prodavnici, jer, i ako nisam bacala sve na papir, osetim nekako da izadje mnogo jeftinije.
  Moje pitanje je sledece: odlucila sam da kupim Huawei mate 20 pro. Zasto, ne znam, ljudi hvale Huawei. Performanse 20 pro se za nijansu razlikuju od 30 pro, pa cak i od 40 pro, a cena je vise nego duplo manja od 30 pro, a da ne pricam od 40 pro, a jos su generalno Huawei jeftiniji od Samsunga, pa sam nekako zakljucila da je to najbolji odnos cene i kvaliteta – ne znam da li sam dobro zakljucila, huawei svi hvale, i na forumima i medju ljudima koje poznajem, a imaju huawei. Interesuje me da li se sada (2020) isplati kupiti taj model koji je iz 2018. – na nekim forumima sam procitala da se ljudi zale da je poceo da im baguje cim se je izasao 30 pro, a narocito 40 pro. Drugi kazu da im I dalje radi kao zmaj! Opet neki pricaju da nece biti apdejta za njega, plafon do proleca 2021. Planiram da ga iskesiram, nije bas jeftin, pa me interesuje tvoje licno misljenje: kakve su mu generalno performanse, da li spada (po tebi) u flagship telefone i generalno, da li se islati kupiti ga sada (posto si uglavnom pricao o Samsungu, ne znam kako ide s Huawei modelima na trzistu). Hoce li mi trajati model iz 2018. recimo 3-4 godine (mozda i duze)? Ogromno hvala unapred.

  • Ja generalno nikada nisam bio za Huawei jer su od početka počeli da mute sa hardverskim backdoor-ovima u mrežnoj opremi, pa i u telefonima. Pošto više neće dobijati update (to je tačno) – ne isplati se. Baš je jedan prijatelj kupio P30 Pro pre neki dan i zamenio ga je jer nije mogao da se izbori sa ograničenjima (Google servisi). Ta dva razloga sama su već dovoljna da me odvrate od kupovine. Ne kažem da su ostali brendovi „cvećke“ ali barem nisu u ratu sa svetom pa im je budućnost stabilnija. Takođe, pročitao sam vest nedavno da Huawei više neće biti u mobile biznisu – moram detaljnije da proverim vest.

 5. Ja isto proveravam sve zivo i mrtvo kad je kupovina telefona u pitanju ali ne pratim tako trendove, hvala za savet

 6. Ovo u mobilne operatere je tačno (kao i za prodavnice tehnike), ali i tu ima jedan problem. Obične prodavnice prodaju telefone po znatno nižim cenama, ali uz garanciju od najviše godinu dana (retko gde dve). Ne dobijaš fiskalni račun, već samo pisanu garanciju, a u slučaju ostvarivanja iste, prvi će pokušati da korisnika okrive za problem sa telefonom. Dalje nećeš moći da ideš sa žalbom iz više razloga: nemaš fiskalni, ovlašćeni distributer za npr Samsung će glatko da te odbije, jer prodavci najčešće uvoze verzije za azijsko ili američko tržište (s oni su, jelte, za evropsko tržište). Možeš da se slikaš onda. Ili da rizikuješ. I ja telefon biram godinama, samo je moj metod da čekam da padne cena premium modelu (npr note seriji). Tipa, u 2020,biram npr NOTE iz 2017. ili 2018. Cena se tada prepolovila, a dobiješ vrhunski model, daleko bolji od svih A, J, a tek M modela Samsunga.

  • * daleko bolji od svih NAJNOVIJIH modela A, J, s tek M modela Samsunga. Problem je što može da se desi da se prodaju pre nego što odlučiš ih kupiš. Npr, sada ćeš retko gde naći Samsung Note 9, iako je prošlo samo dve i po godine od izlaska tog modela. Prodavnice tehnike drže nove modele samo, a garancija od dve godine je sigurna, jer imaš fiskalni u rukama. I da, mnogi korisnici koji su u ovom običnim prodavnicama (ili bolje rečeno kod švercera), pazarili telefone prijavljivali su problem sa signalom (zbog već pomenutih tržišta u prvom delu posta). U jednoj rečenici, koliko imaš para, tako i planiraš. Ili rizikuješ. Ili sanjaš i boriš se da sakupiš novac za glavne adute proizvodjača telefona.

 7. Samo jedno pitanje druze.. sta mislis koliko ljudi danas moze da iskesira 60.000 i vise za telefon? Upravo zbog malog broja istih operateri se i bave, izmedju ostalog, i prodajom uredjaja. Pozdrav

  • Kao što sam napisao: ako nisam u mogućnosti za tako nešto, onda taj telefon nije za mene, tj. iznad moje klase je, i neću ga kupiti. A onaj ko ima da „baci“ dodatno 20.000 dinara u vetar samo da bi imao određeni telefon odmah, znači da jeste itekako u mogućnosti da kupi taj telefon (pa dao je 20k više nego što treba). U tom slučaju ne trebaju mu rate, neka iskešira kada se već razbacuje. Dakle, nije stvar u nemanju para već u mentalitetu ljudi ovde, i upravo TO operateri iskorišćavaju.

   • Nije stvar samo u mentalitetu, mocan telefon je sve vise potreba a ne moda. Ima i onih, uglavnom mladjih generacija, koji traze takve telefone od roditelja zbog prestiza ali ima i realnih potreba. Covek koji ima platu od 60 ili 70 hiljada i porodicu nije u mogucnosti da kupi jak uredjaj za kes a isti mu je veoma potreban.

 8. Molio bih te za malu pomoć. Potreban mi je telefon koji hoću da kupim ćeri za uspehe u školi i kao Novogodišnji poklon. Ono što bi njoj bilo važno sa svojih 13 godina je da telefon ima dobre kamere ( i prednju ili prednje ako su dve (selfi) i odlične ili odličnu zadnju kameru. Kao drugo tu su naravno igrice ali ne nikakve pucačine niti vožnja automobila već nešto poput nekih logičkih igara ili slaganja tj. zidanja i uređivanje prostora i vremena, kao i naravno brza i laka mogućnost multi taskinga bez štucanja i zastajkivanja. I treće, naravno da telefon traje što duže, (bitno za mene) a za nju da lepo izgleda i da nije preveliki (do nekih 6 inča) a opet izdržljiv na fizička oštećenja i eventualne padove. Znam da sam naveo da mi treba neki od vrhunskih modela kao neka zaokružena celina ali sam limitiran i cenom do ili malo preko nekih 400 eura. Moj neki izbor je pao na Huawei P20 i ili P20 pro, Honor 10, Oneplus 5T ili 6 ili Google pixel 2 ? A da i da napomenem nikako ne dolazi u obzir ni jedan Samsung zato što nekada najbolja drugarica a sada ljuta suparnica ima Samsung S8+, šta ću ne pitam se ja ??? Pored gore navedenog molim te za savet koji da odaberem od pomenutih telefona ili neki tvoj predlog o nekom još modelu koji nisam primetio za ovih nekoliko meseci koliko pratimo (kupujemo) telefon. Izvini što sam se mnogo rasplinuo ali nadam se da me razumeš. Unapred sam ti zahvalan na pomoći !!!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *