Šta je eSIM i kako radi?

eSIM nije novost u svetu, tu je već neko vreme, ali retko ko razume šta je to. U razgovoru sa ljudima iz mog okruženja shvatio sam da mnogi nikada nisu čuli za to. U ovom članku ću objasniti, kao i uvek, što jednostavnije mogu šta je to eSIM i kako radi.

Temu oko ove tehnologije sam dotakao u članku o veličinama SIM kartica i napisao sam da će biti zaseban članak o eSIM – i evo ga.

Dakle, eSIM je skraćenica za „Embeded SIM„, tačnije „Embeded Subscriber identity module„. Na srpski bismo mogli da prevedemo kao „ugrađena SIM kartica„, što i jeste.

Prednosti eSIM-a

SIM kartice su se smanjivale vremenom kako bi se napravilo više mesta za ostale komponente u telefonu. Pa smo tako sa klasične SIM došli do Nano SIM i tu stali – opširnije. Šta dalje? Rešenje je prosto: ugraditi čip u sam mobilni uređaj koji će imati funkciju SIM kartice.

To je posebno pogodno za pametne satove. Pošto su pametni satovi malih dimenzija, svaki milimetar je bitan. Adapter za Nano SIM karticu je prevelik za pametan sat, pa je eSIM idealno rešenje.

esim size comparasion
Slika: gsmarena

Zatim brzina i jednostavnost promene operatera i/ili paketa usluga. Korisnik ne mora da ide kod operatera ukoliko želite da se prebaci kod nekog drugog, sve to može obaviti od kuće. Sve što je potrebno jeste da ode u podešavanje telefona i preuzme konfiguraciju operatera koji je dostupan u njegovom okruženju.

Roming? Možda i najveća prednost ove tehnologije je što ćemo moći da menjamo operatera u inostranstvu, a da zadržimo svoj broj. Dakle, pređete granicu, izaberete nekog operatera iz te države u par poteza, i ostane vam vaš broj i nise u romingu više.

I na kraju: IoT uređaji. Pošto je sam eSIM čip mali i programabilan, pogodan je za IoT uređaje. IoT mreža će biti sve veća i veća i zbog toga je bitno olakšati u obrzati proces povezivanja hardvera u tu mrežu.

Kako funckioniše eSIM?

eSIM čip ugrađuje proizviđač mobilnog uređaja u matičnu ploču tog uređaja. Taj čip ima sve karakteristike kao i klasična SIM kartica, s tim da ima i M2M (Machine to Machine) protokol i Remote Provisioning mogućnosti.

Kada proizvođač instalira taj čip na matičnu ploču, on je prazan. Međutim, u procesu proizvodnje se u čip upisuje tzv. „Bootstrap“ profil. Taj profil je isti kao i bilo koji drugi (koji kreiraju mobilni operateri), s tim da on samo omogućava uređaju da ostvari prvu vezu sa M2M.

Zatim se zahtev dalje šalje ka željenom mobilnom operateru, a on šalje zahtev SIM vendoru da kreira SIM profil za tog korisnika. Na kraju se taj SIM profil upisuje u eSIM čip u telefon korisnika, a onaj „Bootstrap“ fabrički profil se briše.

Kada korisnik želi da promeni operatera, potrebno je samo da zatraži novi SIM profil od drugog mobilnog operatera i on će biti upisan u čip, a stari biti obrisan. Sve je to veoma jednostavno za korisnika, sve se završava u nekoliko koraka.

kako-esim-radi
Slika: saznajnovo

Što se dual-eSIM situacije tiče, samo sam na jednom sajtu – digitaltrends – pronašao informaciju da će to biti moguće takođe. Tačnije, oni su naveli da je GSM Alliance (GSMA) obećala podršku za više naloga, ali i da još uvek nisu sigurni kako će to izvesti.

Kada će eSIM biti dostupan kod nas?

Update 2022: svi operateri u Srbiji (napokon) imaju podršku za eSIM.

Kao i uvek Srbija će kasniti sa svetom nekoliko godina, pa nisam baš optimista ni u ovom slučaju. VIP ne podržava (nisam našao nigde da podržavaju), MTS ne podržava, Telenor ne podržava takođe.

Što se sveta tiče, u USA ovu tehnologiju podržavaju AT&T, T-Mobile USA i Verizon Wireless mobilni operateri. Truephone, koji posluje u više od 80 država širom sveta (među kojima je i Hrvatska), podržava eSIM takođe – link.

Ukratko: nećemo videti eSIM kod nas skoro, barem ne u širokoj upotrebi, ali bih voleo da grešim, naravno.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

5 komentara

  1. Koliko vidim prednost je, što se tiče rominga, da ne moramo fizički menjati kartice. Već uplatimo „kredit“ željenom operateru (kako još niko ne komentariše) on nam pošalje podatke o novom broju… ili negde grešim???

  2. Moze neko malo bolje pojasnjenje za ovo:

    „Roming? Možda i najveća prednost ove tehnologije je što ćemo moći da menjamo operatera u inostranstvu, a da zadržimo svoj broj. Dakle, pređete granicu, izaberete nekog operatera iz te države u par poteza, i ostane vam vaš broj i nise u romingu više.“

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *