Veličine SIM kartica (Mini, Micro, Nano) – objašnjenje

Mnoge korisnike još uvek bune veličine SIM (subscriber identification module) kartica. Koja ide u telefon? Da li može da se skrati? Može li manja u veći slot?

Iako se polako prelazi na eSIM (više o tome u ovom članku) kod nas se još uvek koriste klasične SIM kartice. Noviji telefoni obično zahtevaju Nano veličinu, ali operateri izdaju SIM kartice u svim veličinama. Tačnije, sada se SIM kartice prave tako da korisnik može izabrati veličinu odmah, a kasnije promeniti ukoliko bude imao potrebe. Više o tome na kraju članka.

Standardna SIM kartica

standrad-SIM-card

Veličina: 85.60 × 53.98mm

Prva SIM kartica je bila veličine kreditne kartice, i vi zapravo nju dobijete kada kupite novu karticu. To je ona najveća plastika iz koje izvadite karticu. Mislili ste da je to samo držač za karticu? Nije, to je zapravo kartica, a vi ste vadili Mini SIM iz te standardne jer vam je ta trebala.

Mini SIM kartica

mini-sim-card-size

Veličina: 15 x 25mm

Ovo je ona koju mnogi zovu „obična“. Svoju popularnost je stekla devedesetih godina i svaki mobilni uređaj je zahtevao upravo ovu. Tako je bilo sve do 2010. godine kada se pojavio iPhone 4 u koji je išla Micro SIM kartica. Međutim, bilo je potrebno vreme da i ostali proizvođači prihvate ovaj format. Recimo 2011. godine flagship Galaxy S2 telefon se pojavljuje i zahtevao je klasičnu Mini SIM karticu.

Micro SIM kartica

micro-sim-card-size

Veličina: 12 x 15mm

Kako su telefoni postajali sve kompleksniji, bilo je potrebno napraviti prostora za nove komponente. To je podrazumevalo skraćivanje SIM kartica jer nema potrebe da obična plastika oko čipa zauzima mesto. Apple je smanjio kućište za SIM karticu u iPhone 4 telefonu i od tada je polako počelo uvođenje ovog formata. Ipak, bilo je potrebno osloboditi još mesta, pa je nastala i Nano SIM kartica.

Nano SIM kartica

nano-sim-size

Veličina: 8.8 x 12.3mm

Ova kartica je zapravo tek koji milimetar veća od samog čipa, što znači da je prostor maksimalno iskorišten. Ovo je najnovija, i poslednja veličina, SIM kartice kakvu poznajemo danas. Nakon ove veličine prelazi se na eSIM. Kao i za Micro SIM, tako i za Nano SIM je kriv Apple jer su oni popularizovali ovu veličinu sa iPhone 5 telefonom. Danas ovaj format koriste svi telefoni proizvedeni nakon iPhone 5, a često u kombinaciji sa MicroSD karticom radi još veće iskorišćenosti prostora.

Jedna veličina za sve

3-in-1-SIM

Još od pre nekoliko godina kod operatera, a i na trafici, ste mogli da dobijete univerzalne veličine kartica. Dakle, dobijete Mini SIM veličinu (koja je najveća) i unutra isečene ostale veličine (slika iznad). Vi samo trebate da izvadite onu veličinu koja ide u vaš telefon. Ukoliko morate da kasnije, recimo, Nano SIM stavite u slot za Micro SIM, samo je prvo stavite u ovaj adapter u koji je kartica došla.

Napomena: nemojte sami seći karticu na manju veličinu! Idite kod svog mobilnog operatera i zatražite ovu univerzalnu. U roku od par minuta će vam dati, a staru poništiti.

Koja SIM kartica ide u neki telefon?

sim module gsmarena

To možete veoma lako proveriti na sajtu GSMarena. Samo odete tamo i u pretragu unesete model nekog telefona. Kada se otvori stranica sa specifikacijama, samo pronađete prvi vrhu „Body“ i tu vidite pod „SIM“ šta piše.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *