Želite da ostavite Google servise zauvek? Evo alternativa!

Google nudi dosta servisa, istina, i svi su oni dosta korisni (dosta ima i ugašenih). Ali, nekima se njihova politika poslovanja ne dopada i izbegavaju ih. Ako spadate u tu grupu, onda ste na pravom mestu.

No, pre nego što krenem da pišem o alternativama za Google servise, prvo bih napomenuo zašto ja ne spadam u tu grupu.

Lično koristim sve moguće Google servise: pretragu, Youtube, Docs, analitiku, email, veb pregledač, mape, Drive… i mnoge druge. Razlog je jednostavan: imam sve na jednom mestu, na jednom nalogu.

google ecosystem
Slika: plusyourbusiness

Međutim, ono što mnoge odbija jeste strah od predaje ličnih podataka. Google zna dosta o vama i to koristi u razne svrhe, uglavnom u marketinške, i mnogima to smeta. Meni lično ne smeta, zašto?

Jer koliko god se mi trudili da zaštitimo svoje lične podatke na internetu, velike svetske kompanije će doći do njih svakako. Ako bismo se baš trudili da se sakrijemo od svih njih, morali bismo da živimo ispod zemlje na nekom dalekom ostrvu, i kakav je to onda život?

Svi ti servisi su napravljeni da nam olakšaju život, a zauzvrat oni koriste naše podatke i navike za unapređenje usluga. I to tako funkcioniše u svetu stalno, niste ni svesni kada i u kom trenutku neko prikuplja vaše podatke.

U prodavnicama kompanije prave toplotne mape kretanja kupaca preko mobilnih telefon, a tu spadate i vi. Ima još gomila primera, tako da je korišćenje Google servisa ništa naspram toga kako sve vaše lične podatke i navike druge kompanije koriste.

No, ukoliko ste baš rešili da ostavite sve Google servise i usluge, predložio bih vam jedan sajt. Na tom sajtu (a za koji sam saznao od Kompjuteraša) se nalazi spisak alternativa za Google servise.

Evo primera:

Na sajtu nomoregoogle.com možete pronaći kompletan spisak, a možete i dodati svoj predlog. Sajtovi su podeljeni u sekcije i pored naziva se nalazi logo, što je lep dodatak.

Autor je napomenuo da na sajtu ništa nije plaćeno i da nema affiliate linkova. Sav sadržaj je ručno sastavljen i postavljen na sajt.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *