„123456“ je najčešće korišćena lozinka 5 godina zaredom

Bez obzira na to što smo imali prilike da s vremena na vreme pročitamo naslov da je XY miliona korisničkih naloga ukradeno, ljudi i dalje koriste slabe lozinke.

Firma SplashData je i ove godine objavila listu najčešće korišćenih lozinki. Da bi dobili ovu listu, analizirali su preko 5 miliona ukradenih lozinki koje su dospele na internet, a rezultat se nije mnogo promenio u odnosu na prošle godine.

Evo te liste:

 1. 123456
 2. password 
 3. 123456789
 4. 12345678
 5. 12345
 6. 111111
 7. 1234567 
 8. sunshine
 9. qwerty
 10. iloveyou

„Loše navike teško umiru, sudeći po SplashData godišnjoj listi ‘Najgore lozinke godine’. Nakon analiziranja preko 5 miliona lozinka koje su procurele na internetu, kompanija je zaključila da korisnici nastavljaju da koriste iste, predvidive, lozinke koje je lako pogoditi“ – navodi SplashData u saopštenju za medije.

Kompanija Dashlane, koja prodaje alate za upravljanje lozinkama, je takođe objavila izveštaj fokusiran na greške koje se prave prilikom korićenja lozinki. Na vrhu liste je Kanye West, koji je pred TV kamerama ukucao „000000“ u telefon kako bi ga otključao.

 1. Kanye West: on se nalazi na vrhu liste jer je ukucao „000000“ u telefon kako bi ga otključao dok se sastajao sa Donaldom Trampom u sobi punoj TV kamera.
 2. Pentagon: u GAO izveštaju pronađeno je da je jedan tim za 9 sekundi pogodio administratorsku lozinku sistema za naoružanje. To se desilo jer su administratori verovatno zaboravili da promene podrazumevanu lozinku nakon instaliranja softvera za taj sistem.
 3. Vlasnici kriptovaluta: kako je hajp za kriptovalutama eksplodirao u protekloj godini, vlasnici svojih digitalnih novčanika su prosto zaboravljali lozinke jer su se oslanjali na sistem „zaboravljena lozinka“. Gotovo nijedan servis koji nudi digitalne novčanike za kriptovalute ne podržava opciju za vraćanje lozinke iz bezbednosnih razloga. Zbog toga su neki unajmljivali hipnostičare da im pomognu da zapamte lozinku.

Bilo kako bilo, uvek kreirajte jake lozinke prilikom registracije. Koliko-toliko jaka lozinka mora da sadrži minimum 8 karaktera, makar 1 nestandardni simbol, i makar 1 veliko slovo.

Najbolje bi bilo da za svaki nalog kreirati nasumičnu lozinku vodeći se navedenim kriterijumima. Da ne biste pisali sve te lozinke ili pamtili, predlog je da koristite neki od menadžera za lozinke, poput Lastpass, Dashlane, Sticky Password, KeePass… i slične.

Izvori: 1. teamsid 2. bleepingcomputer
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *