4 veb pregledača fokusirana na privatnost

Privatnost na internetu je danas gotovo pa i nestala. Korisnici ipak traže načine kako da zaštite svoje podatke od velikih korporacija koje ih (verovatno) prodaju trećim stranama.

Da se razumemo, ne možete se sakriti u potpunosti, ali možete makar malo i time otežati sajtovima prikupljanje vaših podataka.

U ovom članku predstavljam 4 veb pregledača koji su kreirani sa ciljem da povećaju vašu privatnost na internetu. Ima ih još, ali ove ću sada predstaviti. U nekom od narednih članak ću predstaviti još neke, kada se pojave novi, ili ovi sadašnji dobiju zanimljiva ažuriranja.

1) Epic Privacy Browser

Epic Privacy Browser
Slika: FileHippo

Kod ovog veb pregledača Incognito mod nije opcija, već obaveza! Tako je, ovaj Browser nudi samo Incognito mod, što znači da se ništa od vaše aktivnosti na internetu neće čuvati. Isto tako, Browser šalje „do-not-track“ signale sajtovima, a svi kolačići su automatski blokirani. Na vrhu svega toga nudi i enkriptovani Proxy čija je IP adresa u Americi.

Ovaj Browser je baziran na Chromium otvorenom kodu, što znači da će Chrome korisnicima prelazak biti i više nego jednostavan.

2) Tor Browser

tor browser windows 10
Slika: Neowin

Kada govorimo o veb pregledačima koji su fokusirani na privatnost korisnika, Tor je svakako uvek među prvima na listi. TOR je skraćenica za „The Onion Router“, što znači da je vaša veza sa sajtom rutirana kroz mnoge slojeve (baš kao i luk – onion) enkripcije. Prosto rečeno: vaša online aktivnost je sakrivena iza nekoliko proxy servera, što znači da vaš pravi identitet ne može niko otkriti. Negativna strana ovolike zaštite jeste i brzina učitavanja stranica. Zbog toga su uglavnom sve veb stranice u Tor mreži veoma jednostavne i lagane, nekada nemaju ni CSS.

Ovaj Browser se koristi za surfovanjem mračnim internetom (Dark Web), što potvrđuje njegovu dobru zaštitu identiteta korisnika. Taj deo interneta nije dostupan javnosti, niti se može naći na Google-u i sličnim pretraživačima, a o čemu sam pisao već.

3) Brave

Barve Browser Windows
Slika: Ghacks

Ne toliko potkovan alatima za prikrivanje identiteta, Brave browser spada u grupu zaštite od reklama i kodova za praćenje. On ima svoj način blokiranja svih vrsta reklama na svim sajtovima, a umesto njih plasira svoje. Ta filozofija nekima smeta, nekima ne, ali negde se profit mora generisati. Zbog njegovog odličnog mehanizma za blokiranje reklama i kodova za praćenje, Brave je čest izbor prosečnih korisnika.

4) Yandex Browser

yandex browser windows 10

Yandex je najveća ruska Tech kompanija i poznata je po mnogim svojim proizvodima. Među njima nalazi se i veb pregledač koji je, mogu reći, spoj od svega po malo. Ovaj veb pregledač je baziran na Chromium-u, malo je redizajniran, i možete uvesti sva podešavanja iz svog Chrome veb pregledača.

Koristi Operinu Turbo tehnologiju za optimizovanje veb stranica koje se učitavaju na slabijem hardveru ili lošijoj internet vezi. Pored toga, blokira maliciozan sadržaj veb stranica i štiti lozinke bankovskih računa za bezbedniji e-banking.

Što se anonimnosti na internetu tiče, Yandex Browser blokira treće strane od praćenja vaše aktivnosti i lokacije. Koristi DNSCrypt tehnologiju za enkriptovanje DNS saobraća, a i sakriva vašu IP adresu.

Ipak, možda ćete dva puta razmisliti pre instalacije ovog veb pregledača jer nije otvorenog koda.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

 1. Želim da ti se zahvalim jer mi je ovaj post rešio prilično neugodan problem (dobar browser za Vista 32 bit, koju – kakva god bila – još uvek ne želim da menjam. Ok, manjina sam, znam. Goreću u paklu, znam. Ali neću da menjam samo zato što se tamo negde Nekome ćefnulo)
  FF i Chrome ne rade sve šta treba i kako treba na mom OS, da ne nabrajam, bilo bi mučno.
  Operu iz nekog meni nepoznatog razloga neće ni da pokrene, sveže instalacije neće ni da mi instalira. Ne, nema virusa, provereno sa više strana
  Alternativne opcije browsera sam isprobao – prilično loše, bagovito, sporo i nepouzdano, sve do ovog članka.
  Yandex rules.
  Hvala ti još jednom

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *