5 ex-yu Tech blogova i portala koje sam pratio u 2018. godini

Polako se bliži kraj i 2018. godine, što znači da je vreme za specijalne godišnje članke. Prvi je ovaj u kojem ću predstaviti pet ex-yu IT blogova i portala koje sam pratio tokom ove godine (a koje ću verovatno i dalje pratiti). Prošle godine nisam sastavio spisak jer je bio manje-više isti kao onaj od pre dve godine. Sada je došlo do većih promena pa je i red da napišem novi članak.

Dakle, na ovom spisku se nalazi pet ex-yu blogova/portala koje sam pratio, uglavnom svakodnevno, tokom 2018. godine. Na ovom spisku se nalaze samo sajtovi sa unikatnim i kvalitetnim sadržajem! Pratio sam još neke domaće blogove/portale ali ih neću ovde preporučiti jer su to uglavnom sajtovi koji kopiraju tekstove sa drugih, ili prosto nemaju kvalitetan sadržaj po meni.

Napomena: lista nije sortirana, svi sajtovi su za mene podjednako dobri i svi zaslužuju prvo mesto.

Kompjuteraš blog

kompjuteras-blog

Ovaj blog pratim dosta dugo već i jedan je od retkih koji ima kvalitetan i stručan sadržaj. Zbog manjka vremena autor više ne piše toliko često, ali kada napiše članak onda je vredan pažnje i vremena. Sadržaj je raznovrsan, pa se tako mogu pročitati dosta napredna uputstva, lagani članci za prosečne korisnike, malo humora, kako se zaštititi na internetu… i slično. Autor je dosta komunikativan sa posetiocima i fanovima na društvenim mrežama, a i u tekstovima se čitaocima obraća kao svojim najboljim prijateljima. Zbog svega toga čitaoc ima bliži odnos sa autorom i blogom, što je svakako prijatno i pozitivno.

Informacija.rs

informacija-blog

Ovaj sajt nije toliko blizak sa svojim čitaocima i ne posećujem ga toliko često. Ipak, imaju dosta korisnih informacija iz sveta internet sigurnosti i među prvima u ex-yu obaveštavaju o tim temama. Istina je da inače sve to saznam na stranim portalima mnogo ranije, ali nekada mi promakne pa vidim ovde. Uz to, lepo umeju da lokalizuju nazive i opise problema, što svakako više odgovara prosečnim korisnicima.

Benchmark

benchmark-blog

Počeo sam nedavno da ih pratim, mogu se naći zanimljivi članci. Najviše čitam iskustva i preglede hardverskih delova za računar i generalno hardvera, periferija, gedžeta, itd. Dosta toga su pokrili što se te oblasti tiče – pohvale na tome. Međutim, edukativni članci nisu nešto napredni pa ih preskačem.

Srbodroid

srbodroid-blog

I ovaj blog pratim još uvek jer mi se dopada kako autori pišu i razmišljaju. To su zaljubljenici u Android OS kao i ja. Ne pišu često, ali su članci korisni i može se svašta naučiti. Sviđa mi se i što je blog opstao 8 godina već, kao i Saznaj Novo, a to je retkost danas. Svega nekoliko dobrih blogova kod nas postoji više od 8 godina.

Bug.hr

bug-hr-blog

Blog iz hrvatske koji postoji dosta godina i pišu redovno o svemu isvačemu iz IT sveta. Ima dosta informacija, novosti, tutorijala… Imaju svoj časopis, forum, TV, i blog naravno. Pratim ih „usput“ jer ne mogu stići sve da pročitam, a i dosta toga pročitam na drugim sajtovima. Takođe imaju dosta dobru sekciju sa recenzijama, što mi se dopada.

Vredni pomena

SEO Expert: mnogo korisnih postova o SEO-u, sve preporuke!

Internet zanatlija: ima dosta korisnih postova ali su više usmereni ka prosečnim korisnicima. Na mom blogu mislim da fali više takvih objava, pa zato preporučujem ovaj.

Baguje.COM: stari blog takođe, pratim ga od početka, ali u poslednje vreme nije toliko aktivan. Ipak, ima svega zanimljivog.

Predlozi?

To je to što se tiče moje liste. Znam da postoji još mnogo manjih blogova koji imaju kvalitetan sadržaj, ali stoje u senci onih većih. Zato, ako znate za takve blogove napišite dole u komentaru pa ih možda ubacim u listu za narednu godinu. Ali, kao što sam napomenuo na početku, samo blogovi i portali koji pišu unikatne članke i ne kopiraju sa drugih sajtova.

Facebook grupa

Ukoliko posedujete Tech blog i/ili želite da pratite takve blogove na Facebook-u, učlanite se u ovu grupu:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *