Kako smanjiti veličinu PDF fajla?

PDF fajl ume da teži i po nekoliko megabajta, što svakako nije zgodno ukoliko želite da ga pošaljete preko interneta. U te svrhe kreirani su alati za kompresiju PDF fajlova.

Tih alata ima dosta, ali ja koristim jedan online alat koji mi se dopao i želeo bih da ga preporučim i vama. Naravno, članak će biti u vidu tutorijala kako bi se snašli i oni koji se slabije razumeju u računare.

Ovo je još jedan članak u seriji koji su fokusirani na prosečne korisnike. Dobijao sam dosta kritika po tom pitanju, prosečnim korisnicima su moji tutorijali bili komplikovani, pa sam rešio da pišem malo jednostavnije članke.

Ukoliko imate Word fajl i želeli biste da ga konvertujete u PDF, pogledajte ovo uputstvo.

Uputstvo:

Potrebno vreme: 3 minuta

Ceo proces vam neće oduzeti više od 3 minuta vremena. Ipak, to zavisi od veličine PDF fajla i brzine interneta kojom raspolažete. Vreme za slanje PDF fajla u cloud aplikaciju nisu uračunao.

 1. Spremite svoj PDF fajl negde

  Ja obično kopiram na radnu površinu radi bržeg pronalaska istog.

 2. Otvorite online alatku za kompresovanje PDF fajlova

  Taj alat se nalazi na veb adresi ilovepdf.com

 3. Kliknite na „Select PDF files“

  Veliki crveni taster na sredini ekrana, kao na slici ispod.

  kompresija pdf fajla

 4. Izaberite PDF fajl iz računara

  Dovoljno je da pronađete gde ste spremili PDF fajl i kliknete dva puta na njega. Naravno, možete i kliknuti jednom pa onda na „Open“ ili „Otvori“.

  kompresija pdf fajla

 5. Sad izaberite između kvaliteta i veličine PDF fajla

  Kod svake kompresije fajla morate žrtvovati nešto: kvalitet ili veličinu. Što je kvalitet bolji, veličina fajla je veća. U ovom slučaju konkretno, ukoliko u PDF fajlu nemate mnogo slika, možete izabrati „Recommended“ ili čak „Extreme“. Ukoliko imate dosta slika, moj predlog je „Less“. A možet i probati sve pa videti šta vam najviše odgovara.

  kompresija pdf fajla

 6. I još je ostalo da kliknete na „Compress PDF“

  Taster se nalazi na samom dnu stranice. Kada to kliknete počenje kompresovanje fajla. Sačekajte malo.

 7. Sada možete preuzeti kompresovan PDF fajl

  Bićete preusmereni na stranicu gde pišu podaci o kompresiji. Preuzimanje će početi automatski, a ako se to ne desi kroz desetak sekundi, kliknite na „Download compressed PDF“.

  kompresija pdf fajla

Kao što sam napisao već, postoji dosta online i offline alata za kompresiju PDF fajlova. Ja sam izabrao ovaj jer se jednostavno koristi, a može se birati i kvalitet kompresije. Ako znate za još neke dobre alata za kompresovanje PDF fajlova, napišite u komentaru.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

 1. Kao i uvek, baš ono što je najpotrebnije . nema. Koji su to offline alati? Jer ako je pdf 500mb, jasno je ta online alati nisu baš upotrebljivi.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *