Namestite da se telefon zaključa čim ga položite na sto

Svako telefon koristi na drugačiji način, ali u jedno sam ubeđen da svi rade: polože telefon na sto i zaključaju ga, ili urade isto obrnutim redosledom. Uglavnom je svima podešeno da se telefon zaključa nakon 15 ili 30 sekundi neaktivnosti, pa kada odložimo telefon na sto uglavnom ga odmah zaključamo.

E pa da ne biste zaboravili da ga zaključate, ili vas mrzi da to radite svaki put, postoji aplikacija koja ima jednu zanimljivu funkciju. Kao što ste već pretpostavili, ta aplikacija zaključava telefon kada ga položite na neku horizontalnu površinu.

Radi se o Android aplikaciji „Screen Lock“ koja pored tako unikatnog imena ima još mnogo zanimljivih opcija.

smart lock android app

Inicijalno podešavanje

Kada instalirate i pokrenete aplikaciju, odmah ćete morati da izaberete metod zaključavanja – bitno!

android screen lock app sc

1) Ukoliko koristite neku od biometrijskih zaštita (otisak prsta, zenice, lice…) onda obavezno izaberite opciju „Fix biometric unlock„.

Dodatno možete u opcijama telefona za zaključavanje ekrana izabrati opciju „Trenutno zaključavanje„. Ta opcija služi da zaključa uređaj odmah pri isključivanju ekrana. Ukoliko to ne uradite, kada aplikacija isključi ekran, telefon neće biti zaključan narednih 5 sekundi.

2) Ukoliko ne koristite ništa od toga (već šifru, pin…), onda izaberite „Device administration„.

Koju god opciju da izaberete, moraćete dozvoliti posebne permisije aplikaciji. Ne brinite, veoma je prosto, samo pratite uputstvo koje se pojavi na ekranu.

Zaključavanje u horizontalnom položaju

Ovo je funkcija o kojoj sam želeo prvenstveno da pišem, a ispod ću navesti još neke korisne i zanimljive.

Otvorite karticu „Advanced“ i idite do sekcije „Desk option“ – omogućite je.

android screen lock app sc

Sada tapnite na naziv opcije i videćete opet način zaključavanja telefona. Samo izaberite onaj koji ste i na početku.

Ispod se nalazi opcija „Recalibrate“ i služi za kalibraciju orijentacije telefona. Položite telefon na sto, na koji ćete inače ostavljati telefon, i tapnite taj taster. Pričekajte nekoliko sekundi da se završi, a u toku procesa ne dirajte telefon niti sto.

android screen lock app sc

Kada se to završi sve je spremno! Izađite iz aplikacije i položite telefon na sto – zaključaće se odmah.

Otključavanje kada uzmete telefon u ruke

Na istoj stranici ispod „Recalibrate“ tastera nalazi se opcija „Enable wakeup„. Kada omogućite to, ekran će se uključiti kada podignete telefon sa stola.

android screen lock app sc

Ova opcija će malčice više trošiti bateriju i možda će prestati da radi nakon nekog vremena (pošto će je Android staviti u stanje spavanja). Ja ne koristim ovu opciju, a vi možete probati pa odlučiti.

Protersi telefon i zaključaj ga

Kada se vratite na karticu „Advanced“ videćete opciju „Awesome shake„. Ista priča i ovde: omogućite opciju, uđete u podešavanja, izaberete metod zaključavanja, kalibrirate intezitet drmanja, i po želi omogućite buđenje telefona na isti način.

Od sada kada prodrmate telefon onim intezitetom kojim ste kalibrirali ovu opciju, telefon će se zaključati/otključati. Opet, ta opcija za otključavanje će trošiti malo više baterije jer će senzor gravitacije ostati uključen i nakon zaključavanja ekrana.

Spreči zaključavanje prilikom čitanja

U „Advanced“ kartici se nalazi još jedna zanimljiva opcija „Movement listener„. Ova opcija sprečava telefon da se zaključa ukoliko ga držite u ruci. To radi tako što detektuje mikro pokrete ruke. Korisno ukoliko čitate nešto duži period.

Podesi kada će se ove opcije pauzirati

I na kraju ove „Advanced“ kartice nalaze se opcije koje kontrolišu kada će se gore podešene opcije pauzirati.

android screen lock app sc

Recimo, ja sam uključio opciju „On home screen“ koja će dozvoliti da se ekran zaključa kada ga spustim na sto samo u slučaju da nisam u nekoj aplikaciji.

Isto tako sam omogućio opciju „Pause on landscape“ u slučaju da gledam video klipove ili igram igrice.

I naravno omogućio sam opciju „Pause on call“ jer ne želim da se išta desi prilikom razgovora – ipak je to najveći prioritet kod telefona.

Personalizacija

U kartici za personalizaciju možete izabrati efekat zaključavanja ekrana (ima ih dosta) i da li želite vibraciju/zvuk prilikom zaključavanja/otključavanja.

android screen lock app sc

Vidžeti i prečice

Aplikacija nudi i vidžete/prečice pomoću kojih možete zaključati ekran. Dovoljno je da prevučete vidžet na ekran, izaberete dizajn (može biti i skroz providno) i smestite gde želite.

Sad ukoliko želite možete onemogućiti sve opcije koje sam predstavio i ekran zaključati pritiskom na vidžet na početnom ekranu.

Preuzmi

Aplikacija je dostupna za preuzimanje iz Google Play prodavnice u besplatnoj i pro varijanti (ja sam predstavio free varijantu):

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *