8 sajtova sa besplatnim slikama i video snimcima za vaš blog, sajt…

3

Meni kao blogeru jedan od (težih) zadataka jeste redovno pronalaženje dobrih fotografija za članke. Kada pišem članak, recimo, u vidu tutorijala onda imam svoje slike. Problem nastaje kada pišem članak za koji nemam nijednu sliku.

U tom slučaju pretražim nekoliko sajtova koji potpuno besplatno nude Stock fotografije. Vremenom sam napravio spisak dobrih sajtova sa besplatnim slikama i video snimcima pa želim da taj spisak podelim sa vama.

1. Pexels

besplatne stock slike video

Na ovom sajtu možete pronaći gomilu besplatnih fotografija i video snimaka. Sav materijal koji nude je besplatan za preuzimanje, a možete dalje menjati, distribuirati kako u lične tako i u komercijalne svrhe. Ne morate čak navesti ni autora ni izvor. Ipak, ukoliko želite da pomognete autorima koji su nesebično podelili svoju fotografiju, možete navesti izvor negde u tekstu.

2. Pixabay

besplatne stock slike video

Još jedan sličan sajt prethodnom. Ista pravila važe i ovde: preuzmite, izmenite, stavite na sajt, blog… bez obaveze navođenja autora. Možete svakako donirati i tako uzvratiti za to što ste preuzeli sliku besplatno. Dosta slika se podudara sa Pexel, verovatno jer autori žele da se reklamiraju na što više mesta.

3. Stocksnap

besplatne stock slike video

I na ovom sajtu slike su pod Creative Commons CC0 licencom, što znači da ih možete besplatno preuzeti i koristiti u lične i komercijalne svrhe.

4. Burst (Shopify)

besplatne stock slike video

Sve slike sa ovog sajta nudi Shopify (servis za kreiranje online prodavnice) pod CC0 licencom. Svaku sliku možete besplatno preuzeti u visokoj rezoluciji i koristiti pod tom licencom.

5. Videvo

besplatne stock slike video

Ovaj sajt je namenjen za video snimke. Možete pronaći zaista lepe Stock snimke i preuzeti ih besplatno. Ipak, obratite pažnju na licencu za svaki video. Na OVOJ stranici možete videti šta koja licenca znači kako biste znali u kom slučaju morate, a u kom ne morate, navesti autora.

6. Videezy

besplatne stock slike video

Još jedan sajt sa lepim Stock video snimcima za svaku priliku. I ovde morate obratiti pažnju na licencu kod svakog video. Kada izaberete video kliknite na „License info“ i pisaće objašnjenje da li trebate, i kako, da navedete izvor.

7. Unsplash

besplatne stock slike i video

Takođe dobar sajt koji ima više realne slike nego skice i ikonice. Preporuka.

8. Pikwizard

besplatne stock slike i video

Imaju dosta besplatnih Stock slika i video snimaka, ali imaju još i neki online editor. Kod svake slike se nalazi taster pomoću kojeg možete besplatno editovati sliku u njihovoj Design Wizard online aplikaciji.

9. Predlog?

Ako znate za neke slične sajtove, napišite ispod u komentaru.

Povezano:
3 komentara
 1. Jovica kaže

  Odlične besplatne slike za svaku upotrebu (CC0), sa podrškom za naš jezik:
  https://pixnio.com/hr/

 2. Tale kaže

  Predlog za još jedan odličan sajt sa fantastičnim slikama podeljen po raznim kolekcijama:

  unsplash.com

 3. Bogdan kaže

  Unsplash.com :)

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.