Kako brzo i lako vratiti obrisane fajlove iz računara?

Desilo vam se da obrišete važne slike, dokumente, ili bilo koje druge fajlove, i sada vam trebaju? Ili ste slučajno formatirali pogrešnu particiju? Možda vam je virus uništio podatke? Ili se desila greška u sistemu zbog koje su bitni fajlovi obrisani?

Ne brinite, postoje alati za vraćanje podataka. Ima ih raznih i uglavnom se plaćaju, a oni besplatni manje-više rade sporije i procenat uspešnosti je manji.

Testirao sam nekoliko popularnih besplatnih verzija, i nekoliko plaćenih. Ono što sam primetio jeste da su plaćeni dosta jednostavniji za korišćenje, brže skeniraju, i procenat uspešnosti je veći.

Sa besplatnim alatom sam uspeo da pronađem sliku, koju sam prethodno obrisao radi testa, ali je bila vraćena samo kao Thumbnail. Nakon nekoliko sličnih testova, samo jednom sam uspeo da je vratim kao celu sliku.

Sa plaćenim alatima (u Trial varijanti) uspeo sam da nađem 4od 5 puta sliku u punom formatu, i da je uspešno vratim.

E sad, koji alat?

Meni se dopao iSkysoft Data Recovery iz više razloga:

 • Jednostavan, pregledan, i intuitivan interfejs
 • Skeniranje je veoma brzo
 • Pronalazi datoteke obrisane pomoću „Shift+Del“
 • Ima i dubinsko i brzo skeniranje
 • Podržava širok spektar uređaja
 • Radi na Windows i Mac

Evo koje sve mogućnosti nude:

 • Brzo skeniranje svih fajlova na particiji
 • Skeniranje ispražnjenje kante za otpatke
 • Vraćanje podataka sa formatiranog drajva
 • Vraćanje podataka sa izgubljene particije
 • Podržava eksterne uređaje
 • Vraća podatke koje su „pojeli“ virusi
 • Vraća podatke koji su obrisani prilikom kvara sistema
 • Dubinsko pronalaženje svih fajlova
 • Vraća podatke sa: HDD, SSD, RAID, SAN, DAS, USB, sve vrste SD kartica, kamere, muzičkog plejera, iPod… pa čak i Floppy diska – opširnije

Uradio sam nekoliko testova i zabeležio proces vraćanja fajla. Na kraju ću napisati i par saveta kako da koristite softver kako biste imali što veću šansu za vraćanje fajlova.

1) Prvo sam obrisao sliku iz sistema sa „Shift+Del“ (bez vraćanja)

vracanje podataka obrisanih

2) Zatim sam uključio brzo skeniranje particije gde se slika nalazila

Nakon par minuta iSkysoft Data Recovery je pronašao folder koji sam kreirao radi testa. Ukupno skeniranje je trajalo 2-3 minuta.

vracanje podataka obrisanih

3) Otvorio sam folder i tamo se nalazila slika

Kada označite fajl koji želite da vratite, morate i štiklirati kućicu pored imena. Možete i pregledati fajl klikom na „Preview“ u desnom delu.

vracanje podataka obrisanih

4) Izabrao sam vraćanje klikom na „Recovery“

Morate izabrati folder u koji želite da vratite fajl na particiji na kojoj se fajl prvobitno nije nalazio. Ja sam izabrao „C:“ particiju jer mi se fajl prvobitno nalazio na „D:“ particiji.

vracanje podataka obrisanih

5) Još jedan korak i fajl je vraćen – Recover

I nakon klika na „Recover“ fajl se nalazio na lokaciji koju sam izabrao. U ovom slučaju lokacija je radna površina. Na slici ispod se vidi da je fajl uspešno vraćen u originalnoj rezoluciji i kvalitetu.

vracanje podataka obrisanih

Nekoliko saveta

 • Ne pokušavajte da odmah vratite obrisan fajl (sačekajte par minuta)
 • Ne vraćajte na istu particiju gde se fajl prvobitno nalazio
 • Koristite dubinsko skeniranje ukoliko ne uspete sa brzim
 • Koristite pretragu (gornji desni ugao) za brzo pronalaženje fajlova

iSkysoft Data Recovery

Ukoliko želite da probate ovaj alat, dostupan je za besplatno preuzimanje na njihovom sajtu:

Ako se pitate koja je razlika između Free i Pro verzije, odgovor je: u količini podataka koje možete vratiti.

Ukoliko izaberete Free verziju, imaćete na raspolaganju sve opcije kao i u Pro verziji. Jedino ograničenje je što sa Free možete vratiti do 100MB podataka, a sa Pro neograničeno.

Ukoliko su vam već nestale opcije za vraćanje bitnih fajlova i polako gubite nadu, dajte šansu ovom programu, verujem da ćete uspeti. Ukoliko pronađete sve izgubljene fajlove, platite Pro jer neki fajlovi nemaju cenu.

Pre nekoliko godina slučajno sam formatirao ceo HDD prilikom dizanja sistema i sve slike su bile obrisane (kao i drugi bitni fajlovi). Besplatni alati nisu pronašli sve slike pa sam morao da platim Pro verziju da bih ih vratio. Naravno, uspeo sam i ne žalim te pare jer su slike bile neprocenjive.

Vraćanje uništenih podataka?

Hteo sam da odem korak dalje pa da testiram kako se alat nosi sa uništenim fajlovima. Ukoliko neko ne zna, uništavanje fajlova je proces brisanja nakon koga nijedan alat na svetu ne može da vrati te fajlove. To se radi tako što se sve informacije u fajlu zamene praznim bitovima ili nasumičnim podacima.

Konkretno sam za uništavanje fajla koristio AVG Shredder. Taj alat radi tako što podatke u fajlu zamenjuje nasumičnim podacima, i to nekoliko puta, pa ga onda briše.

avg shredder test

1) Prvo sam kreirao folder „Ultimate test“ i tu ubacio sliku

2) Zatim sam tu sliku obrisao pomoću AVG Shredder alatke

avg shredder test

3) Nakon toga sam opet pokrenuo skeniranje

Alat je pronašao obrisan fajl u tom folderu, ali fajl se sastojao od nasumičnih podataka.

Zaključak: fajl nije uspešno vraćen.

avg shredder test

Kao što vidite, uništeni podaci ne mogu biti vraćeni. AVG tvrdi da nijedan alat na svetu ne može vratiti fajl uništen na ovaj način, i to je tačno i logično.

Da plastično dočaram: zamislite da imate fizičku sliku i nekim hemijskim sredstvom je zamutite do te mere da ostanu samo nasumične boje. Zatim je provučete kroz onu mašinu što secka papir. I da neko uspe da sakupi sve deliće i sastavi sliku, opet nema koristi od toga jer su na slici samo mrlje. Da niste razmazali sliku, neko bi uspeo da je vrati nakon sastavljanja delića.

Zato se predlaže uništavanje poverljivih digitalnih dokumenata upravo na ovaj način. Ne mora preko AVG-ovog alata, može preko bilo kog drugog koji je namenjen za to. Ovo se savetuje pogotovo kada prodajete telefon ili računar sa HDD-om!

Problem je što uništavanje fajlova traje mnogo, mnogo, mnogo duže i koristi se samo prilikom brisanja poverljivih podataka. Tako da, ukoliko nikada niste koristili ovaj alat za brisanje, šanse da vratite obrisan fajl su velike.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

 1. Potrebna mi je pomoć.
  imam gomilu oštećenih fajlova koji su mi neophodni. Reč je o pdf xlsx cdr i jpeg fajlovima. Za sve je karakteristično da svi imaju svoju veličinu (u kb) ali kad ih otvorim svi su prazni kao da je reč o novom fajlu.

  Probao sam dosta alata sa net-a ali nijedan nije uspeo da reši problem. Napominjem da su mi pdf i xlsx najvažniji.

  Molim za pomoć i hvala unapred.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *