Kako izmeriti brzinu čitanja/pisanja SSD-a

Windows nema integrisanu opciju za testiranje brzine SSD diska. Ipak, možete videti trenutnu brzinu prilikom kopiranja nekog fajla. Taj podatak nije najprecizniji i ne možete ga koristiti za neka ozbiljnija poređenja.

ssd speed windows task managerssd speed windows task manager

Zbog toga mnogi traže softver koji je namenjen za to – testiranje brzine SSD-a. Ti testovi se obično sastoje od niza manjih testova koji su specijalizovani za nešto određeno: čitanje/pisanje više manjih fajlova, jednog većeg fajla…

Tih softvera ima dosta pa da ne biste tražili i testirali svaki, ja ću vam preporučiti jedan najpopularniji – AS SSD Benchmark.

Taj alat je veoma jednostavan za upotrebu, daje precizne rezultate i besplatan je. Najbitnije od svega je to što ga gotovo svi koriste pa tako možete raditi poređenja sa drugim korisnicima.

Preuzmite alat sa OVOG LINKA i pokrenite ga. Podrazumevano je podešen 1GB za testiranje i to je sasvim ok u većini slučajeva. Preporuka je da zatvorite sve pokrenute korisničke programe i obustavite rad na računaru.

Izaberite sa liste SSD koji želite da testirate i kliknite „Start“ na dnu. Sada će alat početi sa testiranjem, a test može potrajati nekoliko minuta. U mom slučaju test nije trajao duže od 2 minuta.

as ssd test speed windows 10

Kada se testiranje završi videćete rezultate za svaku vrstu testa zasebno, a na samom dnu krajnji rezultat. U levoj koloni se nalaze rezultati za čitanje, a u desnoj za upis podataka na SSD. Taj rezultat na kraju koji vidite možete zapisati pa ga koristiti za poređenje.

as ssd test speed windows 10 results

Na slici iznad možete videti rezultat za moj Samsung EVO 850 SSD od 250GB. Ako planirate da kupite SSD ja toplo preporučujem upravo taj jer je najbolji u tom cenovnom rangu.

Ako niste sigurni da li želite da kupite SSD, preporučujem da pročitate moj članak „SSD je najjeftinija i najefikasnija nadogradnja za vaš računar“ kao i „Koliko dugo SSD može da traje jednom prosečnom korisniku?„.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Koja matična ploča i procesor? Za ovaj test bila. Ja sam dobio za AData SU650. Dosta lošije rezultate. Moja ploča je sa Sata 2.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *