Kako uvećati pregled aplikacija u Windows Taskbar-u?

Windows ima jednu zaista korisnu opciju – umanjeni pregled aplikacije. Taj umanjeni pregled se pojavi kada pređete kursorom preko pokrenute
aplikacije u Taskbar-u. Dodatno, ako zadržite kursor na tom umanjenom pregledu, on će dovesti aplikaciju u prvi plan.

Međutim, taj umanjeni pregled je nekome mali i možda bi želeo da bude veći kako bi se detalji u njemu jasnije videli. I sam spadam u tu grupu ljudi, a verujem i mnogi drugi koji nose naočare.

Ako biste i vi želeli da uvećate taj umanjeni pregled aplikacija, ispratite ovo uputstvo. Napominjem da ovo uputstvo podrazumeva izmenu Registry vrednosti te se zbog toga odričem odgovornosti za eventualne štete po vaš računar.

Uputstvo

Prvo je potrebno da pokrenete Regedit. To možete učiniti tako što ćete pokrenuti „Run“ sa prečicom „Win + R“. U polje koje se pojavilo unesite „regedit“ (bez navodnika) i lupite enter. Pošto je potrebno da budete administrator da biste pokrenuli taj alat, morate potvrditi klikom na „Yes“ (i uneti lozinku po potrebi).

taskbar large preview

Sada idite do ove putanje:

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Taskband

Proverite da li imate u desnom panelu ključ sa nazivom „MinThumbSizePx„. Ukoliko nemate taj ključ, kreirajte ga na sledeći način:

negde u prazno u desnom panelu kliknite desni klik pa „New > DWORD (32-bit) Value„. Za naziv unesite „MinThumbSizePx“ (bez navodnika).

taskbar large preview

Bilo da ste imali taj fajl ili ste ga sad kreirali, kliknite 2x na njega da se otvori podešavanje vrednosti. Za vrednost ne veću od 500, ja ću recimo 450 uneti.

taskbar large preview

Sada preostaje još da ponovo pokrenete Windows Explorer. To možete učiniti na sledeći način:

otvorite Task Manager (desni klik na Start traku pa kliknite na Task Manager). Pronađite proces „Windows Explorer„, uglavnom bude na dnu kada soritrate procese po abecedi (podrazumevano). Desni klik na taj proces pa „Restart„. Ne brinite, sve što ste radili biće sačuvano!

To je to, sada pređite kursorom preko neke pokrenute aplikacije u Taskbar-u i videćete uvećan prikaz te aplikacije. Napomenuo bih da ovo radi kako za Desktop tako i za UWP aplikacije.

Pre i posle

Da vratite sve na staro, samo obrišite taj ključ (MinThumbSizePx) i ponovo pokrenite Windows Explorer na isti način. Windows će vratiti sve na podrazumevano.

Izvori: 1. addictivetips
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. A iz kog razloga se ne sme ici preko 500? Ne bih da pokusavam, skoro sam reinstalirao sistem mada ne verujem da ce nesto drasticno da se desi.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *