Ograničite Chrome dodatak da radi samo na određenim sajtovima

Prilikom instalacije Chrome dodataka imate listu dozvola koje taj neki dodatak zahteva. Ukoliko ne želite da pristanete na sve te stavke (ili makar jednu), dodatak se neće instalirati. Izgleda kao da nemamo mnogo izbora, ali postoji nešto što možete uraditi.

Naime, svakom Chrome dodatku možete zadati sajt(ove) na kojem će se izvršavati. Ukoliko otvorite neki drugi sajt, taj dodatak će biti onemogućen. Super zvuči, zar ne? Evo kako možete ograničiti da neki Chrome dodatak radi samo na određenim sajtovima.

Uputstvo

Otvorite spisak dodataka koje imate instalirane. To možete učiniti tako što ćete kliknuti na taster za opcije u gornjem desnom uglu, pa na „More Tools“ i zatim na „Extensions„.

chrome ogranici pristup dodacima

Sada na spisku pronađite dodatak kojem želite da ograničite pristup, i kliknite na „Details“ taster.

chrome ogranici pristup dodacima

Videćete gomilu informacija, a vi idite do stavke „Permissions„. Videćete desno padajući meni. Tu izaberite „On specific sites„.

chrome ogranici pristup dodacima

Sada unesite adresu sajta na kojem će dodatak smeti da se pokreće. Dovoljno je da unesete čist domen, a Chrome će automatski podesiti da pravilo važi za http/s i sve stranice tog sajta.

chrome ogranici pristup dodacima

Kada ste dodali prvi sajt, pojaviće se na spisku ispod. Sada kliknite na „Add“ ukoliko želite da dodate još neki sajt.

chrome ogranici pristup dodacima

Kada završite samo osvežite sajtove koje ste dodali (ukoliko su bili otvoreni već) i to je to. Dodatak će se od sada pokretati samo na tim sajtovima.

Ograničenja

Ova opcija koju nudi Chrome je zaista korisna, ali imajte na umu da možete imati problema. Recimo, ukoliko ograničite dodatak da radi samo na sajtu XYZ, a mora da povlači informacije sa Fejsbuka, neće raditi kako treba.

U tom slučaju morate dozvoliti dodataku i sajt Fejsbuka kako bi funkcionisao pravilno. Na to morate obratiti pažnju, dodaci se često prave tako da komuniciraju sa raznim API servisima.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *