Vivo Apex 2019 – koncept telefona bez selfi kamere? Da, hvala!

Kao što sam već pominjao, omrženi „Notch“ je bio samo prelazno rešenje (koliko god iPhone korisnici to poricali). Proizvođači su svesni da se korisnicima Notch ne dopada, te su primorani da nađu drugo rešenje.

Imali smo prilike da vidimo razna rešenja: slajder telefon, slajder kameru, ekran na poleđini telefona, selfi kamera ispod ekrana… ali Vivo želi da to jednostavnije reši.

Naime, pre nekoliko dana kompanija Vivo predstavila je koncept svog telefona koji će imati ekran preko cele prednje strane. Nema ureza za prednju kameru (Notch), nema pokretnih delova, slajdera, portova, tastera… samo ekran i zatvoreno kućište.

Nema selfi kameru?!

Rešenje je jednostavno izbaciti prednju (selfi) kameru – genijalno! Lično sam dugo čekao da neko izbaci prednju kameru jer mi je skroz nepotrebna. Zanimljivo je da zapravo postoji velik broj korisnika koji bi menjali prednju kameru za ekran preko celog telefona (bez Notch-a).

To možete videti i u anketi koju je uradio portal „androidpolice“ na OVOM linku. Prema toj anketi čak 39% (3.861) korisnika bi menjalo prednju kameru za veći ekran, što je i pobednički glas.

selfi camera vs bigger screen poll
Izvor: androidpolice

Isto tako, po komentarima i forumima se može pročitati kako mnogi to žele. Ljudima prosto treba više mesta na ekranu. I to razumem jer sa prednjom kamerom ne možeš obaviti nikakav posao, tu je samo radi zabave. Ok, nekome treba telefon samo zbog prednje kamere, ali bilo bi dobro da nam proizvođači ponude opciju da biramo. Mada, verujem da bi se većinom prodavali telefoni bez prednje kamere.

Senzor otiska prsta ispod ekrana

Ali, to nije sve što je ova kompanija imala da predstavi. Apex 2019 bi trebao da ima senzor otiska prsta (verovatno optički) ispod ekrana i to skoro preko cele površine!

Ovu tehnologiju Vivo naziva „Full-Display Fingerprint Scanning technology„, a radi tako što se osvetli deo ekrana koji prst dodiruje, i senzor čita otisak.

Vivo-photo-screen-fingerprintVivo-photo-screen-fingerprint

Vivo zamišlja korišćenje ove tehnologije na dnevnom nivou tako što će korisnik moći da otključava aplikacije prostim dodirom na iste. Svakako da su mogućnosti velike, a na developerima aplikacija (i sistema) je da smisle kako što bolje to iskoristiti.

Nema tastere i otvore, samo senzore

Kao i nedavno predstavljeni Meizu Zero, ni Apex 2019 neće imati nijedan taster niti otvor, već samo senzore. Umesto hardverskih tastera telefon će imati senzore pristiska na ivicama koji se mogu mapirati po potrebi.

Neće imati ulaz za punjač i prenos podataka, već će u te svrhe koristiti tzv. „MagPort“ magnetni konektor na poleđini.

Da bi se pravilo „bez otvora“ ispoštovalo, rešenje za zvučnik za razgovore jeste tehnologija koju Vivo naziva „Body SoundCasting„. U suštini, zvuk se generiše preko kućišta telefona pomoću vibracije.

Ne moramo ni da nagađemo da će se slušalice povezivati bežično, što znači nema 3.5mm ulaza za slušalice. Ironija je da smo jedva čekali da svaki telefon dobije taj ulaz, a sada ga odjednom izbacuju.

Najbolje specifikacije

I svakako da će telefon pokretati najbolji hardver koji je danas dostupan u prodaji:

  • Snapdragon 855 CPU
  • podrška za 5G mrežu
  • 12GB RAM-a
  • 256GB interne memorije
  • Otpornost na vodu i prašinu

Ostale specifikacije, kao što su kamere, vrsta i veličina ekrana, kapacitet baterije… itd. nisu poznate.

snapdragon 855 soc 5g

Zanimljivo je da će Vivo najverovatnije u telefon ugraditi svog ličnog asistenta „Jovi AI„. Iskreno, mislim da je već previše AI asistenata na marketu, te da je ovaj suvišan. Google AI je dovoljno dobar, čak i najbolji AI prema testovima, što se ne drže njega? No dobro, svi žele svoj eko-sistem.

Kada, gde, koliko?

Ako vam se dopao ovaj koncept, dobra vest je da će ga Vivo predstaviti na MWC-u ove godine koji se održava od 25. do 28. februara u Barseloni.

Što znači da ovaj telefon u prodaji nećemo videti sigurno do kraja tekuće godine. To su moja predviđanja, ali nikad se ne zna.

Koliko će koštati možemo samo da nagađamo. Ukoliko telefon dođe sa IPS ekranom, cena ne bi trebala da bude toliko visoka. Nadam se da neće biti u rangu od 1.000 dolara.

Izvori: 1. Android Police
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *