Chrome uvodi mogućnost linkovanja reči/fraze na stranici

Da li ste nekada hteli da pošaljete prijatelju da pročita neki članak sa bloga ali i da označite deo teksta koji je bitan? Recimo, želeli ste da „podvučete“ bitan deo, suštinu, deo za citiranje… u online članku i niste imali kako? E pa Chrome dobija uskoro opciju pod nazivom „Scroll to text„.

Ova opcija je nešto što će mnogima koristiti svakodnevno, a veoma joj se i lično radujem. Do sada sam koristio dodatke poput „Highly Highlighter„, ali nekako preferimam ugrađene opcije.

Naime, Google navodi da manje od 1% korisnika Chrome veb pregledača na Android uređajima koristi pretragu reči na stranici. Isto tako veb stranice na mobilnim uređajima umeju da budu dosta dugačke pa korisnik mora dosta da skroluje da bi došao do željenog teksta. Tako da je ova opcija linkovanja određene reči ili fraze korisna pogotovo za korisnike mobilnih uređaja.

Linkovanje reči/fraze na stranici bi bilo jednostavno, slično kao Anchor linkovanje na koje smo navikli već. Evo primer linkovane reči „tutorijal“ na ovoj stranici:

https://www.saznajnovo.com/2019/02/kako-kreirati-lokalni-nalog-u-windows-10#targetText=tutorijal

Evo kako izgleda linkovanje dela teksta između „tutorijal“ i „kreiran“ na istom linku:

https://www.saznajnovo.com/2019/02/kako-kreirati-lokalni-nalog-u-windows-10#targetText=tutorijal,kreiran

Kao što vidite na ovom primeru korisno je linkovati reč „tutorijal“ ukoliko želite da pošaljete tekst prijatelju i da krene da čita od dela sa tutorijalom. Isto tako možete označiti deo tutorijala na stranici koji je bitan u određenom slučaju.

link to text chrome

Dobro je napomenuti da morate pažljivo birati reči koje ćete linkovati jer će se linkovati prva reč koja naiđe na stranici. Recimo, ako na stranici postoje dva tutorijala (dva puta se pominje ta reč) i želite da linkujete početak onog drugog, možda ne bi bilo pametno da iskoristite reč „tutorijal“ jer će se linkovi onaj prvi.

Scroll-To-Text opcija će dobro doći i u rezultatima Google pretrage. Koristeći ovu opciju, stranica sa rezultatima pretrage će moći da ubaci link ka ključnoj reči na stranici koju je korisnik pretražio.

link to text chrome

Ova opcija još uvek nije stigla u Chrome Canary, ali čim se pojavi biće dostupna pod zastavicom:

chrome://flags#enable-text-fragment-anchor

Očekuje se da stigne kod svih korisnika u Chrome 74.0.3706.0 ili novijoj verziji.

Izvori: 1. chromium 2. chromium review
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *