Kako blokirati spam SMS na Android-u?

Android ima dosta opcija za blokiranje poziva i kontakata/brojeva (a postoje i razne aplikacije), ali retko ko zna da se mogu blokirati SMS poruke na osnovu ključnih reči.

Na ideju za pisanje ovog članka sam došao kada sam dobio promotivnu (čitaj: spam) poruku od jednog domaćeg prodavca IT opreme. Hteo sam da blokiram broj ali sam video da taj prodavac šalje sa istog broja i informacije o porudžbinama i dostavi.

Pošto ja želim da dobijam SMS obaveštenja o porudžbinama i dostavi, nisam mogao da blokiram ceo broj. Jedino rešenje je bilo da nekako filtriram SMS poruke na osnovu ključnih reči.

Setio sam se da sam pisao o Chrome dodatku pomoću kojeg se može blokirati pristup veb stranici ako ona sadrži određenu ključnu frazu – pročitaj.

Tada mi je palo na pamet „Pa sigurno se može blokirati i SMS poruka na osnovu određenih reči, npr. ‘promo’ i slično“. I može!

Nakon 30 sekundi provedenog u opcijama Samsung aplikacije za SMS našao sam upravo to – blokiranje fraza. Potražio sam na netu da vidim koliko je ova opcija zastupljena u mobilnim telefonima i video da je uglavnom imaju preinstalirane SMS aplikacije.

To znači da ako koristite SMS aplikaciju koju vam je instalirao proizvođač verovatno imate ovu opciju. Ja ću pokazati kako doći do nje u Samsung (Galaxy S7) SMS aplikaciji, a u drugom delu tutorijala ću pokazati rešenje za one koji nemaju tu opciju.

Tutorijal: Samsung SMS app

1) Tapnite na tri vertikalne tačke () u gornjem desnom uglu SMS aplikacije

2) Izaberite „Opcije“ tj. „Settings

3) Zatim „Block messages

4) Zatim „Block phrases

5) Unesite željenu ključnu reč/frazu

6) Tapnite na plus (+) pored da je sačuvate

blokiranje-sms-spam-android

U starijim verzijama aplikcije proces je malčice drugačiji, pogledajte na slici ispod:

block-text-messages

Tutorijal: zasebna aplikacija za blokiranje

Ukoliko vaša SMS aplikacija ne poseduje ovu opciju, onda možete instalirati neku drugu koja to podržava. Hteo sam da predložim Android zvaničnu SMS aplikaciju, ali ona tu opciju nema – veliko razočaranje. Zato ću predložiti jednu drugu koja ima tu, i još mnoge druge opcije.

1) Instalirajte aplikaciju „Key Messages

2) Pokrenite je i ispratite sve korake početnog podešavanja

Napomena: kada dođete do koraka 2/2 tapnite na „Skip“

3) Kada se aplikacija pokrene povucite panel sa podešavanjima sa leve strane

4) Izaberite „Settings

5) Zatim „Block & Allow list

6) Sad izaberite „Block SMS based on content

7) Unesite željenu reč/frazu za blokiranje

8) Tapnite na „Add to blocklist

block-sms-based-on-content

I sada možete dodatno podešavati tu aplikaciju, ima svega. Jedino što morate verovati toj aplikaciji jer je ne održava ni Google ni bilo koji proizvođač telefona. Ipak, dosta je popularna među korisnicima i za sada sam video da ima samo pozitivne kritike.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *