Najbolja Android navigacija bez interneta na srpskom

Koja je najbolja navigacija bez interneta na srpskom? Koju izabrati za put? Kako funkcioniše navigacija bez interneta? Ova i slična pitanja dobijam redovno u inboksu stranice i putem email-a. Zato sam rešio da napišem novi članak na tu temu: najbolja Android navigacija bez interneta na srpskom.

Navigacija bez interneta sa srpskim mapama i glasovnim navođenjem je ono što mnogima zatreba makar jednom u životu. Ova tema je naročito aktuelna u letnjem periodu pred put na odmor.

Lično sam isprobao mnogo aplikacija za navigaciju na svojim Android uređajima i želim da ovde prenesem svoje iskustvo. Svakako da ću napisati koju primarno koristim ali i preporučiti još neke alternative, jer ukusi i potrebe su različite.

Pre nego što krenete da gledate listu napomenuo bih da svaka aplikacija ima barem neku manu što se tiče podrške za srpski jezik i mape. Tako da ne postoji pravi odgovor koja je najbolja, to prosto zavisi od osobe do osobe, tj. potreba onoga ko će navigaciju koristiti.

Preporuka je da budete povezani na WiFi jer mape umeju da zauzimaju dosta memorije. Kada ih jednom preuzmete nećete morati neko vreme. Uglavnom, preporuka je da ih ažurirate makar četiri puta godišnje, tj. kvartalno.

Za korišćenje navigacije bez interneta biće vam potreban GPS. Gotovo svaki Android telefon poseduje GPS modul, a još bolje ako poseduje i podršku za GLONASS. Šta je to GLONASS, i zašto je poželjan, pročitajte u ovom članku.

Navigacija bez interneta na srpskom – lista:

#1 Google Maps

Google mape napreduju iz dana u dan. Google uvodi dosta opcija redovno i još bolje ih integriše sa svojim ostalim servisima. Ovu aplikaciju koristim primarno za navigaciju bilo u gradu ili za dalje relacije.

navigacija bez interneta na srpskom

Do sada me nije izneverila, uvek sam pronašao dobar put, nisam se nikada izgubio, a imao sam uvek sve informacije vezane za okolinu u svakom trenutku.

Google Maps koristim duži niz godina i redovno testiram sve novitete. Isto tako redovno doprinosim zajednici dodavanjem ocena, slika, mesta koje nedostaju, i slično.

Što se tiče jezika, naravno da je aplikacija dostupna i na srpskom jeziku i ima srpski meni i glasovno navođenje. Glasovno navođenje je sasvim ok, nije izveštačen robotski glas, ali u par navrata je nazive ulica izgovorila malčice čudnije.

Mape imate besplatno, ceo svet, i možete bilo koji deo mape preuzeti offline i tako koristiti bez interneta.

Povucite panel sa stavkama sa leve strane aplikacije, izaberite „Offline maps“, dodajte novu, izaberite region, tapnite „Download“.

google-maps-offline-map-download

Dok budete birali region za preuzimanje videćete ispod sitnim slovima koliko će vam zauzeti memorije u telefonu. Imajte to u vidu ukoliko mape preuzimate putem mobilne mreže i ukoliko imate manje prostora u telefonu.

#2 Here WeGo

Za one koji ne žele da koriste Google Maps, moja preporuka za alternativu jeste „Here WeGo“ navigacija.

navigacija bez interneta na srpskom

O njoj sam pisao još odavno čim se pojavila, a od tada je doživela dosta promena, i to na bolje (primer). Sada ima sve što bi jedna ozbiljna aplikacija za navigaciju trebala da poseduje, a tu je i navigacija bez interneta na srpskom.

Testirao sam i ovu aplikaciju i veoma sam zadovoljan. Jedini razlog zašto je ne koristim jeste upravo što su Google mape bolje integrisane sa ostatkom Google usluga, a svakako su preinstalirane u sistem.

Da preuzmete Here mape za korišćenje bez interneta, povucite panel sa leve strane pa izaberite „Preuzimanje mapa“. Sad izaberite gde želite da ih preuzmete (interna ili SD memorija), kontinent, i na kraju državu. Možete preuzeti i celu Evropu recimo, ali obratite pažnju na veličinu fajla!

here-wego-maps-offline

#3 Sygic – GPS, Navigation & Maps

Ovu aplikaciju nisam mnogo testirao, ali su je predložili fanovi sa Facebook stranice pa sam odlučio da je podelim ovde.

navigacija bez interneta na srpskom

Čuo sam da je mnogi u Srbiji koriste i da su zadovoljni. Besplatan period traje 7 dana i nakon toga je morate kupiti ukoliko želite da nastavite da je koristite.

Nudi mape visokog kvaliteta i mnogobrojne opcije, poput HUD-a, 3D mapa, upozorenje o prekoračenju brzine, izbegavanje gužve, AR navigacije, itd.

#4 Maps.Me

Aplikacija koja je nekada bila najpopularnija što se tiče navigacije. Plaćala se ali sada je dostupna potpuno besplatno, a akcenat su stavili na offline režim.

navigacija bez interneta na srpskom

Ima lep korisnički interfejs, integraciju sa Street View, POI tačke, a oslanja se na OpenStreetMap što znači da su mape uvek ažurne. OSM je najpopularnija open-source alternativa Google mapama.

#5 iGO Maps

Ovo je najpoznatija navigacija na našim prostorima. iGO ima sve opcije koje vam mogu zatrebati, ali jedina mana je što morate tražiti mape i ubacivati ih ručno ukoliko ne želite da platite.

igo navigacija android 2018

Pošto znam da mnogi ne umeju da nađu prave mape i da ih ubace, napisao sam detaljan članak za to – LINK.

Na istom linku možete pročitati malo više o iGO navigaciji i zašto je toliko popularna. Takođe možete preuzeti mape i samu aplikaciju.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

8 komentara

 1. Koristim isključivo Here. Nema opciju zadavanja lokacija između početne i krajnje tačke putovanja, pa nije moguće odabrati rutu po svom izboru. No, besplatna i off line, pa prolazi. Grafički jako siromašna.

 2. Ipak radi glasovna navigacija na Here Mapama jer GBoard tastatura im aglasovnu navigaciju. Sve je povezano. Here Maps iznad svih ocekivanja i bez konkurencije.

 3. Stavila Here Maps na Nokia 2.2 i radi brze od Google Maps a predlqze i bolje rute izmedju dve zadate tacke. Jos kad bi Here Maps imale migucnost da glasom mogu da zadam rutu na srpskom, bile bi preko svih ocekicanja.

 4. Stvarno su vam sjajni tekstovi, korisni i zanimljivi. Pratim vas, čini mi se, više od godinu dana. Zanimaju me Here mape na Nokia 535, koju bih koristila kao navigaciju. Da li GPS troši više bateriju od 3G mreže? IGo mi je jeo bateriju na SonyXperia Active sa uključenim GPS-om. Možete li, molim vas, napisati koju navigaciju na telefonu preporučujete tako da najmanje troši bateriju (ako to znači da koristi 3G mrežu a ne GPS nema veze, samo da što manje troši)? Hvala unapred.

 5. 1.Sygic
  2.Igo
  3.Ostale
  Tekst nije baš objektivan jer ste probali dve mape a ostale rangirate po preporuci. Here mape i Google mape imaju ogromne fajlove mapa koji iznose omo 500 mb i više po zemlji koju skidate, dok kod Sigica i iga u 500 mb možeze smestiti pola evrope. Takođe here jako sporo izračunava rute, traži internet konekciju i pored skinute mape. A o googlu da nepričam svi njihovi programi su prava bolest za telefon. Sygic je besplatan, sa tim što pisle 7 dana gubite glasovno navođenje, tako da je najbolje naći krekovanu verziju

  • Maps.Me jako lepo radi. Za velike drzave se skidaju mape po regionima. Zgrade su obelezene brojevima, postoje i guide katalozi (placaju se),… Tu su glavni putevi tako da ne trebaju za drzave kroz koje se samo prolazi. Npr. kada sam bio u Becu skinuo sam samo Bec. Za Srbiju je oko 60+MB.

   • Koristim here mapu vec odavno i uvek je bila na srpskom.Sada sam promenio telefon i kada sam je instalirao mapa je na engleskom iako je telefon na srpskom(u pitanju je xperia xa2 ultra).Kako da je prebacim na srpski.Hvala na pomoci

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *