Najbolja Android navigacija bez interneta na srpskom

8

Koja je najbolja navigacija bez interneta na srpskom? Koju izabrati za put? Kako funkcioniše navigacija bez interneta? Ova i slična pitanja dobijam redovno u inboksu stranice i putem email-a. Zato sam rešio da napišem novi članak na tu temu: najbolja Android navigacija bez interneta na srpskom.

Navigacija bez interneta sa srpskim mapama i glasovnim navođenjem je ono što mnogima zatreba makar jednom u životu. Ova tema je naročito aktuelna u letnjem periodu pred put na odmor.

Lično sam isprobao mnogo aplikacija za navigaciju na svojim Android uređajima i želim da ovde prenesem svoje iskustvo. Svakako da ću napisati koju primarno koristim ali i preporučiti još neke alternative, jer ukusi i potrebe su različite.

Pre nego što krenete da gledate listu napomenuo bih da svaka aplikacija ima barem neku manu što se tiče podrške za srpski jezik i mape. Tako da ne postoji pravi odgovor koja je najbolja, to prosto zavisi od osobe do osobe, tj. potreba onoga ko će navigaciju koristiti.

Preporuka je da budete povezani na WiFi jer mape umeju da zauzimaju dosta memorije. Kada ih jednom preuzmete nećete morati neko vreme. Uglavnom, preporuka je da ih ažurirate makar četiri puta godišnje, tj. kvartalno.

Za korišćenje navigacije bez interneta biće vam potreban GPS. Gotovo svaki Android telefon poseduje GPS modul, a još bolje ako poseduje i podršku za GLONASS. Šta je to GLONASS, i zašto je poželjan, pročitajte u ovom članku.

Navigacija bez interneta na srpskom – lista:

#1 Google Maps

Google mape napreduju iz dana u dan. Google uvodi dosta opcija redovno i još bolje ih integriše sa svojim ostalim servisima. Ovu aplikaciju koristim primarno za navigaciju bilo u gradu ili za dalje relacije.

navigacija bez interneta na srpskom

Do sada me nije izneverila, uvek sam pronašao dobar put, nisam se nikada izgubio, a imao sam uvek sve informacije vezane za okolinu u svakom trenutku.

Google Maps koristim duži niz godina i redovno testiram sve novitete. Isto tako redovno doprinosim zajednici dodavanjem ocena, slika, mesta koje nedostaju, i slično.

Što se tiče jezika, naravno da je aplikacija dostupna i na srpskom jeziku i ima srpski meni i glasovno navođenje. Glasovno navođenje je sasvim ok, nije izveštačen robotski glas, ali u par navrata je nazive ulica izgovorila malčice čudnije.

Mape imate besplatno, ceo svet, i možete bilo koji deo mape preuzeti offline i tako koristiti bez interneta.

Povucite panel sa stavkama sa leve strane aplikacije, izaberite „Offline maps“, dodajte novu, izaberite region, tapnite „Download“.

google-maps-offline-map-download

Dok budete birali region za preuzimanje videćete ispod sitnim slovima koliko će vam zauzeti memorije u telefonu. Imajte to u vidu ukoliko mape preuzimate putem mobilne mreže i ukoliko imate manje prostora u telefonu.

#2 Here WeGo

Za one koji ne žele da koriste Google Maps, moja preporuka za alternativu jeste „Here WeGo“ navigacija.

navigacija bez interneta na srpskom

O njoj sam pisao još odavno čim se pojavila, a od tada je doživela dosta promena, i to na bolje (primer). Sada ima sve što bi jedna ozbiljna aplikacija za navigaciju trebala da poseduje, a tu je i navigacija bez interneta na srpskom.

Testirao sam i ovu aplikaciju i veoma sam zadovoljan. Jedini razlog zašto je ne koristim jeste upravo što su Google mape bolje integrisane sa ostatkom Google usluga, a svakako su preinstalirane u sistem.

Da preuzmete Here mape za korišćenje bez interneta, povucite panel sa leve strane pa izaberite „Preuzimanje mapa“. Sad izaberite gde želite da ih preuzmete (interna ili SD memorija), kontinent, i na kraju državu. Možete preuzeti i celu Evropu recimo, ali obratite pažnju na veličinu fajla!

here-wego-maps-offline

#3 Sygic – GPS, Navigation & Maps

Ovu aplikaciju nisam mnogo testirao, ali su je predložili fanovi sa Facebook stranice pa sam odlučio da je podelim ovde.

navigacija bez interneta na srpskom

Čuo sam da je mnogi u Srbiji koriste i da su zadovoljni. Besplatan period traje 7 dana i nakon toga je morate kupiti ukoliko želite da nastavite da je koristite.

Nudi mape visokog kvaliteta i mnogobrojne opcije, poput HUD-a, 3D mapa, upozorenje o prekoračenju brzine, izbegavanje gužve, AR navigacije, itd.

#4 Maps.Me

Aplikacija koja je nekada bila najpopularnija što se tiče navigacije. Plaćala se ali sada je dostupna potpuno besplatno, a akcenat su stavili na offline režim.

navigacija bez interneta na srpskom

Ima lep korisnički interfejs, integraciju sa Street View, POI tačke, a oslanja se na OpenStreetMap što znači da su mape uvek ažurne. OSM je najpopularnija open-source alternativa Google mapama.

#5 iGO Maps

Ovo je najpoznatija navigacija na našim prostorima. iGO ima sve opcije koje vam mogu zatrebati, ali jedina mana je što morate tražiti mape i ubacivati ih ručno ukoliko ne želite da platite.

igo navigacija android 2018

Pošto znam da mnogi ne umeju da nađu prave mape i da ih ubace, napisao sam detaljan članak za to – LINK.

Na istom linku možete pročitati malo više o iGO navigaciji i zašto je toliko popularna. Takođe možete preuzeti mape i samu aplikaciju.

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (8)