Ovo su najštetniji telefoni po vaše zdravlje u 2019. godini

Specific Absorption Rate (SAR) je stavka koju gotovo nikada ne gledamo prilikom kupovine telefona. Ali, upravo je to jedna od bitnijih stavki na koju biste trebali da obratite pažnju.

SAR je mera količine energije koju apsorbuje telo kada je izloženo radio zračenju elektromagnetnog polja. Taj broj se može videti na sajtu proizvođača telefona ili negde u korisničkom uputstvu. Što je taj broj veći, korisnik se izlaže većoj količini radijacije koja može biti štetna po njegovo zdravlje.

Iako ne postoji univerzalni nivo radijacije koji se smatra štetnim po čoveka i okolinu, nemački ecolabel „Der Blaue Engel“ izdaje sertifikate samo telefonima sa 0.6 SAR i manje.

Ova vrsta zračenja, koju emituju mobilni telefoni, može izazvati čak i kancerogeni tumor, prema istraživanju cancer.org

Ako planirate da kupite telefon u ovoj godini, i imate u vidu već neke modele, pogledajte statistike ispod.

Liste je sastavila nemačka federalna kancelarija za zaštitu od radijacije „Bundesamt fur Strahlenschutz„, a grafikone kreirao sajt statista.com

Smartphones-emitting-mosta-dn-least-radiations
Telefoni sa najvećom radijacijom

Kao što vidimo na slici iznad dominiraju Xiaomi i OnePlus modeli. Od Apple uređaja na spisku je jedino iPhone 7. Samsung uređaja nema.

Smartphones-emitting-least-radiations
Telefoni sa najmanjom radijacijom

Na slici iznad vidimo da dominira Samsung, dok nema nijednog Xiaomi, OnePlus, niti Apple uređaja.

Prema tome, ukoliko brinete za svoje zdravlje, preporučujem da još jednom razmislite koji telefon ćete kupiti.

Izvori: 1. Forbes 2. Statista 3. Fossbytes
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. I ovo je korisna informacija kao i mnoge druge na ovom sajtu. Huawei sigurno nisu ni testirali jer im je konkurencija njihovim proizvođačima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *