Kako omogućiti AR navigaciju u Google mapama?

Google je nedavno predstavio nešto novo i veoma zanimljivo – Google Maps AR navigaciju. Ukratko: usmerite telefon ka objaketima u svojoj okolini i Google Maps će vam pokazati putokaze kroz proširenu stvarnost (AR).

Niste to nikad videli? Morate da pogledate, previše je dobro da bi bilo stvarno, ali postoji! Testirao sam nedavno i mogu reći da radi sasvim solidno čak i u Alpha fazi.

Dakle, ova funkcija radi tako što aplikacija preko kamere telefona skenira okolne znake, građevine, natpise… kako bi se orijentisala. Zatim, pomoću ARCore prikazuje putokaze na ekranu dok je u pozadini ono što kamera snima. Putokaze vezije za put i zgrade tako da ostaju na mestu i kada se krećete.

google-maps-ar-navigacija-srbija
Klikni na uveličaš

Kao što vidite na slici iznad, aplikacija pokušava da se orijentiše tražeći okolne zgrade i natpise. Kada pokrenete AR mod videćete uputstvo u obliku animacije koje vam pokazuje kako da pokrenete snimanje okoline. Prosto je: samo polako okrećite telefon oko sebe tako da kamera uhvati što više građevina i natpisa.

Napomena: direktna svetlost, ili potpuni mrak, će smetati aplikaciji i neće uspeti da se orijentiše! Ukoliko je ispred vas velika količina svetlosti (kao na slici iznad) onda se okrenite pa snimite okolinu sa druge strane. Kada se aplikacija orijentiše možete se ponovo okrenuti.

google-maps-ar-navigacija-srbija-2
Klikni da uveličaš

Pošto je korišćenje ovog režima dosta rizično po bezbednost pešaka, aplikacija će pokušati da prepozna pešački prelaz i prikazati vam upozorenje. Kao što vidite na prvoj slici iznad, u mom slučaju aplikacija nije prepoznala dobro pešački. No dobro, imajte na umu da je ovo Alpha verzija.

Kako omogućiti AR navigaciju?

Ova opcija je dostupna u najnovijoj Google Maps aplikaciji, ali je mogu isprobati samo nekolicina odabranih lokalnih vodiča koji imaju rank 5 ili veći.

Ja imam rank 6 kao lokalni vodič i dobio sam tu opciju u podešavanjima pre oko mesec dana. Međutim, tek pre nekoliko dana sam dobio i mogućnost da zapravo isprobam AR navigaciju.

Ukoliko imate Local Guide nivo 5 ili veći, AR navigaciju pokrećete na sledeći način:

0) Ažurirajte Google Maps na najnoviju verziju (ja koristim Beta verziju)

1) Otvorite podešavanja navigacije i omogućite „Tilt phone to enter AR automatically

Ovo nije obavezno. Služi da se automatski pokrene AR mod kada podignete telefon dok je uključena navigacija.

3) Unesite odredište i mesto polaska

4) Izaberite „Walking“ kao sredstvo prevoza na vrhu ekrana

5) Na dnu tapnite na „Start AR

google-maps-ar-navigacija-srbija-3
Klikni da uveličaš

Ako nemate AR opciju:

Ukoliko ne vidite „Start AR“ taster, samo pokrenite navigaciju i verovatno će vam se pojaviti obaveštenje da isprobate novi AR mod.

Ako se ne pojavi, obratite pažnju da li u donjem levom uglu stoji AR okrugla ikonica. Ukoliko stoji, samo je tapnite da pokrenete AR mod.

Ukoliko ništa ne pomogne, zatvorite aplikaciju, idite u podešavanja telefona > aplikacije > Google Maps, pa obrišite cache za tu aplikaciju. Vratite se u Google Maps pa pokušajte opet.

Ako ne pomogne, proverite još jednom da li imate Local Guide nivo 5 ili veći – ovo je obavezno! Isto tako da li imate najnoviju verziju Google Maps aplikacije. Možete probati da se prijavite i kao Beta tester.

Ukoliko ni to ne pomogne, onda prosto niste u grupi za testiranje i moraćete da sačekate još malo.

Google Maps AR u Srbiji?

Ako se pitate kako radi u Srbiji ova opcija, odgovor je – isto kao i bilo gde u svetu. Prepoznaje naše građevine i natpise i radi dobro, tj. koliko dobro može raditi u Alpha fazi.

Ja sam pokrenuo u Novom Sadu navigaciju i radila je sasvim ok, prepoznala je okolinu veoma brzo, a putokazi su bili poprilično tačni.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *