Kako proveriti do kada vam traje Windows licenca?

Ukoliko ste uz vaš računar dobili instaliran Windows, velika je verovatnoća da će vam isteći licenca uskoro. Windows koji dobijate uz računar jeste legalan i aktiviran, ali samo na određeno vreme.

Kada kupujete računar dobijate Windows na određeni „probni“ period, a nekada i Microsoft programe kao što je Office. Problem nastaje kada se korisniku pojavi poruka da licenca uskoro ističe: „Your Windows License Will Expire Soon„.

Slučajeva ima raznih, ali moje iskustvo mi je do sada pokazalo da licenca traje od 180 dana do 12 meseci. Nakon toga pojavljuje se dosadna poruka na svakih nekoliko minuta.

your-windows-license-will-expire-soon
Slika: reddit/abonet619

Vrste licenci ukratko

KMS Client i Volume MAK su licence koje nisu za ponovnu prodaju, a instaliraju ih organizacije na računare koji su na neki način povezani sa organizacijom. Ova licenca se ne može preneti na drugi računar, a (ponovnu) aktivaciju obavlja sama organizacija na svakih 180 dana.

OEM SLP i COA SLP licence izdaje proizvođač matične ploče (npr. Asus), a koriste SLP (System Locked Pre-installation) tehnologiju da vežu licencu za ploču. Licenca koju korisnik može da pronađe u računaru pomoću raznih alata se ne može koristiti za ponovnu aktivaciju. Prava licenca je ispisana na kućišu ili ispod laptopa.

OEM System Builder licenca je namenjena za sve one koji se bave sklapanjem računara, manjim servisima, prodavnicama računarske opreme, itd. Ipak, onaj ko sklapa računar sam za sebe ili svoje prijatelje ne spada u ovu grupu.

Retail ključ je onaj koji korisnik dobije kada direktno kupi puno pakovanje (FPP), uglavnom poznato kao „Boxed copy“, ili online preko Windows prodavnice. Kada korisnik kupi ovu licencu možete je koristiti na bilo kom računaru, ali je licenca ograničena na određeni broj istovremenih aktivacija (uglavnom jednu).

To je ukratko o vrstama licenci, a opširnije objašnjenje potražite na OVOM linku.

Kako da proverite vrstu licence?

Ukoliko niste sigurni koju vrstu licence imate, to možete proveriti u nekoliko jednostavnih koraka:

  1. Otvorite CMD (vidi kako)
  2. Ukucajte „slmgr -dli“ (bez navodnika)
  3. Sačekajte sekund-dva da se pojavi poruka

Videćete poruku u kojoj piše ime proizvoda, vrsta licence, deo licence, kao i njen status.

windows check license type

Kako da proverite do kada licenca važi?

  1. Otvorite CMD ukoliko već niste
  2. Ukucajte „slmgr /xpr“ (bez navodnika)
  3. Sačekajte sekund-dva da se pojavi poruka

Sada ćete videti poruku na kojoj piše do kada tačno traje licenca:

windows premnanently licenced
Slika: cocosenor.com

Ukoliko kao ja imate legalan Windows koji traje doživotno, videćete poruku „The machine is permanently activated“:

windows expiration date check

Ovu poruku ćete verovatno videti i ako ste piratizovali Windows, ali ne mogu da tvrdim jer nisam to nikada radio.

Kako aktivirati Windows 10

Ukoliko ne znate kako da aktivirate svoj Windows 10, pogledajte detaljno uputstvo u ovom članku: Kako aktivirati Windows 10 [više načina]

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Meni na ove komande otvara folder, koji kada otvorim u notepadu izlista gomile nekih poruka sistemskih koji izlaze prilikom aktivacije. Win10 je u pitanju.

  2. (Ovu poruku ćete verovatno videti i ako ste piratizovali Windows, ali ne mogu da tvrdim jer nisam to nikada radio)

    Za kraj si ovo napisao…. ne vjerujem ti… :-D svi imamo neleglalne licence….

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *