Saznajte kada neko pokuša da otključa vaš telefon

Ukoliko ste zaključali telefon šifrom ili šablonom već ste učinili dobar korak ka zaštiti svog Android uređaja. Međutim, možete obezbediti sebi dodatni mir pomoću jedne besplatne aplikacije pod nazivom „Third Eye„.

Ova aplikacija je zadužena za slikanje „provalnika“ u vaš telefon. Odnosno, aplikacija će uslikati prednjom kamerom osobu koja neuspešno pokuša da otključa vaš telefon.

Scenario

 1. Podesite šifru/šablon na telefonu
 2. Ostavite telefon negde (slučajno ili namerno)
 3. Neko uzme telefon i pokuša da ga otključa
 4. Pokušaj se završi neuspešno
 5. Slika provalnika završi u vašem telefonu ili Google Drive-u.
 6. Kada sledeći put uspešno otključate telefon, dobićete obaveštenje o tome kada je neko pokušao da otključa telefon, kao i sliku te osobe.
thirdeye app screen

Slike sa prednje kamere se čuvaju u telefonu po podrazumevanim podešavanjima u folderu koji nije vidljiv u galeriji. Vi možete u opcijama podesiti da se slike šalju i u Google Drive. Slanjem slika u Drive dodatno ste sebi olakšali posao jer ćete imati bekapovane slike provalnika čak i da vam ukrade telefon.

Aplikacija će od vas tražiti dozvole za kameru, skladište, kontakte i Admin dozvolu. Poslednja opcija je bitna jer bez nje aplikacija ne bi znala ako neko pokuša neuspešno da otključa telefon. Imajte na umu da morate ukloniti Admin dozvolu aplikaciji pre brisanja iste.

Od opcija aplikacija nudi:

 • Nakon koliko neuspešnih otključavanja će napraviti fotografiju
 • Lokacija za smeštanje slika
 • Obaveštenje o poslednjem otključavanju
 • Obaveštenje o poslednjem neuspešnom otključavanju
 • Bekapuj slike u Google Drive
thirdeye app screen

Spisak opcija nije velik, a ni dizajn aplikacije nije baš reprezentativan, pa ni sam logo. Ipak, veoma je jednostavna, besplatna, i nudi sve neophodne opcije, a radi i sa podrazumevanim ekranom za zaključavanje.

Ono šta ova aplikacija ne može da detektuje to su neuspeli pokušaji otkljuvanja biometrijskim senzorima (otisak, oko, lice…). Ovo je donekle i nepotrebno jer provalnik svakako zna da nema vaš otisak, lice ili oko, pa neće na taj način ni pokušati da otključa telefon. A svakako se dešava i vlasniku telefona da neuspešno otključa telefon jer ti senzori nisu uvek najprecizniji.

Ono što će provalnik svakako pokušati to je da otključa telefon pomoću bekap metode, a to su lozinka, pin i šablon. Jer, kada vlasnik telefona podešava zaključavanje biometrijskim senzorima mora da izabere i bekap opciju, a to ova aplikacija može da detektuje.

Inače, ukoliko ste zaboravili svoj pin, lozinku ili šifru, postoji način da otključate telefon kao vlasnik. O tome sam pisao u ovom, ovom i ovom članku.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *