[Windows 10] Kako sačuvati raspored desktop ikonica?

Raspored ikonica u Windows-u može u bilo kom trenutku da se poremeti. Ovo najbolje znaju korisnici koji koriste više monitora. Meni se lično ovo dešava s vremena na vreme i polako postaje iritirajuće.

Razlog zašto se ovo dešava mi nije poznat, a nekada se desi i kada uradite „Refresh“ radne površine – vidi objašnjenje.

Ali, bitno je da rešenje postoji, i to rešenje dolazi u vidu besplatnog alata pod nazivom ReIcon.

Čuvanje rasporeda

 1. Prvo rasporedite ikonice na ekranu onako kako želite da ih sačuvate.

 2. Zatim preuzmite ReIcon program

  Možete ga preuzeti sa zvaničnog sajta – download.

 3. Pokrenite program

  Ovaj program se ne instalira u računar, dovoljno je samo da ga pokrenete dvoklikom

 4. Sačuvajte raspored

  Čuvanje rasporeda ikonica je jednostavno: samo kliknite na dobro poznatu „Save“ ikonicu (vidi sliku).
  save icon position

 5. Kraj!

  To je to, raspored je sačuvan i kasnije ga možete vratiti.

Naon što ste sačuvali raspored on će se pojaviti na spisku. Pored naziva videćete i rezoluciju ekrana, tačan datum/sat/minut/sekund kada ste sačuvali, kao i detalje o tome koliko ikonica je sačuvano.

Vraćanje rasporeda

Da vratite neki raspored sa spiska, samo izaberite sačuvan raspored i kliknite na „Restore“ ikonicu koja se nalazi odmah pored „Save“.

restore icon position

Napomene

Ovaj program ipak nije savršen te ima par nedostataka na koje morate obratiti pažnju.

1) Pazite kada brišete ikonice

Ukoliko se desi da obrišete neku ikonicu sa radne povrišine nakon što ste sačuvali raspored, obavezno isključite „Snap to grid“ u Windows-u (Desni klik > View > Snap to grid > off) pre vraćanja rasporeda.

2) Ovaj alat ne može vratiti obrisane ikonice!

Ukoliko obrišete neku ikonicu sa radne povrišine ovaj alat je neće vratiti. Ali, uvek vam piše broj sačuvanih ikonica pa ćete znati ukoliko neka fali.

3) Ne brišite program

Kao što sam napomenuo ovaj program se ne instalira u računar. Zato ga sačuvajte negde u računaru gde ćete znati da će biti bezbedan. Svi bekap fajlovi se čuvaju u tom folderu gde se nalazi sam program.

Dodatno

U programu možete dodatno podesiti da se pojavi opcija za čuvanje i vraćanje rasporeda ikonica kada kliknete desnim tasterom miša na radnu površinu.

To možete učiniti tako što ćete kliknuti na Options > Add Context Menu i izaberite neku od opcija. Ako izaberete „Use shift key“ onda će se opcije za čuvanje i vraćanje pojaviti samo kada kliknete desni klik u kombinaciji sa Shift tasterom.

add context menu reicon
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

6 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *