Zašto je bitno da PewDiePie pobedi T-Series?

Već je svima poznato to da se vodi online „bitka“ između dva Youtube kanala „PewDiePie“ i „T-Series“ za kanal sa najviše pretplatnika.

Felix Kjellberg je Youtuber iz švedske, a poznatiji je kao PewDiePie. Njegov kanal je broj jedan na listi kanala sa najviše pretplatnika još od 2013. godine.

T-Series je Youtube kanal koji je u vlasništvu kompanije indijskog glumca i producenta Krishan Kumar-a. Kompanija je podelila gomilu svog digitalnog sadržaja na tom kanalu i time podigla njegovu popularnost, broj pregleda i broj pretplatnika.

Kada se T-Series znatno približio PewDiePie kanalu po pitanju broja pretplatnika, mnogi fanovi Felix-a su odlučili da mu pomognu ne bi li ostao na vrhu. Od tada je krenula online „bitka“ oko prvog mesta između ova dva kanala, a i njihovih fanova.

pewdiepie vs tseries graph
Slika: socialblade

Mnogi popularni Youtuberi su na razne načine promovisali PewDiePie kako bi mu pomogli da dobije što više pretplatnika. U nekoliko navrata imali smo prilike da vidimo kako su hakeri hakovali štampače i druge uređaje povezane na internet kako bi proširili vest o PewDiePie kanalu.

Najpoznatiji bogataš na Youtubeu – Mr.Beast – je postavio gomilu bilborda po gradu, pa čak ga promovisao i tokom Super Bowl finala. Justin Roberts je platio bilbord na Times Square-u čitavih milion dolara da bi promovisao PewDiePie kanal. Primera ima dosta, pročitajte ovde.

Felix s vremena na vreme u svojim video klipovima prikazuje ljude kako pomažu i zahvaljuje im se na tome.

Uprkos svim naporima T-Series je uvek veoma blizu da prestigne PewDiePie i postane kanal sa najviše pretplatnika.

Kako je ovo moguće nije još uvek jasno, ali postoje razne teorije. Među tim teorijama je i OVA koja možda i ima smisla, ali ne postoje validni dokazi (koliko god poštovao i cenio Mehdi-ja).

Zašto je bitno da PewDiePie pobedi?

Ali, zašto je sve ovo bitno? Zašto se ljudi toliko trude da PewDiePie ostane broj jedan, zašto troše toliko novca na to?

Ne, nemaju oni ništa od toga (sem malo promocije), svim Youtuberima je bitno samo jedano: da nezavisan Youtube kanal ostane broj jedan!

Vidite, Felix je taj kanal podigao sam i radi na njemu kao individualac, običan čovek kao što smo vi i ja. On nije kompanija u kojoj rade desetine, stotine… radnika.

On je poslednja nada na internetu za sve nas koji radimo kao individualci. On je simbol za „hej, pa i ja mogu da uspem!“. Danas na internetu sve vode velike kompanije i veoma je teško da samostalni kreatori uspeju.

Ako Felix izgubi ovu „bitku“ onda je i ta poslednja nada izgubljena. Ko će prestići T-Series? Jedino neka druga još veća kompanija. I posle te kompanije opet neka treća koja je još veća od prethodne… i kada će neko kao vi i ja moći da se probiju na vrh? Nikad!

Dokle god je PewDiePie kanal broj jedan uvek će postojati nada za sve sadašnje i buduće obične ljude koji žele da uspeju na internetu kreiranjem sadržaja.

Zašto je meni bitno?

Lično ne volim da snimam video klipove, ali podržavam Youtube kreatore koji kanal vode sami i iz ljubavi, jer upravo to ja radim kao bloger.

Bez obzira na to što je ovaj blog postao popularan (popularniji od mnogih velikih portala) i zahtevan za održavanje, ja sam nastavio da radim na njemu potpuno sam – kao što sam ga i podigao.

Nisam hteo da ga prodam nijednoj kompaniji ili većem portalu, želeo sam da blog ostane moj. To sam uradio da bih ohrabrio ostale blogere koji se možda plaše da neće uspeti pored velikih kompanijskih portala koje vode desetine i stotine ljudi.

Tehnologija je danas dostupna svima, portali niču na sve strane, a uz dovoljno novca lako je progurati se do vrha. Individualni kreatori nemaju taj novac, oni moraju poštenim radom, dobrom voljom, i uz mnogo motivacije da podižu svoj blog/kanal.

Zato sam protiv velikih portala i Youtube kanala koje vode velike kompanije. Zato PewDiePie mora da pobedi. Zato se pretplatite na njegov kanal i podelite ovaj članak. Hvala.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *