8 trikova za Windows 10 File Explorer

Windows File Explorer je podrazumevani program za pregled i uređivanje fajlova i foldera koji se nalaze u računaru. Vremenom je postajao sve napredniji i napredniji pa danas nudi zaista dosta mogućnosti. Evo nekoliko korisnih trikova koji će vam olakšati ili ubrzati rad u File Explorer-u.

1) „Ovaj računar“ kao početna stranica

Podrazumevano File Explorer pri pokretanju ne prikazuje „Ovaj računar“ (tj. „My Computer“) već brzi pristup najčešće otvaranim folderima.

Ako želite da se prikazuje „Moj računar“, kliknite na „File > Change folder and search options > Open File Explorer to: This PC„.

windows-10-my-computer-start-folder

2) Brzi prikaz trake sa alatkama

Ako želite da na brzinu prikažete gornju traku sa alatkama, samo pritisnite na tastaturi „Ctrl + F1„.

file explorer quick ribon bar

3) Brza navigacija pomoću adresne trake

U kom god folderu da se nalazite na vrhu će se uvek nalaziti adresna traka. U toj traci je ispisana putanja do trenutnog foldera. Naravno, možete i ručno uneti tu putanju kako biste otvorili određeni folder ili fajl.

file explorer navigation bar

4) Otvorite sajt iz adresne trake

Pored toga što možete uneti putanju do foldera/fajla u računaru, možete uneti link do sajta! Dovoljno je da unesete URL sajta, kao što biste i u bilo kom drugom veb pregledaču, i kliknete Enter. Sajt će se otvoriti u podrazumevanom veb pregledaču.

file explorer address bar site url

5) Rotirajte slike

Da li ste znali da možete na brzinu rotirati slike direktno iz File Explorer-a? Kliknite na sliku pa na „Picture Tools“ i ona izaberite da li želite da rotirate pod 90 stepeni u levo ili u desno. Kada rotirate sliku, ona će ostati tako čak i kada je kopirate ili prebacite u drugi uređaj.

file explorer rotate images

6) Ctrl, Alt, Shift prilikom prevlačenja

Prilikom prevlačenja fajla/foldera u neki folder, možete držati:

  • Ctrl da biste kopirali
  • Alt da biste kreirali link
  • Shift da biste premestili
file explorer drag and copyfile explorer drag and copy

7) Brzi pregled slika i dokumenata

Ne morate otvarati svaku sliku ili dokument da biste videli nešto, možete ih pogledati u panelu za pregled. Taj panel ćete omogućiti ako pritisnete „Alt + P“ na tastaturi. Nakon toga samo jednom kliknite na sliku/dokument i sa desne strane će se pojaviti pregled. Panel za pregled možete povećati ili smanjiti povlačenjem vertikalne linije.

file explorer quick preview

8) Korisne prečice

I za kraj još nekoliko korisnih prečica koje će vam znatno ubrzati rad u File Explorer-u:

  • Ctrl + N: otvorite novi File Explorer sa trenutnom putanjom
  • Ctrl + Shift + N: kreirajte novi folder
  • Alt + up/left/right: krećite se kroz File Explorer
  • Alt + Enter: otvorite podešavanja fajla/foldera
  • Shift + Del: zauvek obrišite fajl/folder
Izvori: 1. intowindows
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *