Bluetooth ili žičane slušalice? (Anketa nedelje)

U poslednje vreme smo imali prilike da vidimo kako proizvođači telefona masovno uklanjaju 3.5mm ulaz za slušalice. Kako oni navode, razlog je što ta komponenta zauzima dosta dragocenog prostora u kućištu telefona.

Da li je to pravi razlog ili ne, iako ima smisla, nisam siguran, ali jedno sigurno znam: svi smo jedva čekali da svi telefoni dobiju 3.5mm ulaz.

Pre jedno 13 godina, kada su svetom vladali oni „glupi“ telefoni, 3.5mm ulaz za slušalice nijedan telefon nije imao. Postojali su adapteri i onaj ko je imao adapter bio je srećan.

Još tada smo svi jedva čekali da telefoni dobiju standardizovane ulaze za slušalice i punjač. To se i desilo sa pojavom pametnih telefona: microUSB je bio standard za USB/punjenje, a 3.5mm za slušalice.

Svi su bili presretni, korisnici su mogli da koriste bilo koje slušalice/zvučnike sa telefonom, i sve je funkcionisalo sjajno! Sve je tako bilo dok se neko nije napravio pametan pa izbacio ulaz za slušalice i tako razljutio 99% korisnika.

I tako sada imamo Bluetooth slušalice koje nikada neće dostaviti kvalitet zvuka kao analogne i čije baterije moramo konstantno da punimo.

Vratili smo se 13 godina unazad jer opet moramo da koristimo adaptere za slušalice.

Da li vi preferirate Bluetooth ili žičane slušalice? Odgovorite u anketi ispod, a u komentaru možete ostaviti i obrazloženje.

Rezultati
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Upravo onako Stefane kao što si i rekao u svom tekstu. Kvalitet zvuka koji isporučuju žičane slušalice je neuporedivo bolji i verovatno, iz tehničkih razloga, Blutut slušalice neće nikada moći da dostignu takav kvalitet zvuka kao kod žičanih sluški. A da je to potpuno nebitno, ne bih se složio, zato što se nekako svi proizvođači mobilnih telefona trude da imaju što kvalitetniji zvuk na jednom zvučniku a mnogi pogotovu Flegšip telefoni obavezno imaju po dva stereo zvučnika. Uglavnom svi imaju sada već neka softverska pa čak i hardverska pobošanja što se tiče kvaliteta zvuka i kvaliteta Basa koji telefon proizvodi. Čak neki brendovi su tu otišli toliko daleko da im je to i jedan od bitnijih aduta u pronalasku svojih kupaca i koliko vidim to im dobro ide. Evo da pomenem samo to su Sony i Htc koji su bez premca u tom segmentu ali kao što vidimo i ostali pokušavaju da ih prate i itekako obraćaju pažnju na ovaj segment. Tu imamo i najnoviji Samsung S10 koji ima čak dva zvučnika i stereo zvuk kao i odlične performanse kadamu priključite slušalice kao i Huawei P30 i P30 Pro koji takođe kod korišćenja slušalica čak nude i posebna podešavanja o kakvom tipu slušalica se radi a neki drugi proizvođači imaju opcije da sami prepoznaju o kakvom se tipu slušalica radi. Po mom mišljenju žičane slušalice i 3,5m ulaz je nešto što nema alternativu. Pozdrav…

    • Slažem se u svemu. Jedina prednost za bežične je što ti ne smeta dok hodaš i ne vuče ih žica pa malo, malo i ispadne iz uha. Sve ostalo ide u prilog žice.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *