Chrome 74 – šta nas sve čeka?

Stabilna verzija Chrome 74 će biti dostupna za preuzimanje 23. aprila, a najiščekivanija opcija je svakako noćni mod za Windows sisteme.

Neke od opcija će biti ipak dostupne samo preko zastavica (engl. Flags), što znači da neće biti podrazumevano omogućene već ćete to morati sami uraditi.

Noćni mod za Windows

chrome-74-dark-mode

Google je u Chrome 73 verziji za Mac dodao opciju noćnog moda (engl. Dark Mode). U Chrome 74 tu opciju dobijaju i Windows korisnici koja će biti integrisana sa noćnim modom samog sistema. U prevodu, ako korisnik omogući noćni mod na nivou sistema (bilo ručno ili automatski) Chrome će se takođe prebaciti u noćni režim.

Imajte na umu da noćni režim samo menja boju Chrome prozora u tamne nijanse, ne i sajtove! Ipak, možete instalirati OVAJ dodatak za Chrome kako bi svaki sajt bio u noćnom režimu.

Blokiranje detekcije Incognito režima

chrome-74-incognito-mode

Incognito režim je do sada mogao da se detektuje i na taj način bi sajtovi mogli da dostave različit sadržaj u zavisnosti od toga. Taj bag je rešen i dolazi kao ispravka u Chrome 74 verziji.

Ova opcija verovatno neće biti podrazumevano dostupna, ali ćete moći da je omogućite preko zastavice. Ako to bude bio slučaj, u Chrome 75 verziji opcija će biti podešena podrazumevano.

Podrška za Media tastere u PiP

chrome-74-pip
Photo: zdnet

PiP je skraćenica za Picture-in-Picture, odnosno mini-player, a koji je Chrome nedavno uveo kao standardnu opciju. Svaki embedovan video na veb stranici je moguće pretvoriti u mali prozor koji će biti fiksiran negde na ekranu. Sada taj mini-player dobija podršku za Media tastere.

To znači da ćete moći kontrolisati video pomoću Media tastera na tastaturi, kao što su play, pause, stop, volume up/down… Ako ste u potrazi za mehaničkom tastaturom sa odličnim Media tasterima, predlažem OVU.

Motion Reduction

Neki korisnici doživljavaju „bolest kretanja“ (engl. Motion sickness) zbog Parallax i Zoom animacija. U Chrome 74 postojaće opcija da se isključe ove animacije. Pošto nisu svi sajtovi pravljeni jednako, negde ta opcija neće funkcionisati, a nege će možda poremetiti izgled sajta.

Gomila unapređenja za Chrome OS

Dok su gore navedene novine vezane za sam Chrome, ove ispod se tiču Chrome operativnog sistema.

Linux Container bekapi

Nova opcija za bekap i vraćanje u Linux sistemima pronalazi svoj put do Chrome OS. Ova opcija će omogućiti korisnicima da bekapuju i kasnije vrate kompletan Linux kontejner – sa svim aplikacijama i fajlovima.

Audio podrška za Linux aplikacije

Linux aplikacije u Chrome OS do sada nisu imale podršku za zvuk, ali to se menja u Chrome OS 74.

GPU ubrzanje za Linux aplikacije

Takođe, Linux aplikacije u Chrome OS bi trebalo da dobiju podršku za GPU ubrzanje. U početku opcija će biti ograničena samo na nekoliko uređaja, ali hej, dobar početak!

USB uređaji vidljivi Linux aplikacijama

Počevši od Chrome OS 74 verzije, Linux aplikacije će moći da pristupe USB uređajima. Ova opcija će moći da se, za sada, omogući samo preko zastavice: chrome://flags/#crostini-usb-support

Pretraga i instalacija Linux aplikacija

Postoji dosta Linux aplikacija za Chrome OS, a sada će korisnici moći da ih pretraže i instaliraju brzo i jednostavno. Ova opcija će biti dostupna preko zastavice u Chrome OS 74 Beta verziji: chrome://flags/#crostini-app-search

Chrome 75, i dalje

A što se daljeg razvija tiče, evo šta nas očekuje od Chrome 75 verzije:

  • Slanje kartica: brzo i lako pošaljite neku karticu sa jednog uređaja na drugi
  • Blokiranje preuzimanje sadržaja iz reklama
  • Focus režim: uklanja Omnibox, bookmarks traku, i ostale elemente koji bi smetali tokom rada
  • Automatsko opisivanje slika: Chrome će generisati opis slike automatski za one sa oštećenim vidom
  • Glatko skrolovanje: slično kao kod Edge-a i Firefox-a
  • Novi izgled ekrana za početno podešavanje (vidi)
  • Režim čitanja: u Chrome 75 stiže i mod za čitanje koji je odavno dostupan za mobilne uređaje

Dakle, kao i do sada, Google nam je spremio dosta novina u novoj verziji najpopularnijeg veb pregledača. Koju novinu vi jedva čekate?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Poštovani Stefane jer možeš da postaviš objašnjenje kako da se podesi Noćni mod za Windows 7 u Googlu Chrome?Ažurirao sam Chrome na verziju 74 i nikako ne mogu da nađem i postavim noćni mod.Ako može pomoć kako to podesiti inače je windows na srpskom jeziku.Unapred zahvalan.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *