Da li telefon uspori kada mu se popuni memorija?

Mnogi će reći da im je telefon usporio jer mu je memorija skoro pa popunjena. Da li to zaista utiče na brzinu rada telefona, ili je nešto drugo u pitanju?

Kratak odgovor bi bio: ne utiče.

Objašnjenje

Ako uradite test nasumičnog i sekvencijalnog upisa/čitanja podataka dok je telefon prazan i dok je pun, videćete da nema gotovo nikakve razlike u brzini.

Gari Sims je uradio upravo takav test da bi dokazao tvrdnju. Uzeo je Galaxy S10+ verziju sa 1TB memorije i merio brzinu 13 puta. Između svakog merenja je dodao još sadržaja u telefon i sve tako dok nije ostalo slobodno 1.5 GB.

Rezultat možete videti na grafikonu ispod:

phone slows down full memory
IO test Galaxy S10+ 1TB / Photo: Gary Explains

Zatim je uradio isti test na OnePlus 6T 128GB i dobio iste rezultate:

phone slows down full memory oneplus 6t
IO test OnePLus 6T 128GB / Photo: Gary Explains

Na grafikonima se vidi da su performanse za sekvencijalni upis pri kraju malo degradirale, a evo i zašto:

aplikacija za testiranje koristi 1GB fajl koji mora da smesti u memoriju. Pošto je ostalo malo memorije, ne može da pronađe jedan ceo blok za 1GB već mora da seče fajl na više manjih delova. Zatim svaki taj deo mora da raspodeli svuda po memoriji telefona. Ceo taj proces više liči na nasumični upis – što je inače sporije.

Kada korisnik koristi telefon na dnevnom nivou najviše se izvršava nasumični upis/čitanje. Tako da popunjenost memorije ne utiče na brzinu rada telefon.

Zašto onda Android uspori kada se popuni memorija?

Međutim, ovo važi samo kada se radi o pisanju i čitanju fajlova u i iz memorije. Na performanse utiče nekoliko faktora:

1) Aplikacije. I aplikacije koje umeju da zauzmu dosta memorije. Telefon uspori vremenom, ali uspori jer ima mnogo aplikacija koje uvek rade nešto u pozadini, ne zato što je ostalo malo memorije.

Često telefon mora da obavlja neke zadatke u pozadini za koje korisnik ni ne zna, recimo da povuče obaveštenja sa društvenih mreža, i to usporava telefon. Ako imate 5-6 aplikacija koje to rade, svaka koristi CPU u pozadini i sve one po malo uspore telefon. Zamislite koliko se to usporenje oseti kada imate preko 100 aplikacija.

2) Drugi razlog jeste keš. Android ima ugrađenu opciju „getCacheDir()“ koju aplikacije mogu koristiti za keširanje fajlova u telefonu. Recimo, kada posetite Facebook u folder za keširanje se mogu sačuvati profilne sličice vaših prijatelja. Kada naredni put posetite Facebook te sličice će se učitati iz telefona te se ne moraju povlačiti sa interneta ponovo.

Ali, kada telefon ima veoma malo slobodne memorije, Android će krenuti da briše te keširane fajlove kako bi oslobodio sebi prostora za normalno funkcionisanje. I kada se taj keš obriše, svi fajlovi moraju da se ponovo preuzimaju sa interneta kada pokrenete aplikaciju.

Ako sad korisnik poseti Instagram, Android će pokušati da kešira sličice iz te aplikacije, ali pošto ima malo slobodno memorije sistem će obrisati nešto drugo manje bitno, recimo Facebook keš. I sada korisnik poseti Facebook sistem opet to isto radi. Ceo taj proces povlačenja novih fajlova sa interneta, brisanja keša, alociranje memorije, kreiranje keša… značajno usporava telefon.

U kritičnim situacijama Android se prebacuje u mod preživljavanja (kada ostane manje od 500MB slobodnog prostora u memoriji) i tada telefon postaje skoro pa neupotrebljiv.

Šta uraditi povodom toga?

Zato, ako vam je telefon usporio nakon nekog vremena, ne morate prebacivati fajlove u računar i brisati ih iz telefona, bolje uklonite aplikacije koje vam nisu neophodne. Ako vam sve te aplikacije trebaju, i svi fajlovi, onda je jedina opcija da ubacite memorijsku karticu (prednosti i mane), ili da kupite telefon sa više interne memorije.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *