Indeks kvaliteta vazduha uživo za Srbiju

Kvalitet vazduha je generalno problem u svetu, naročito zimi, i zato postoje automatske merne stanice koje konstantno prikupljaju podatke o kvalitetu vazduha.

Bilo da ovaj članak čitate zimi, ili u bilo kom drugom godišnjem dobu, podaci o kvalitetu vazduha za Srbiju su dostupni online 24 sata nedeljno.

Te podatke objavljuje javno Agencija za zaštitu životne sredine SEPA i dostupni su na njihovom sajtu u vidu mape i tabela.

Objedinjeni prikaz automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Republici Srbiji je dostupan na veb adresi – http://www.amskv.sepa.gov.rs/

Na samom vrhu mape ćete videti legendu podeljenu u dve sekcije: u prvoj se nalaze nivoi zagađenosti vazduha (dobar, prihvatljiv…) , a u drugoj uzroci zagađenja (industrija, saobraćaj…).

indeks kvaliteta vazduha srbija uzivo

Za svaku mernu stanicu, koji su u ovoj mreži, je iscrtana ikonica vrste zagađenja, a obojena je bojom koja predstavlja nivo zagađenosti. Recimo, crveni automobil predstavlja povišenu zagađenost u tom gradu uticajem saobraćaja.

indeks kvaliteta vazduha srbija uzivo

Kada kliknete na neku ikonicu dobićete detaljniji prikaz o tome koje štetne supstance su u porastu, npr. SO2, O3, CO, NO2… itd.

Na kraju tih podataka imate taster „Detaljniji prikaz“ koji će vas odvesti do tabelarnog/grafičkog prikaza podataka za tu mernu stanicu.

indeks kvaliteta vazduha srbija uzivo

LINK: http://www.amskv.sepa.gov.rs/

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Zdravo,
    Zanima me koji telefon koristis ? Da li bi mogao da napravis par tema o bezbednosti ios vs android i mac vs windows, prednosti mane. Da li je apple stvarno bolja opcija
    Poz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *