Saznaj Novo Mreža
"Saznaj Novo Mreža" je skup servisa koje nudi sajt "Saznaj Novo". Mreža će se vremenom širiti dodavanjem novih servisa.
Ad

Indeks kvaliteta vazduha uživo za Srbiju

0
Ad
 

Kvalitet vazduha je generalno problem u svetu, naročito zimi, i zato postoje automatske merne stanice koje konstantno prikupljaju podatke o kvalitetu vazduha.

Bilo da ovaj članak čitate zimi, ili u bilo kom drugom godišnjem dobu, podaci o kvalitetu vazduha za Srbiju su dostupni online 24 sata nedeljno.

Te podatke objavljuje javno Agencija za zaštitu životne sredine SEPA i dostupni su na njihovom sajtu u vidu mape i tabela.

Objedinjeni prikaz automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Republici Srbiji je dostupan na veb adresi – http://www.amskv.sepa.gov.rs/

Na samom vrhu mape ćete videti legendu podeljenu u dve sekcije: u prvoj se nalaze nivoi zagađenosti vazduha (dobar, prihvatljiv…) , a u drugoj uzroci zagađenja (industrija, saobraćaj…).

indeks kvaliteta vazduha srbija uzivo

Za svaku mernu stanicu, koji su u ovoj mreži, je iscrtana ikonica vrste zagađenja, a obojena je bojom koja predstavlja nivo zagađenosti. Recimo, crveni automobil predstavlja povišenu zagađenost u tom gradu uticajem saobraćaja.

indeks kvaliteta vazduha srbija uzivo

Kada kliknete na neku ikonicu dobićete detaljniji prikaz o tome koje štetne supstance su u porastu, npr. SO2, O3, CO, NO2… itd.

Na kraju tih podataka imate taster „Detaljniji prikaz“ koji će vas odvesti do tabelarnog/grafičkog prikaza podataka za tu mernu stanicu.

indeks kvaliteta vazduha srbija uzivo

LINK: http://www.amskv.sepa.gov.rs/

Ad

become-a-patron-2

Preporučeno za tebe:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete postaviti pitanje na posebnom delu bloga namenjenom za to - pitanja.rs