Indeks kvaliteta vazduha uživo za Srbiju

1

Kvalitet vazduha je generalno problem u svetu, naročito zimi, i zato postoje automatske merne stanice koje konstantno prikupljaju podatke o kvalitetu vazduha.

Bilo da ovaj članak čitate zimi, ili u bilo kom drugom godišnjem dobu, podaci o kvalitetu vazduha za Srbiju su dostupni online 24 sata nedeljno.

Te podatke objavljuje javno Agencija za zaštitu životne sredine SEPA i dostupni su na njihovom sajtu u vidu mape i tabela.

Objedinjeni prikaz automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Republici Srbiji je dostupan na veb adresi – http://www.amskv.sepa.gov.rs/

Na samom vrhu mape ćete videti legendu podeljenu u dve sekcije: u prvoj se nalaze nivoi zagađenosti vazduha (dobar, prihvatljiv…) , a u drugoj uzroci zagađenja (industrija, saobraćaj…).

indeks kvaliteta vazduha srbija uzivo

Za svaku mernu stanicu, koji su u ovoj mreži, je iscrtana ikonica vrste zagađenja, a obojena je bojom koja predstavlja nivo zagađenosti. Recimo, crveni automobil predstavlja povišenu zagađenost u tom gradu uticajem saobraćaja.

indeks kvaliteta vazduha srbija uzivo

Kada kliknete na neku ikonicu dobićete detaljniji prikaz o tome koje štetne supstance su u porastu, npr. SO2, O3, CO, NO2… itd.

Na kraju tih podataka imate taster „Detaljniji prikaz“ koji će vas odvesti do tabelarnog/grafičkog prikaza podataka za tu mernu stanicu.

indeks kvaliteta vazduha srbija uzivo

LINK: http://www.amskv.sepa.gov.rs/

Povezano:
1 komentar
  1. Milan kaže

    Zdravo,
    Zanima me koji telefon koristis ? Da li bi mogao da napravis par tema o bezbednosti ios vs android i mac vs windows, prednosti mane. Da li je apple stvarno bolja opcija
    Poz

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.