Kako pronaći sakrivene kamere pomoću telefona?

Skrivene kamere su toliko male da ih je gotov nemoguće uočiti čak i kada gledate direktno u njih. Mogu se sakriti u zdinom satu, detektoru dima, olovci, ili u nekom drugom uređaju.

Skrivene kamere se mogu naći u hotelima, hostelima, sobama i stanovima za iznajmljivanje… Zato, obavezno prvo proveriti da li ih ima tu gde planirate da boravite neko vreme.

Kako ih otkriti ako su tako dobro skrivene? U tome vam može pomoći mobilni telefon koji već imate kod sebe.

Možete potražiti skrivene kamere na dva načina:

  1. preko mreže
  2. pomoću infracrvene svetlosti

Pronalaženje kamere na mreži

U današnje vreme ćete gotovo svuda, gde odsednete, dobiti na korišćenje WiFi. Sreća po nas skrivene kamere se uglavnom povezuju na lokalnu WiFi mrežu kako bi slale video sadržaj na server. To možete iskoristiti da ih otkrijete.

Instalirajte besplatnu aplikaciju Fing za Android ili iPhone. Ideja je da skenirate sve uređaje koji su povezani na tu WiFi mrežu.

Dakle, diskonektujte sve druge uređaje sa WiFi mreže i ostavite samo telefon sa tom aplikacijom.

Pokrenite aplikaciju i u gornjem desnom desnom uglu tapnite na „Refresh“ pa pričekajte da se skeniranje završi.

Sada pregledajte listu povezanih uređaja i tražite uređaje koji nisu telefon, tablet, računar, TV… U suštini, tražite kamere, da li po nazivu uređaja ili nazivu proizviđača. Ako ne nađete, onda se vodite metodom eliminacije: eleminišite sa liste sve uređaje za koje znate šta su pa se fokusirajte na one nepoznate.

skrivena-kamera-fing

Kada pronađete sumnjiv uređaj, kopirajte njegovu IP adresu, tapnite na „Network“ ikonicu, pa izaberite „Find open ports„. Sad unesite onu kopiranu IP adresu i tapnite na „Find open ports“ plavi taster.

skrivena-kamera-fing-2

Tražite portove RTSP i RTMP jer se oni obično koriste za strimovanje video sadržaja. Isto tako ako vidite da su otvoreni port 80 ili 443 idite u veb pregledač pa unesite IP:PORT (npr. 192.168.1.105:80). Ako je taj uređaj skrivena kamera, moguće je da ćete videti veb interfejs za prijavu, ili možda čak sam video!

Ukoliko kamera nije povezana na istu WiFi mrežu, ili nije povezana na mrežu opšte, onda ćete morati da je potražite na drugi način.

Pretražite pomoću infracrvene svetlosti

Svaka digitalna kamera može da „vidi“ infracrvenu svetlost. To možete testirati tako što ćete uperiti daljinski u kameru telefona i pritisnuti neki taster (vidi još sličnih zanimljivosti).

Ovo možete iskorititi ukoliko skrivena kamera ima noćno snimanje. Gotovo sve kamere za nadgledanje koriste infracrvenu svetlost za snimanje noću, i tu svetlost može detektovati druga kamera.

infrared camera
Photo: Josh Hendrickson

Prvo ugasite sva svetla u prostoriji i navucite zavese, napravite potpuni mrak.

Uključite aplikaciju kamere u telefonu i držite oko na ekranu dok polako pomerate telefon oko sebe. Ne morate uključiti snimanje, dovoljno je da otvorite aplikaciju kako bi se kamera aktivirala.

Napomena: izaberite automatski mod kamere jer će tada aplikacija povećati ISO i na taj način ćete lakše uočiti svetlost.

Pošto je u prostoriji veoma mračno, kamera će povećati ISO na maksimum i najmanji izvor svetlosti će biti vidljiv na ekranu. Kamere za nadgledanje koriste dovoljno jaku infracrvenu svetlost tako da će je kamera sa telefona sigurno videti.

infrared camera night
Photo: Josh Hendrickson

Ukoliko ne ovako ne uspete na pronađete skrivenu kameru, onda možete jedino pokušati da gledate u svaki ćošak i sumnjivi deo prostorije. A možda skrivene kamere ni nema.

Izvori: 1. howtogeek
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *