Kako sortirati bilo koju tabelu na bilo kom sajtu?

HTML tabele su veoma korisne i koriste se za tabelarni prikaz podataka na veb stranici. Ono što većini tih tabela nedostaje jeste soritanje istih.

Neko doda skriptu za sirtiranje u samu tabelu i na taj način olakša korisnicima analiziranje podataka iz nje, ali većina ne. Podrazumevano, HTML tabele nemaju nikakve napredne funkcije, pa ni sortiranje. Jedino što HTML tabele mogu jeste da prikažu podatke i da ih stilizujete – kraj.

Primer HTML tabele (kôd + rezultat):

<table><tr><th></th><th>RAM</th><th>CPU</th><th>SSD</th><th>GPU</th></tr><tr><td>PC1</td><td>32</td><td>i5</td><td>120</td><td>4</td></tr><tr><td>PC2</td><td>8</td><td>i3</td><td>250</td><td>6</td></tr><tr><td>PC3</td><td>16</td><td>i7</td><td>500</td><td>8</td></tr></table>
RAMCPUSSDGPU
PC132i51204
PC28i32506
PC316i75008

Ukoliko osoba koja je kreirala HTML tabelu nije dodala skriptu za sortiranje, možete instalirati jedan Chrome dodatak koji će to omogućiti.

Tutorijal

1) Instalirajte „HTML table auto sort“ dodataka – download (git)

2) Otvorite neku tabelu na nekom sajtu (imate iznad primer)

3) Kliknite na zaglavlje kolone koju želite da sortirate (npr. SSD)

4) Tabela će se sortirati rastućim redosledom po toj koloni

5) Kliknite opet da sortirate opadajućim redosledom

Dodatak radi sasvim solidno, ali bih napisao nekoliko napomena.

Pošto dodatak nije „svestan“ celog sajta, stila, CSS-a, skripti… on će „slepo“ sortirati kôd HTML tabele. To znači da će se nekada tabela možda poremeti! Kada sam ja testirao, u retkim slučajevima se poremetio samo CSS, ali ništa strašno, tabela je bila čitljiva.

Takođe, ako neka tabela već ima ugrađenu skriptu za sortiranje, najbolje bi bilo da onemogućite ovaj dodatak privremeno. To možete učiniti tako što ćete samo kliknuti na ikonicu dodatka u gornjem levom uglu Chrome-a. Kada je dodatak, tj. njegova skripta, deaktiviran videćete crveni iks (x) preko ikonice.

I za kraj još jedna napomena, a što verovatno već znate, je da se tabela sortira prema broju ili engleskoj abecedi. Što znači da ako kolona sadrži slova, sortiraće se prema abecedi s leva na desno.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *