„Auto Screen Capture“ – alat koji periodično pravi snimak ekrana

Da li bi vam ikada palo na pamet da instalirate program koji će periodično napraviti snimak ekrana? Većini ne bi, jer zašto bi ikome to trebalo?

Iskreno, meni je to zatrebalo bezbroj puta i svaki put sam zažalio što nisam imao neki alat koji je uslikao ekran.

Naime, kada radite nešto bitno na računaru uvek je dobro imati bekap toga šta radite. Dok pišete u Word-u, montirate video, pišete članak… dobro je povremeno sačuvati napredak. A šta ako to ne uradite? Šta ako program u kojem radite nema (auto) save opciju?

Upravo iz tih razloga je kreiran alat „Auto Screen Capture„. Ovaj alat ima samo jednu ulogu – da automatski periodično napravi snimak ekrana.

Zašto je to dobro?

Desi se da dok radite na računaru ne zapišete, ne kopirate, na sačuvate nešto što bi vam kasnije koristilo kao dokaz, ili prosto da se podsetite.

Recimo, nemate snimak dopisivanja sa nekom osobom preko društvene mreže, a baš bi vam dobro došlo kao dokaz. Ili napisali ste poduži kod, nestalo struje i sve se obrisalo. Ako ste imali pokrenut ovaj alat, možete po datumu i satu pronaći trenutak koji vam treba i pogledati snimke ekrana.

Gledajte na to kao neku vrstu automatskog bekapa vašeg ekrana, samo umesto da non-stop snimate video, imate podeljeno u slikama i po datumima.

Još jedan dobar primer kada mi je ova opcija zatrebala jeste kada sam pravio neki sajt pa nisam sačuvao stari raspored stavki u navigaciji. Da sam imao ovaj program mogao sam samo pogledati snimke ekrana i videti kako je navigacija izgledala.

Šta ovaj alat nudi

 • Nije potrebna instalacija (portable)
 • Teži svega 300kb
 • Odredite šablon za nazive slika, strukturu foldera
 • Izaberite omiljeni program za editovanje slika
 • Odredite akcije koje će pokrenuti snimanje
 • Kalendar za brzu navigaciju
 • Odredite regije za slikanje (X,Y koordinate, širina x visina)
 • Podesite kvalitet slika i nivo JPEG kompresije
 • Zaključajte arhivu slika sa lozinkom
 • Izaberite format slike: BMP, EMF, GIF, JPEG, PNG, TIFF, WMF
 • I još mnogo toga!

Uputstvo

Program možete besplatno preuzeti sa ovog linka: sourceforge.net/projects/autoscreen/ (Ili sa Github-a)

Kao što sam napisao portabilan je pa je potrebno samo smestiti ga na sigurnu lokaciju i pokrenuti.

Kada pokrenete program videćete gomilu opcija, a vi podesite kako vam odgovara. Pre svega podesite interval slikanja klikom na „Interval„, a podrazumevano je podešeno 1 minut.

U kartici „Schedule“ možete odrediti kada će program početi da pravi snimke ekrana. Recimo možete podesiti samo radnim danima od 9 do 5 sati ako na poslu koristite ovaj program.

U kartici „Triggers“ možete odrediti koja akcija će pokrenuti proces slikanja ekrana. Recimo podesite da se pokrene kada otvorite Chrome, neki editor koda, Photoshop, itd.

Kartica „Regions“ sadrži podešavanja za regione koji će biti obuhvaćeni u snimcima. Podrazumevano je podešen full screen ekran(i), a vi možete dodati ili ukloniti po želji.

I još preostaje da aktivirate snimanje. Kliknite na karticu „Screens“ pa označite ekrane/regione za slikanje. Pored svake regije videćete taster kojim otvarate pregled regiona, podešavanja.

auto screen capture

Od opcija imate: naziv, da li da se vidi kursor na snimku, šablon za nazive slika (macro), folder gde će slike biti smeštene, oznake, format i kvalitet slika.

auto screen capture

Da biste pokrenuli program, kliknite na „Start“ u donjem levom uglu prozora.

auto screen capture

Nakon toga program se smešta u traku sa latkama pored sata i počinje da radi.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *