Facebook najavio najveći redizajn do sada (slike+video)

Na godišnjoj F8 Facebook konferenciji najavljeno je dosta promena, a možda najveća promena je sam izgled Facebook sajta i mobilne aplikacije.

Mark Zuckerberg je najavio velik redizajn sajta i mobilne aplikacije, kao i nekoliko novina za Messenger.

Novine za desktop sajt

Facebook će od sada izgledati totalno drugačije, pretrpeće najveću promenu dizajna još od 2004. godine. Plava traka sa vrha sajta će biti uklonjena i zamenjena belom gde će se nalaziti pretraga i prečice.

new facebook denew facebook design 2019 1sign 2019 1
Klikni da uveličaš

Glavni akcenat će biti na grupama koje su postale veoma popularne među korsnicima. Facebook se još uvek muči sa lažnim vestima pa je i logično da se u prvi plan stave grupe koje su pouzdaniji izvor informacija. Svakako da će korisnici dobiti opcije pomoću kojih će moći da šalju povratne informacije o grupama i sadržaju koji se u njima objavljuje.

Pored grupa u fokusu će biti i priče (engl. Stories) koje su, po meni, skroz bespotrebne i beskorisne. Zauzimaće dobar deo ATF (above the fold) prostora (isto kao i u Facebook aplikaciji za telefone) te će dodatno smetati. Ipak, verujem da će neko već napraviti AdBlock filter koji će ukloniti kompletan taj odeljak.

I za kraj najbolje: noćni mod za desktop! Dugo iščekivana opcija jeste noćni mod za desktop Facebook sajt uskoro stiže zajedno sa novim dizajnom.

facebook web dark mode
Klikni da uveličaš

Mobilne aplikacije

Veliki update za mobilne aplikacije nosi naziv „FB5„, a već sada ga mogu instalirati neki korisnici u USA. U ovoj verziji možemo očekivati novu ikonicu, više belih i sivih nijansi i veći akcenat na grupe.

Kao i kod desktop verzije sajta, i u mobilnoj ćemo imati prilike da češće viđamo elemente koji se tiču grupa i priča. Popularna plava boja polako postaje sekundarna, dok bela i siva dobijaju više mesta na ekranu. Ikonica aplikacije će sada biti okrugla sa plavom pozadinom i belim slovom F.

Prečice na vrhu ekrana će se menjati u zavisnosti od toga šta korisnik najviše koristi u aplikaciji. To znači da će se te prečice razlikovati u odnosu na one sa desktop sajta, što po meni nije baš najpametnije.

new facebook mobile app 2019
Klikni da uveličaš

Messenger za desktop

Messenger je već pretrpeo velike promene po pitanju dizajna. Sada svako ima Messenger koji je skroz beo sa krupnim elementima, a i noćni mod.

Ipak, Facebook će napraviti Messenger aplikaciju ponovo od nule kako bi bila „lakša“ i brža. Dizajn će naravno pratiti novi dizajn desktop i mobilne aplikacije.

messender desktop app
Klikni da uveličaš

Pored toga Facebook još uvek želi da progura priču o spajanju Messenger, WhatsApp i Instagram poruka, ali to nećemo videti u skorije vreme budući da još uvek rade na platformi.

I na kraju ostaje još da se napomene da ćemo dobiti zvaničnu Messenger aplikaciju za Windows i Mac koje će imati sve opcije kao i ona za mobilne uređaje. To znači da će korisnici imati opcije kao što su grupni video pozivi, multi-tasking, saradnja na projektima, i slično.

Kada?

Redizajn Facebook sajta možemo očekivati u narednih nekoliko meseci, novine koje se tiču Messenger-a krajem ove godine, dok će redizajn mobilnih aplikacija stići uskoro.

Za kraj

Ovo su sve velike promene koje je Facebook najavio, a sve u nadi da će korisnici povratiti poverenje nakon velikog broja skandala u proteklih par godina. Mark je pominjao i promene po pitanju privatnosti korisnika, što nas svakako raduje.

Kako vam se čini novi dizajn?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *