Huawei telefoni ostaju bez Google usluga (uključujući Play Store)!

Prošli vikend USA je dodala Huawei na svoju crnu „Entitiy“ listu, što znači da USA kompanije više neće moći da sarađuju sa Huawei kompanijom bez odobrenja vlasti. Kako mnogi mediji navode, Google više neće sarađivati sa ovom kompanijom, što znači da budući Huawei i Honor telefoni neće imati Google usluge.

Google će prestati da snabdeva Huawei kompaniju sa hardverom i softverom, izuzev proizvoda koji imaju licencu otvorenog koda. U prevodu to znači da će Huawei moći koristiti Android sistem (AOSP), ali će većina Google servisa biti nedostupna – Play Store, Gmail, Youtube… i sve ostalo što je zatvorenog koda a vezano je za Play Services frejmvork.

Google je ovog jutra na svom Android Twitter nalogu izjavio da će trenutni vlasnici Huawei i Honor uređaja i dalje dobijati ažuriranja od Google-a za njihove servise, kao i Play Protect zaštitu:

Povrh svega, Intel, Qualcomm i Broadcom su takođe najavili da odustaju od saradnje sa Huawei kompanijom. To znači da neće snebdevati Huawei sa njihovim procesorima i modemima. Da li je ovo pogodilo Huawei? I nije jer oni svakako imaju svoju Kirin seriju procesora čiji se dolovi ne proizvode u USA. Da li će ovo uticati na brend kompanije? Svakako da hoće, vreme će pokazati koliko zapravo.

Izvori: 1. reuters 2. engadget 3. theverge
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Imam 2 Huawei telefona dosta me dobro služe imaju kamere za svaku pohvalu. Bilo bi mi baš žao da se sve ovo primeni na moje telefone i ako sam više vezana za računar ali ipak dobar telefon je telefon..Pozz

    • Druže nema ot toga ništa već danas su ublašili sankcije i odluke pa zna Google koliko tržište gubi takim glupim potezima.Inače i ja imam i Huawei i Honor 10 i rade bez ikakve greške ili ti problema.A i da uvedu sankcije to će se odnositi samo na telefone koji tek treba da izađu ,tako opušteno nema od tih pretnji ništa .

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *