„SmartMute“ dozvoljava zvuk samo sa aktivne kartice u Chrome-u

Da li vas nervira kada otvorite nekoliko kartica u Chrome-u pa se čuje zvuk iz više njih? Chrome je to rešio delimično tako što je počeo da prikazuje ikonicu zvučnika na kartici iz koje se reprodukuje zvuk.

Još jedno dodatno rešenje od Chrome-a dolazi u vidu blokiranja automatskog reprodukovanja video sadržaja u pozadini. Ipak, postoje izuzeci kao što su Youtube i neki sajtovi za koje Chrome odluči da vi ipak želite da se video pusti u pozadini.

Recimo, svako jutro otvorim 15-ak Tech sajtovima i blogova, domaćih i stranih, da pročitam novosti. Od tih 15-ak sajtova na 4 se redovno pusti automatski neka njihova emisiju u donjem desnom/levom uglu ekrana. Ja čujem zvuk iz video klipova i vidim ikonicu zvučnika pa onda idem od jednog do drugog i pauziram video snimke.

Još jedan scenario je više otvorenih Youtube video klipova. Ima li šta gore nego kada krene 5 pesama da se čuje u isto vreme?

Rešenje

Da se ovakvi scenariji ne bi više dešavali, kreiran je dodatak pod nazivom „SmartMute„.

Ovaj dodatak prosto blokira zvuk sa svih kartica koje nisu u fokusu. Dakle, ako imate 50 otvorenih kartica sa video snimcima, zvuk će se čuti samo iz one na kojoj se trenutno nalazite. Čim se prebacite na neku drugu karticu, zvuk se na onoj prethodnoj blokira, a na novoj aktivira.

smartmute chrome example

Naravno, kao i većina dodataka i ovaj nudi nekoliko opcija kako biste ga fino podesili prema svojim potrebama.

Pa tako možete dodati sajtove na belu ili crnu listu, odnosno dozvoliti ili blokirati sajtove bez obzira na „Smart“ opciju. Isto tako možete jednim klikom blokirati zvuk iz svih kartica, pa čak i one koja je trenutno aktivna. I poslednja opcija jeste izuzimanje pinovanih kartica. Kada zakačite neku karticu (desni klik na nju pa „Pin tab“) zvuk iz nje se neće blokirati bez obzira na „Smart“ funkciju.

Bitno je napomenuti da ova „Smart“ funkcija radi samo kada se prebacujete sa jedne kartice na drugu sa zvukom. Što znači da: ukoliko ima 4 kartice sa zvukom i fokusirajte neku XYZ pesmu (jer želite da je slušate), onda kada odete na neki drugi sajt koji ne reprodukuje zvuk, čućete XYZ pesmu u pozadini.

Ovaj dodatak je besplatan i možete ga preuzeti iz Chrome Web prodavnice:

Smart Mute – Chrome Web Store

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *