SN.rs – novi domaći servis za skraćivanje dugačkih linkova

Kao što sam bio najavio na Facebook stranici bloga pre izvesnog vremena, pokrenut je još jedan servis (nakon pitanja.rs) u sklopu ovog bloga – SN.rs

Ovo je jednostavan servis za skraćivanje linkova koji sam prvenstveno kreirao za potrebe bloga, ali sam omogućio svima da ga koriste. Tražio sam i upoređivao već postojaće i uvek sam nailazio na nešto što mi se ne dopada kod svakog. Tako sam rešio da napravim svoj servis i ponudim ga na korišćenje svima.

Šta je skraćivanje linkova?

Servisi za skraćivanje linkova imaju samo jedan zadatak: da skrate dugačke linkove. Zašto? Jer često želimo da zapišemo ili zapamtimo neki link ali je on predugačak. U tom slučaju potrebno je da ga dodamo u servis koji skraćuje linkove i onda nam preostaje još samo da upamtimo taj skraćeni link.

Recimo, ako imate ovako neki link:

https://www.saznajnovo.com/2019/05/4-alata-za-analizu-prostora-na-disku-besplatno/

Možete ga skratiti da izgledati ovako:

sn.rs/6tc8n

Ovaj skraćeni link ćete svakako lakše zapamtiti, zapisati, otkucati…

SN.rs servis

Pre svega: od čega je „SN“ skraćeno? To je skraćenica za „Saznaj Novo“ jer najviše podseća na naziv bloga kada se skrati. Takođe, to je bio jedini tako kratak domen koji bi odgovarao nazivu bloga.

Elem, gledao sam da napravim što jednostavniji interfejs kako bi korisnici mogli brzo i lako da skrate link, a potom kopiraju i podele.

sn rs servis skracivanje linkova 1

Dovoljno je da na sajtu sn.rs u veliko polje uneste dugačak link i kliknete „Skrati“ ili lupite Enter. Naravno, ako se pojavi polje „I am not a robot“ štiklirajte ga kako bi se servis uverio da niste robot.

Nakon jedne sekunde pojaviće se skraćeni link, taster za kopiranje, QR kod skraćenog linka, i tasteri za deljenje skraćenog linka na društvenim mrežama.

Sajt je veoma brz i lagan, učitava se za svega 0.3 sekunde i teži 680kb.

sn rs servis skracivanje linkova 1

Karakteristike:

 • Kopiranje skraćenog linka jednim klikom
 • Deljenje na društvenim mrežama jednim klikom
 • QR kod skraćenog linka
 • Proizvoljni URL
 • Više skraćenih linkova za isti URL
 • Brz i lagan sajt
 • Optimizovano za mobilne uređaje
 • Chrome i Firefox dodatak
 • Sve je besplatno!

Dodaci rade tako što kliknete na ikonicu dodatka i zatim „Skrati„. Link trenutnog sajta će biti skraćen u sekundi i možete ga kopirati klikom na „Kopiraj„. U podešavanjima možete omogućiti automatsko kopiranje, kao i mogućnost prilagođenog linka!

Kako servisi za sakraćivanje linkova rade?

Veoma je prosto: za svaki novi dodat link kreira se par koji se sastoji od domena servisa + nekoliko slova/brojeva. Ta slova i brojevi su uglavnom nasumični, ali neki servisi (kao i sn.rs) nude korisnicima da unesu šta žele i tako dobiju unikatne linkove.

Ti parovi linkova se čuvaju u bazi servisa i čekaju da ih neko pretraži. Kada korisnik pokuša da učita skraćeni link, servis u bazi traži taj skraćeni link i njemu odgovarajući par (duži link). Kada pronađe, samo redirektuje korisnika na taj duži link pomoću 301 redirekcije (u većini slučajeva).

Šta je sa meta podacima originalnog linka?

Kada pokušate da podelite skraćeni link na nekoj društvenoj mreži, pojaviće se slika, opis, naslov… i ostali meta podaci od originalnog linka. Jedino što će se videti od skraćenog linka jeste domen servisa.

Na taj način se zadržavaju izvorni podaci originalnog linka, što je svakako plus jer će svako znati šta ga očekuje kada otvori taj link.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

 1. Pozdrav Stefane,

  Pratim tvoj blog neko vreme i moram ti reci, pored benchmarka, to je jedini srpski blog koji redovno pratim vezan za IT. Cak mi je i u Feedlijy :). Jako zanimljivih i interesantnih stvari sam procitao i naucio.

  Svidja mi se tvoja ideja o pravljenju servisa za skracivanje linka. Ja sam dugi niz godina koristio google shortener dok ga nisu ugasili i bio mi je fenomenalan. Toliko je bio jednostavan i pouzdan. Sada koristim URL Shortener https://timleland.com/link-shortener-extension/ sa kojim sam zadovoljan ali ne toliko kao sa googlovim.

  Tvoj servis mi se cini odlicnim ali imam jednu sugestiju.
  Naime, bilo bi fenomenalno ako bi postojala i google extenzija.

  Znam da si napisao da se jako brzo ucitava sajt ali pre toga treba kopirati link, otvoriti tvoj sajt/servis, paste-ovati link, verifikovati captcha-u (koja, ako se (ne previse)brzo klikne dugme „skrati“, izbaci gresku da nije verifikovana, pa opet treba da se paste-uje link, klikne captcha, saceka 2-3 sekunde i onda klikne dugme „skrati“ i na kraju dugme „kopiraj“. Na sta tacno mislim mozes videti na ovom videu: https://www.screencast.com/t/DfirqT4UhkH )
  Znaci ceo proces moze da potraje 20ak sekundi (10ak ako je sve brzo uradjeno) umesto recimo 2-3.

  Ovo ti govorim iz ugla nekoga kome je produktivnost i brzina jako bitna i ko u praksi koristi jako puno skracivanje linkova.
  Znaci najednostavnija extenzija, na koju se samo klikne i link je automatski skracen i kopiran.
  U tom slucaju bih definitivno i sa zadovoljstvom koristio tvoj servis.

  Puno pozdrava i samo napred.

  • Hvala na sugestijama, mnogo znače. Nije problem napraviti Chrome ekstenziju, nego mentalitet ljudi: uvek će se naći oni koji će zloupotrebiti servis. Captcha sam i stavio iz tog razloga, da ne bi ljudi masovno kratili linkove pomoću raznih robota. Imaću u vidu i ekstenziju, ali prvo da smislim način kako zaštititi servis od zlonamernih upotreba :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *