SN.rs – novi domaći servis za skraćivanje dugačkih linkova

4

Kao što sam bio najavio na Facebook stranici bloga pre izvesnog vremena, pokrenut je još jedan servis (nakon pitanja.rs) u sklopu ovog bloga – SN.rs

Ovo je jednostavan servis za skraćivanje linkova koji sam prvenstveno kreirao za potrebe bloga, ali sam omogućio svima da ga koriste. Tražio sam i upoređivao već postojaće i uvek sam nailazio na nešto što mi se ne dopada kod svakog. Tako sam rešio da napravim svoj servis i ponudim ga na korišćenje svima.

Šta je skraćivanje linkova?

Servisi za skraćivanje linkova imaju samo jedan zadatak: da skrate dugačke linkove. Zašto? Jer često želimo da zapišemo ili zapamtimo neki link ali je on predugačak. U tom slučaju potrebno je da ga dodamo u servis koji skraćuje linkove i onda nam preostaje još samo da upamtimo taj skraćeni link.

Recimo, ako imate ovako neki link:

https://www.saznajnovo.com/2019/05/4-alata-za-analizu-prostora-na-disku-besplatno/

Možete ga skratiti da izgledati ovako:

sn.rs/6tc8n

Ovaj skraćeni link ćete svakako lakše zapamtiti, zapisati, otkucati…

SN.rs servis

Pre svega: od čega je „SN“ skraćeno? To je skraćenica za „Saznaj Novo“ jer najviše podseća na naziv bloga kada se skrati. Takođe, to je bio jedini tako kratak domen koji bi odgovarao nazivu bloga.

Elem, gledao sam da napravim što jednostavniji interfejs kako bi korisnici mogli brzo i lako da skrate link, a potom kopiraju i podele.

sn rs servis skracivanje linkova 1

Dovoljno je da na sajtu sn.rs u veliko polje uneste dugačak link i kliknete „Skrati“ ili lupite Enter. Naravno, ako se pojavi polje „I am not a robot“ štiklirajte ga kako bi se servis uverio da niste robot.

Nakon jedne sekunde pojaviće se skraćeni link, taster za kopiranje, QR kod skraćenog linka, i tasteri za deljenje skraćenog linka na društvenim mrežama.

Sajt je veoma brz i lagan, učitava se za svega 0.3 sekunde i teži 680kb.

sn rs servis skracivanje linkova 1

Karakteristike:

  • Kopiranje skraćenog linka jednim klikom
  • Deljenje na društvenim mrežama jednim klikom
  • QR kod skraćenog linka
  • Proizvoljni URL
  • Više skraćenih linkova za isti URL
  • Brz i lagan sajt
  • Optimizovano za mobilne uređaje
  • Chrome i Firefox dodatak
  • Sve je besplatno!
SN.rs
SN.rs
Developer: www.saznajnovo.com
Price: Free
  • SN.rs Screenshot
SN.rs
SN.rs
Developer: Saznaj Novo
Price: Free

Dodaci rade tako što kliknete na ikonicu dodatka i zatim „Skrati„. Link trenutnog sajta će biti skraćen u sekundi i možete ga kopirati klikom na „Kopiraj„. U podešavanjima možete omogućiti automatsko kopiranje, kao i mogućnost prilagođenog linka!

Kako servisi za sakraćivanje linkova rade?

Veoma je prosto: za svaki novi dodat link kreira se par koji se sastoji od domena servisa + nekoliko slova/brojeva. Ta slova i brojevi su uglavnom nasumični, ali neki servisi (kao i sn.rs) nude korisnicima da unesu šta žele i tako dobiju unikatne linkove.

Ti parovi linkova se čuvaju u bazi servisa i čekaju da ih neko pretraži. Kada korisnik pokuša da učita skraćeni link, servis u bazi traži taj skraćeni link i njemu odgovarajući par (duži link). Kada pronađe, samo redirektuje korisnika na taj duži link pomoću 301 redirekcije (u većini slučajeva).

Šta je sa meta podacima originalnog linka?

Kada pokušate da podelite skraćeni link na nekoj društvenoj mreži, pojaviće se slika, opis, naslov… i ostali meta podaci od originalnog linka. Jedino što će se videti od skraćenog linka jeste domen servisa.

Na taj način se zadržavaju izvorni podaci originalnog linka, što je svakako plus jer će svako znati šta ga očekuje kada otvori taj link.

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (4)