3 najbolje tastature za Android telefone

Tastature za Android telefone su vremenom dobijale sve više i više opcija, postajale brže, pa čak i „pametnije“. Pa tako danas imamo tastature za Android koje veoma dobro automatski dopunjavaju rečenicu, imaju gomilu gif animacija, emotikona i raznih funkcija.

Ako ne možete da se odlučite koju tastaturu da instalirate, možda vam pomogne ovaj članak.

Predstaviću tri tastature za Android koje sam lično koristio i to dosta dugo da bih mogao da napišem iskustva. Ove tri sam izabrao prvobitno jer su ujedno i najpopularnije, a i imaju dosta korisnih mogućnosti.

Top 3 tastature za Android

#1 Swiftkey

Ovu tastaturu koristim dugi niz godina i pisao sam par tekstova o njoj već (prvi, drugi, treći…). Ono zbog čega sam se opredelio za ovu tastaturu jeste činjenica da veoma dobro pogađa narednu reč.

U pozadini se koristi mašinsko učenje pa tastatura vremenom uči vaš stil pisanja i usavršava se. Što je duže koristite postaje preciznija u dovršavanju rečenica. Nakon toliko godina korišćenja naučila je moj stil pisanja i mogu da kuckam sa velikim greškama ona će sve ispraviti. Takođe, možete povezati svoj Facebook i Twitter nalog i dozvoliti joj pristup porukama kako bi analzirala vaše rečenice i tako se dodatno usavršila. Sve to se čuva na vašem nalogu.

Još jedna korisna opcija jeste pisanje reči prelaženjem prsta preko slova. Ne morate kuckati reči, možete prosto prevući prst preko slova i tastatura će ispisati reč. Ako ste pogrešili, ispraviće za vas.

I za kraj još da napomenem da ima opciju unosa glasom, a koristi se Google servis u te svrhe. Korisno jeste, prepoznaje srpski veoma dobro, a koliko koristim na dnevnom nivou – i ne baš.

Što se tiče izgleda, imate prodavnicu sa gomilom tema i sve su besplatne. Možete čak i kreirati svoju temu u nekoliko sekundi! Možete je podeliti na dva dela ako imate veći ekran ili tablet, postaviti da slobodno „pluta“ po ekranu, ili je zakačiti za dno ekrana.

#2 Gboard

Ovo je Google tastatura i trenutno jedina koja može da parira Swiftkey po pitanju predviđanja reči. Koristio sam je dugo ne bi li „naučila“ moj stil pisanja i reči koje često koristim, ali nisam bio zadovoljan. Ne pogađa toliko dobro i često ubaci pogrešnu reč.

I ova tastatura ima opciju „Glide Typing“ (kako je nazivaju) što je veliki plus, a po pitanju preciznosti tu je negde u rangu sa Swiftkey. Ne koristim često ovu funkciju pa nisam mogao da donesem bolji zaključak.

Jedna od meni korisnijih opcija je Google pretraga. Da, tastatura ima ugrađenu Google pretragu pa možete nešto na brzinu pretražiti bez potrebe da zatvarate aplikaciju. Kada pronađete šta ste tražili, rezultat pretrage možete poslati direktno iz tastature u aplikaciju gde ste počeli da pišete.

Unos glasom je i ove prisutan, kao i gif animacije, emotikoni i pretraga, pisanje rukom, višejezičnost…

#3 Fleksy

Ova tastatura nema sinhronizaciju u oblaku (jer ne sakupljaju nikakve informacije o korisnicima) ali ima druge zanimljivosti. Pre svega veoma dobro predviđa reči koristeći algoritam „nove generacije“. Ima jednostavan dizajn, mogućnost proširenja dodacima (do 4 u free verziji), preko 50 varijanti tema u boji, 800 emotikona, gif animacije, itd.

Našla se na ovoj listi jer ima dosta zanimljivih dodataka koje mnogi korisnici traže (emotikoni, animacije…), a opet dobro dovršava rečenice.

Ima srpski naravno, a može se koristiti više jezika. Za svaki jezik možete izabrati raspored, što je veliki plus. Ja recimo koristim Dvorak raspored na srpskom, i qwertz na engleskom.

Ukoliko često unosite tekst prevlačenjem prsta preko slova, onda vam savetujem da se opredelite za neku drugu aplikaciju jer ova to nema.

Koju vi tastaturu koristite?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. pročitajte info za SwiftKey aplikaciju povređuje privatnost korisnika imaju rok do 15 jula da srede stanje
    http:// mondo .rs/a1197834/Mob-IT/Vesti/Google-ukida-dozvole-u-Android-aplikacijama-Google-ogranicava-dozvole-u-Android-aplikacijama.html

    • Cela vest je previše „naduvana“ (kako se to kaže) jer je to samo još jedan u nizu portala koji jure klikove, lajkove i šerove. Normalno je da gomila aplikacija traži gomilu dozvola da bi funkcionisala što bolje za korisnika. Sam korisnik ima opciju da prihvati određene dozvole, i ako ne prihvati sve je ok. Evo recimo sam Mondo portal prati korisnike bez njihove dozvole sa gomilom servisa koji prodaju podatke korisnika: https://i.imgur.com/g1Y90cZ.png (svaki trouglić je jedan servis za praćenje).

      • Slažem se sa Stefanom, ovu aplikaciju koristim dugo i smatram da nema bolje tastature, vežem je sa Microsoft ID, isti mi je osiguran dvofaktorskom autentifikacijom i ekstra. Drugo kad su Password ili bitni podaci u pitanju normalno da ne ide u sinhronizaciju. A u IT Pro svijetu ko uopšte koristi mobilni telefon za „ozbiljnije“ stvari u Datacentar environment

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *