Windows 10 May 2019 verzija dostupna za instalaciju (evo šta je novo)

Microsoft je održao obećanje o polugodišnjim ažuriranjima, tako da je verzija nazvana „May 2019“ već sada dostupna za instalaciju. Ova verzija nije obogaćena mnoštvom zanimljivih novina, ali svakako ima šta da se vidi.

U fokusu javnosti jeste svetla tema za sve one koji ne vole tamnu. Ako se osvrnemo na prethodni period, možemo videti da je tamna tema postala obavezna opcija u sistemima, veb pregledačima, aplikacijama… Ipak, neki korisnici više vole svetle teme i Microsoft im je ispunio želju.

Nova svetla tema ima bele providne elemente koji mimikuju zaleđeno staklo, a dolazi i svetlija verzija poznate Windows 10 pozadine. Kada se sve sklopi i podesi, nova svetla tema izgleda lepo i sigurno će se dopasti ljubiteljima minimalizma.

Pored toga, Windows May 2019 nam donosi još neke novine:

  • Dodati su Kaomoji, primer: (⊃。•́‿•̀。)⊃, ヽ(ˇヘˇ)ノ, ٩(╬ʘ益ʘ╬)۶, i slični
  • Aplikacije možete pokretati u zaštićenom režimu (Sandbox) koji je odvojen od glavnog sistema. Na taj način možete zaštititi glavni sistem od virusa, malvera…
  • Cortana i pretraga su sada odvojene opcije
  • Novi Snip Tool za hvatanje snimka ekrana je sada zapravo korisna alatka!
  • Windows sada koristi AI kako bi odredio kada ne koristite računar kako bi mogao da instalira ažuriranja
  • Glavna ažuriranja se više neće instalirati automatski bez vaše dozvole.
  • Moći ćete da odložite sigurnosna ažuriranja do 5 nedelja.

Microsoft je bio pažljiv oko ovog ažuriranja nakon niza problema sa prethodnim oktobarskim. Windows će od sada pre ažuriranja rezervisati 7GB na disku pa tek onda pokrenuti proces ažuriranja. Majsko ažuriranje je prvo koje koristi ovaj metod.

Ako želite odmah da ažurirate svoj Windows 10 na najnoviju „May 2019“ verziju, idite u podešavanja (Win+I), kliknite na „Update & Security“, i na kraju kliknite na „Update now“. Sačekajte koji trenutak da ažuriranje počne. Nakon što se završi, sačuvajte sav rad na računaru i ponovo ga pokrenite.

windows 10 may 2019 update

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Najveca greska je kod Windowsa 10 ulanjanje mogucnosti povecanja i snmanjena fonda sto je postojalo u prvoj verzij.Ipak windows 10 je za mene blijeda kopija windowsa 8.1koji je microsoftov vrh a 10 samo losa kopija.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *